A co to jest 'bad focus ? To że nie ostrzy w punkt ?
Wersja do druku
A co to jest 'bad focus ? To że nie ostrzy w punkt ?
Znaczy, że AF się (zbyt) często myli. Dla mnie właściwie to najważniejsze kryterium doboru szkła.
Konkretnie to że ostrzy "za" punktem na który była ustawiana ostrość, jest jeszcze "front focus" czyli odwrotność tego poprzedniego (bad focusa).Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Ej ej to chyba cos nie tak. Ja doskonale wiem co to jest back lub front focus, bo zanim kupilem sprzęt to czytałem o tym mnóstwo. a tu chodzi o bad focus.
Dobrze, że nie kupiłeś z 17-85IS ten to ma CA!Cytat:
Zamieszczone przez tosek
Kolega podjarał sie i kupił za 1800 zł a teraz płacze, że gałęzie wychodzą fioletowe na tle nieba:(
Zgadza się, mój błąd :-). "Bad" z pośpiechu odczytałem jako "back". Tak jak napisał kolega - zły focus (back lub front - ważne że nie w punkt).Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Panowie, powiedzcie szczerze jak jest z 350D w kwestii BF i FF?
Jak sie to ma do roznych obiektywow?
Ja mam obecnie Minolte Dynax 7D i na obiektywie sigma 18-125 mam ok, ale po zalozeniu sigmy 28-79/2.8 mam FF. Tlumacze to sobie ze 28-70 jest stara i od "analoga" wiec mozliwe ze dlatego sa takie roznice.
Przymierzam sie do kupna 350D ale jak mam miec takie problemy to chyba sobie odpuszcze, mam wade wzroku a focenie w okularach troche jest niewygodne.
Więc tak.
Mi się poszczęściło i chyba mam wyjątkowo ostrego kita,
55mm, czyli teorytycznie najgorsza ogniskowa KIta. Przesłona f/8
http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=39
Mimo wszystko wolę 50/1,8 którego używam prawie zawsze, stałki mają swój sentyment ;)
W moim kicie bokeh jest niezły, jednak mimo wszystko przegrywa z wyżej wymienionym 50/1,8, natomiast CA notuję rzadko.
Mnie nie chodzi o to czy masz ostrego kita, tylko czy celuje poprawnie.
w 95% przypadkow odpowiedz brzmi "tak"..jedynie Tamron ma taka lekka przypadlosc, ze na przeslonie 2,8, ogniskowej 28 i odleglosci kilku metrow ma ff ale radze sobie tak, ze zoomuje do 75, ostrze, wracam do 28 i robie zdjecie.. trwa to moze 2 sekundy i nie przeszkadza mi to bo w takich ustawieniach robie i tak malo zdjec..poza tym przypadkiem jest ok..
ponoc lepszy AF jest w 20d/30d..
pozdr.