Statyw odpada bo większość zdjęć to wydarzenia a nie wnętrze kościoła.
Obejrzałam oba obiektywy...wirtualnie... czy nie jest za ciemne F?
Wersja do druku
Statyw odpada bo większość zdjęć to wydarzenia a nie wnętrze kościoła.
Obejrzałam oba obiektywy...wirtualnie... czy nie jest za ciemne F?
Wątpię byś znalazła szkło o stałym lub nawet i zmiennym świetle (np. 2.8-4), lekkie, tanie, a w dodatku z tym zakresem.
Widziałem kiedyś tokine 3,5 28-300, ale to był klocek i ważył dosyć sporo.
Jeśli ma być lekko i wygodnie, to zaufaj kolegom i weź 18-200 IS USM oraz lampę 430EX2. Ktoś tu kiedyś wspominał o koledze, co to był w Szwecji z d300 + 18-200VR. Przywiózł piękne zdjęcia, a nawet galerię otworzył z nimi ;)
Jeżeli naprawdę chcesz universalny i w miarę jasny zoom, to już go masz.
Lustrzanki mają wiele zalet, ale to nie jest jedna z nich. Im większy format tym trudniej o zumy typu 40x i jeszcze jasne. Nie ma czegoś takiego, bo jest to technologicznie niemożliwe.
technologicznie to różne cuda są możliwe , 100 tysia euro z małym plusem i...
http://www.videolinea.com/c/new/lens...B%20W/EDFS.asp
9-560mm :)
F1.5 w zakresie 9 > 271mm , dalej F3.1 :)
oprócz tego pół miliona PLN ma jeszcze jedną wadę - ciut ponad 20kg :lol:
u Zeissa z pewnością zbudują coś takiego pod EF klienta ;) kwestia $$$ :)
No więc jak powiedziałem, jest to obecnie technologicznie zupełnie niemożliwe.
To co pokazujesz to jest ustrojstwo o masie ponad 20 kg które naświetla okrąg o średnicy 11 mm.
Matryca kropowa Canona to ok 27 mm, czyli powierzchnia 6x większa. Czyli dla 60D to by wazyło, kto wie, może 100 kg.
To jest coś tam, ale nie ma nic wspólnego z obiektywem do 60D dla "konsumera" amatora czy pro.
To jest często zmora wśród amatorów, którzy wierzą w bajki, cuda i zadają niezbyt konkretne pytania.
Jeśli nawet by istniało takie szkło, to czy koleżanka to wykorzysta?
Najlepszy zestaw, to imho 18-200 IS USM i do tego stałki. To są najlepsze zestawy dla podróżujących.
Jeśli chodzi o statyw, to można kupić taki mniejszy. Wydaje mi się, że spełniał by najważniejsze kryteria ;)
Jest też inny sposób. Kupić bardziej zaawansowany "kompakt". Są takie co mają zoom-y o bardzo dużym zakresie, możliwość podłączenia zewnętrznej lampy i zupełnie akceptowalną jakość zdjęć nawet przy wyższych iso. Lustrzanka to tylko mały fragment sytemu. Podstawa to obiektywy. Jeśli ten element sprowadzimy do jakiegokolwiek zoom-a byleby był największy zakres to moim zdaniem kupowanie dsr-a trochę mija się z celem.
Byłam dziś w sklepie i trzymałam 60d i 600d....zdecydowanie wolę 60d...tylko kwestia obiektwu...nie mieli wielkiego wyboru i większość na zamówienie a chciałam zobaczyć co i jak...
zastanawiam się nad Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
albo Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
i który doradzicie do 60d?