Myślę, że Vegas jest jednym z bardziej zoptymalizowanych narzędzi do edycji video i jeżeli na nim montaż sprawiał ci opory w kontekście sprzętowym komputera, to na innych, bardziej niszowych, prostrzych opcjami programach będzie raczej gorzej.
Wersja do druku
Myślę, że Vegas jest jednym z bardziej zoptymalizowanych narzędzi do edycji video i jeżeli na nim montaż sprawiał ci opory w kontekście sprzętowym komputera, to na innych, bardziej niszowych, prostrzych opcjami programach będzie raczej gorzej.
Sony Vegas Movie Studio HD 11 kosztuje niecałe 200zł... Trochę droższa jest wersja Platinum. Nie musisz od razu kupować Vegas Pro!
Irudis Tonalizer. Kiedyś zakupiłem w tej firmie Rawshootera premium z profilami Color Engine - dobry konwerter rawów, ale firma sprzedała się Adobe, zostawiając swoich klientów na lodzie. Sprzedali swoją technologię Rawshootera i na 5 lat mieli zniknąć z branży programów graficznych. 5 lat właśnie minęło i Pixmantec zmienia się w Irudis, ciekawe, czy znowu zrobią powtórkę - http://www.irudis.com/Products/TonalizerVFX.aspx
Jakiego kompa polecacie do pracy z Sony Vegas Movie Studio HD 11 ? Nie chodzi mi o pro, tylko domowe zastosowanie.
Bo i tak muszę zmienić archaiczny sprzęt, na którym samo przetworzenie rawa do jpg zajmuję kupę czasu:)
Takiego, na ile cię stać.
Ja mam i5-760, gf460gtx, 4gb ram, 2x1tb spięte w raid0 i chodzi wzorowo.
polecam programik Ulead Video Studio. Rzeźbie nim filmy od kilku lat przede wszystkim w formacie DV (z kamerek). Teraz trochę HD z Nikona D5100 się bawiłem. Programik mega stabilny, po polsku, tani i ma wszystkie opcje co trzeba.
co to są maski?