Gdzie, jak?! Za tyle biorę od razu ;)
denree
Pamiętaj, że 70-200 jest ciężkie i nie zawsze na wycieczkach się sprawdza.. na koncercie zresztą też trudniej ją utrzymać niż np 85/1,8 pomijając kwestie światła :)
Wersja do druku
Ludzie naprawdę co wy macie z tym ciężarem obiektywów?
Nie jestem mięśniakiem a 70-200 nie sprawia mi problemu.
Problem to miałem jak chciałem 400/2.8 robić z ręki. 3 Zdjęcia i 5min. przerwy na odsapnięcie :D A znam jednego kolesia co potrafi cały mecz nożnej zrobić tym czołgiem z ręki :D
300/2.8 też ciężkie nie jest - da się tym z ręki robić przez godzinkę-dwie
A 70-200 waży nie wiele więcej od 85L które w dodatku masę ma bardzo skoncentrowaną i takie 70-200 lepiej się trzyma bo masa jest ładnie rozłożona.
Ostatnio na jednej imprezie drugi foto, był bardzo zadziwiony, że umiem zrobić nie poruszoną fotę @200 1/50 - normalka :D a Koleś dodatkowo podobno spotter i telerurki mu nie obce :P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S.
Z tym większość z zakresu 70-200 wypadało by podać przy jakiej matrycy ;)
Mi na x1.6 większość wychodzi z zakresu 135-200, ale z x1.3 to mogę wszystko na 300 zrobić :D
A ja się założę o Twoje 5DII, że swojego kompletu z 70-200/1.8 przez kilka godzin nie dasz rady nosić (a'propos... nie chcesz tego "białego kruka" sprzedać?) Żart... ;-)
A tak poważnie, wczoraj kilka godzin na hali robiłem 50D + grip + 70-200/2.8L IS i naprawdę lubię ten zestaw. Osobiście wcale mi ten "ciężar" nie przeszkadza, wręcz sprawia przyjemność kawał fajnego sprzętu w rękach. Czasem zmieniam na 85/1.8 (dość mała hala, 85mm na cropie wystarcza) szczególnie ze względu na światło, szczególnie jak najczęściej hala jest ciemna jak #$%^&*, AF też spokojnie daje radę, choć ze względu na GO przy f2,0-2,5 nie zawsze udaje się trafić.
Przy dobrym oświetleniu hali, a tym bardziej na zewnątrz zdecydowanie, bez wątpliwości polecam C.70-200/2.8 (którąkolwiek wersję), może na f2.8 super ostra nie jest (starsze wersje) ale reszta efektów wynagradza to z nawiązką (AF, kolory, kontrast, itd.). Sama przyjemność focenia!
Podpisuję się pod tym.
Robiłem reportaż z zawodów pływackich z 70-200 2.8 IS i bardzo sobie chwalę tą pokaźną wagę.
Jak dla mnie waga nie jest tu przeszkodą.
Za nic. Trafił mi się o ile tak można powiedzić świetny egzemplarz, rewelacyjnie ostry jak na zooma od f2.8 i jestem z niego bardzo zoadowolony.
Miałem wcześniej 70-200/4 i ten był o klasę gorszy, stąd decyzja o zamianie.
Osobiście nigdy nie narzekam na wagę, cieszę się, że mam taki sprzęt, który daje dużo satysfacji i jedynie co mnie przy tym ogranicza to własne umiejętności, bo wiem, że da się wycisnąć z tego jeszcze dużo więcej.
Zaraz zacznę wlepiać kartki za ogłoszenia poza Giełdą ;-)
pytanie ile ogniskowej potrzebujesz...
prawie wszyscy rasowi fotoreporterzy sportowi maja w torbie
70-200/2.8 + monopod
jako drugie podpinaja zazwyczaj
300/2.8 + monopod
pozdrowienia
Adam