A mógłbyś zapodać jakieś zdjęcie z przodu tak żeby było widać soczewkę (bez dekielka) :)? I czemu nie masz w stopce :)?
Wersja do druku
Może warto pomyśleć o niestandardowych przysłonach:
i efekty:
:D
snow, wpisz sobie do stopki 1000mm f/56 :mrgreen:
Tak wystarczy?
Czy jeszcze bardziej od frontu?
A tak jakoś ;) za mało kosztował :mrgreen: Pozatym każdy zaraz by chciał kupić a on jest cenny bardzo :)
Wystarczy. Piękny :D. Naprawdę. W to że jest cenny to nie wątpię. Zwłaszcza że jedyny w swoim rodzaju.
Żeby go udoskonalić to może chociaż spróbuj dorobić przysłonę z wycentrowanym okrągłym otworem. Każdy tokarz to dorobi za grosze. No i najlepiej żeby ją czarnym matem pociągnąć. A i jeszcze żeby była możliwie jak najcieńsza :).
A ta soczewka to jak jest osadzona?
Kurde, tajemnica firmy ;)
A jest to tak:
Jest krawedź na której leży soczewka i dokręcane jest pierścieniem:
Szprytnie przemyślane.
A o jaką maksymalną odległość można przesunąć (przekręcić) dużą rura względem małej (z bagnetem) przy ostrzeniu?
Mniejsza rura ma 370mm* długości do przejściówki m42<>EF, czyli praktycznie można na całej tej długości suwać sobie. Tamte sample były zrobione jak rura była wsunięta na jakieś 140mm :)
*- w zależności ile zakręconych jest pierścieni makro m42 :)
Natchniony Twoim wynalazkiem spróbowałem jeszcze raz pobawić się moją soczewką. Parametry to 300mm 1:1.2 L :mrgreen: (dla onanistów dokładnie 1:1,171875) Ale to z prostego wzorku f/d, a ile światła pochłania sama soczewka już nie wiem.
No a fotki:??