Odp: Obiektyw Marzenie!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
2marekm
A ja bym chciał mieć bez obiektywu, aby był sam korpus z otworem. Przez tę "dziurę" /camera obscura/ obraz byłby rysowany bezpośrednio na matrycy. Wszelkie niedoskonałości i błędy eliminowane perfekcyjnie programowo. Stałe światło - 1, czułość - 102.400 ASA. Pokrętło nastawiające zakres głębi ostrości, a także pokrętło czasu od 60 sek. do 1/100.000 sek.
p.s.
Taka czułość będzie w niedługim czasie realna, 25800 ASA już jest w Nikonie D3.
Dobrze być wizjonerem. Mogłem opatentować :lol:
Opracowano technologię, która robi zdjęcia... bez obiektywu. Są pierwsze przykłady! - Aktualności - Swiatobrazu.pl
trzy takie szkla mam:
1. 17-40/4 IS. wymiarowo jak dzisiejszy 17-40, ale z ostrymi rogami.
2. 135/3.5 IS. wymiarowo jak antyczny 135/2.8 SF albo mniejsza, ostra od pelnej dziury
3. stalka EF-S 24/2 IS
w tym zestawieniu ostatnie szklo jest oczywiscie kompletnie nierealne (przez najblizsze 10 lat), ale dwa pierwsze wydaja sie realne...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ja bym tylko chciał, żeby Canon wypuścił jakieś ślubne szkiełko, żeby "kościołowi" byli happy i żeby nie sprowadzali każdego szklanego wątku do przydatności szkła na ślubach :)
nie ma szansy ;) ten typ jest niereformowalny :D
He, he, he, ale ktoś odkopał temat.
Panie i Panowie! Przecież cała przyjemność w fotografii to właśnie możliwość kompletowania, posiadania, przepinania, testowania, porównywania naszych kochanych szkiełek. Jeżeli istniałoby tylko jedno szkło, nasze hobby nie byłoby już tak pasjonujące i wciągające.
Pozdrawiam