chłopiec nieprzepalony (jak widzę na negatywie), ale ja **** blada i eksperymentuje póki co ze skanowaniem :-) i kontrastem ;-) pozdrawiamCytat:
Zamieszczone przez snow
Wersja do druku
chłopiec nieprzepalony (jak widzę na negatywie), ale ja **** blada i eksperymentuje póki co ze skanowaniem :-) i kontrastem ;-) pozdrawiamCytat:
Zamieszczone przez snow
widzisz, muszę kupić światłomierz, bo Mamiya 330 to ma podstawowy manual czyli przesłona + czas. resztę musisz sobie dokukać. ale jak na aparat z conajmniej 31-letnim stażem (1974 przestali ten model produkować) to super zabawa. o ile na szybko mogę wydłubać z torby 20D i użyć go jako światłomierza (co robię nawet często), to niestety jest spore przekłamanie takiego pomiaru skutkiem innych proporcji matrycy - tu kwadrat a tu prostokąt.Cytat:
Zamieszczone przez adamek
resztą - może to kwestia zeskanowania i za dużego kontrastu, który zadaje o czym już pisałem.
edit: no i wcieło post Adamka. ?!?!
Kwadraty miodzio! Fajne bo czarno-biale i kwadratowe.;) Tematy tez dobre. (szkoda ze, zeby miec kwadrat w cyfrze to trzeba sie wybulic "zaledwie" $20000 na cyfrowa scianke)
Te z zoo tez niezle - piekny bokeh, ostry przod, dobre kolory. czego chciec wiecej?
niby tak, ale z cyfry zawsze będzie inaczej. analog jest ewidentnie miększy, płynniejszy.Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
więcej zdjęć? dłuższą ogniskową? lepszą pogodę? żeby muszki i komary nie gryzły? żeby kolo jak skręca w lewo to robił to z lewego pasa ruchu a nie prawego? ;-) ok, rozpędziłem się. w każdym razie z 135L jestem bardzo zadowolony. teraz jakieś dłuższe tele :-)Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
byłem, trochę 135L pofociłem, poniżej wybrane efekty moich pstrykań, więcej jak zwykle w moich fotkach
a koncert swoją drogą był pierwsza klasa.
Jak na moj gust to sa 'nieco' niedoswietlone... ale to pewnie z powodu unikania przepalen? 8)
tak Vitez, przepalenia o 20-tej wychodzą tylko Tobie. :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
to jak, kiedy kalibrujesz monitor? bo ja właśnie przeszedłem się po całym dziale dtp - jakieś 9 monitorów przetrenowałem przed chwilą, łącznie z Barco... i chyba masz kontrast przewalony, a może po prostu nieskalibrowany monitor (tak a propos przepalonych sierściuchów z Twojej galerii). :lol:
Hmm, mi się te zdjęcia wydają odrobinę za ciemne... nie niedoświetlone, ale ciemne :) Zwłaszcza dwa ostatnie zyskałyby w moich oczach, gdyby jednak trochę rozciągnąć kolory.
przedostatnie jest wyraźnie ciemniejsze niż inne, ale tak ma być. jestem przeciwnikiem robienia z przyćmionego oświetlenia fajerwerków w południe. jazz to między innymi klimat, nawet jak grany na środku Rynku Starego Miasta na scenie. anyway, robię odbitki właśnie, więc miarodajnie obejrze to na A4 jutro rano. ale nie sądzę żeby mnie zaskoczyły :cool:Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Najwyrazniej jestesmy przyzwyczajeni do roznego poziomu ciemnoty 8)