Spoko, jest szansa - ploty donoszą, że ma mieć ;-)
Pozdrówka!
Wersja do druku
Jest już polska instrukcja obsługi (canon.pl), gdyby ktoś chciał rozwiać jakieś wątpliwości przed zakupem (np. dotyczące działania i obsługi video zoom jak w moim przypadku).
Witam !
Planuję zakup Canon-a 600D, proszę o poradę bardziej zaawansowanych, jaki jest lepszy wybór zestawu : body z 18-55 IS II + 55-250 IS czy body z EF-S 18-135 IS ? Cena praktycznie podobna. Przeznaczenie amatorskie : głównie krajobrazy, architektura, sporadycznie portret i macro. A może jakieś inne propozycje ?
O makro z tymi szkłami generalnie zapomnij.
Krajobrazy, architektura - potrzebujesz szeroko więc w obu zestawachj coś będzie (nie bardzo szeroko ale względnie)
Portret - ogniskowe 50-100-130 masz pokryte w obu wypadkach.
Więc do tego co napisałeś to bez różnicy. Jakościowo to generalnie dośc podobe szkła.
Jak nie potrzebujesz zakresu 135-250 (np do szczegółów architektury) to bież 18-135. Nie będziesz musiał przepinać.
I zanim mnie ktoś ubiegnie. Do portretów dokup 50/1.8.
Moi zdaniem , powinieneś na początek wziąć uniwersalny zestaw z obiektywem 18-135. Pofocisz troszkę zobaczysz co cię kręci. Nie bez znaczenia jest również fakt, że obiektyw 18-135 stosunkowo mało traci przy odsprzedaży.
Kerbi ja bym wziął zestaw z dwoma obiektywami (18-55is i 55-250is) - obydwa mają lepszą jakość optyczną od 18-135 no i stabilizację. Do tego dokup 50/1.8 jak ktoś już napisał i póki caki zestaw wystarczy Ci na jakiś czas.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ok 18-135 też ma is, niedopatrzyłem. Tak czy siak - lepszy zakres i lepsza jakość optyczna przeważa na korzyść dwu pozostałych obiektywów. Chyba że bardzo wkurza Cię przepinanie szkieł, mnie nie :)
A może pójść w zakup obiektywu 18-200 - jak tak to jaki jest polecany ?
Co do przepinania obiektywów to nie mam takiego doświadczenia, w poprzednich aparatach miałem raczej obiektywy niewymienne albo tzw. uniwersalne
A co do samego wyboru body to jakieś sugestie, opinie ?