A jaki to gad? :D
Wersja do druku
Zdaje sie jakowyś pyton
To Pyton królewski szkoda że taka mała głębia ostrości, ale wąż jest piękny.
Co do pytania jak odróżnić węża od żmij hihi każda żmija jest wężem nie każdy wąż jest żmiją. Żmije mają specyficzne zęby jadowe po tym je się rozróżnia żmije to rodzina należąca do podrzędu węży. Hihi myślę że prosto wyjaśniłem.
Nie zgodzę się. Mając ogniskową od 70 wzwyż na cropie i minimalne światło 4 wykonasz piękne portrety. Mi sie udaje portretować (nie mówię, że pięknie, ale jednak:) na 17-40 czasem:razz:
To przykład na 40mm
Oczywistym jest, że jeśli masz do czynienia ze szkłami 1,2 - 1,8 to możliwość zabawy GO jest duuużo większa. to nie przekreśla jednak ciemniejszych szkieł.
Tutaj 70-200/4
Nie pisałem o portretach rodzinnych, które mają pieknie wygladać w albumie, tylko o portretach mających cieszyc oko ludzi niespokrewnionych i samego autora niezależnie od stopnia powiązania z modelem :)
Wiele osób nie dostrzega tego, że w fotografii jako sztuce, nie o to chodzi, żeby np. Adaś pięknie wyszedł na zdjęciu, tylko, żeby zdjęcie było świetne niezależnie od tego, czy oglądający zna Adasia, czy nie :)
I to osiągniesz WYŁĄCZNIE stałką, najlepiej z literą L i światłem 1,0. Inaczej się nie da....
Nie przesadzajmy z tą małą głębią ostrości! To przecież też nie jest tak że im mniejsza głębia to zdjęcie jest bardziej "artystyczne".
Na zdjęciach zrobionych na 2,8 wg mnie nawet ta głębia jest zbyt mała. Na zdjęciu z wężem zdecydowanie za mała, na zdjęciu chłopaczka też wolałbym żeby prawa ręka była ostra... gdyby to było robione na 1,8 na FF to by z głębią było już baardzo słabo.