Witam, stałem się posiadaczem nowej puchy Mariusza, tej która przyszła z Niemiec. AF działa prawidłowo, celuje tam gdzie trzeba zarówno z jasnymi stałkami jak i zoomami.
Wersja do druku
Witam
Jestem tu nowy i mam problem z FF w EOS 500D obiektyw kitowy 18-55 oraz troszkę mniejszy FF na 35-700. W dziale tips&trick wyczytałem o domowym sposobie regulacji luster w body. Opis dotyczy 300D, czy ktoś z Was wie moze czy w 550D można dokonać takiej samej regulacji ? Sprawdzałem w aparacie i nie mam takie śrubki po prawej stronie (patrząc na wprost aparatu) jedynie jest śrubka centalnie w środku oraz jakiś "dzyndzel" po lewej stronie.
http://canon-board.info/showthread.php?t=15851
Pozdrawiam
Adam
Witam
Posiadam 500D i dopadł mnie problem FF w obiektywach 18-55 oraz 75-300. Patrząc na foty z 300D po lewej stronie jest śrubka do ustawienia, natomiast w moim aparacie jej brak. Na wprost jest coś jakby śrubka oraz po lewej stroni jest coś jakiś "dzyndzel" Oto fotka:
http://www.pup.kartuzy.pl/pliki/20100725431.jpg
Z gory dziękuję za odpoweidz.
Nie z lekarstwem na podawane problemy ale z przypomnieniem o pewnym uwarunkowaniu.
Czy przypadkiem nie oczekujecie posługując się najtańszym sprzętem i na kitowych szkłach - efektów "profi"?
Oprócz ceny - czymś seria x.. różni się chyba od 1Ds poza uszczelkami?
Szkła typu "kit" od eLek?
Może zamiast analizować powiększenia po 100 czy więcej % - zmniejszać do wielkości prezenacji w necie czy robić odbitki - albumowe...
I wtedy większości problemów najnormalniej nie widać!
A jak komuś nadal plakat 2x3m nie wychodzi z pożądaną jakością - chyba trzeba inwestować w sprzęt.
Nie pisze tego by drażnić tych co tanimi aparatami - cieszcie się tym co macie i róbcie zdjęcia zamiast się zadręczać!
Naprawdę: jak się chce psa uderzyć to kij się zawsze znajdzie :-(
Nie grzebać; nie marudzić - robić! :-):-):-)
Hmmm moze i masz racje, ale jak wytłumaczysz ze AF łapie przed obiektem w aparace ktory jest kilka razy droższy niż zwykły kompakt ? oraz to że znajomy majac Olka E-520 robi foty jak żyleta na kitowych obiektywie. Troszkę to dziwne. Moim zdaniem tak nie powinnio być.
Hekselman, jakoś nie po polsku piszesz, mało zrozumiałem. FF i BF nie mają nic wspólnego z klasą sprzętu. Nie chce mi się tłumaczyć prostych rzeczy...
Niewiele wniosłeś poza nabiciem sobie licznika ale rozumiem: nie chce ci się...
No cóż - nawet gdyby ci się chciało jak wytłumaczysz istnienie funkcji MICROADJUST w niektórych tylko modelach aparatów? Wiesz jakich?
Poczytaj może ze zrozumieniem co piszą tu ludzie którzy wydali niemałe pieniądze na najprostsze z serii Canona lustrzanki.
Napędzeni informacjami z netu zamiast cieszyć się nowym aparatem - chcą grzebać we wnętrzu żeby sobie coś ...usprawnić!
To podaj im jakieś rozsądne lekarstwo a jak ci się nie chce TO NIE PISZ.
Bo ja nadal będę twierdził:
Kupiliście najtańsze aparaty!
Ten typ tak ma!
Nie wolno grzebać w aparacie - bo może być gorzej!
Nie należy oglądać zdjęć pod mikroskopem czy są i d e a l n i e w punkt skoro na normalnej wielkości zdjęcia po najprostszym podostrzeniu tego nie widac!
Jeśli zaś chodzi o porównywanie.
Można porównywać jedynie zdjęcia robione w identycznych warunkach, z jednakowymi nastawami - i porównywać je w identyczny sposób. Chętnie obejrzę takie same zdjęcia z Olka; taniego kompaktu i lustrzanki - będzie co p o r ó w n y w a ć.
Precyzja ustawienia ostrości to nie jedyny parametr zdjęcia więc może "Olek" zaspokajać niektórych fotografujących pod tym względem - ja uznałbym go za porównywalny gdybym jeszcze mógł założyć do niego coś w rodzaju 35/1.4 czy 70-200/2.8...
Pokażcie zdjęcia, bo moim zdaniem to kwestia matrycy, a nie problemów BF/FF
Czy Ty przypadkiem podniosłeś lustro palcem i przykleiłeś je tą taśmą? Tego się NIE ROBI. To najprostszy sposób żeby uszkodzić AF. Główne lustro ma pod spodem lustro od AF i zabieranie się za to palcami i jeszcze taśmą samoprzylepną to nie jest najlepszy pomysł. Lustro palcem to można było podnosić w starych lustrzankach bez AF. Dolne lustro jest na zawiasach. Jeśli naruszysz geometrię i przestanie być idealnie prostopadłe do osi optycznej obiektywu to... może trochę kosztować.
Tak ogólnie to od regulacji to jest serwis. User może więcej zepsuć niż naprawić.