ahha, po to są pytania/odpowiedzi i instrukcja niejako też
Wersja do druku
ahha, po to są pytania/odpowiedzi i instrukcja niejako też
Lampkę już zakupiłem. Bardzo dobrze "dogaduje" się z 40D. Menu w lampie bardzo intuicyjne nie było problemów z rozpracowaniem bez instrukcji, oczywiście wspomogłem się instrukcją aby odczytać symbolikę bodajże 2 znaczków. Dodam, to że na lampie są 4 przyciski a nie jakieś kółeczka dżojstiki w niczym nie przeszkadza wszystkie potrzebne funkcje sa pod tymi przyciskami.
No ja chciałbym tylko dodać, że z nowym firmware można sterować Metzami 48 i 58 z poziomu menu w aparacie :D
No tak... ale to firmware nie było czasem dostępne już w lutym tego roku?
Nikt wcześniej o tym nie wspominał? Chyba już gdzieś na CB o tym czytałem... (albo mam dejavu :mrgreen:)
Swoją drogą 48-ka bardzo ładnie współpracuje, mam też dziwne wrażenie że jest może nie sporo ale zauważalnie mocniejsza od 430ki Canona.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
edit: a tak, Elsor stronę wcześniej o tym firmware pisał :D:oops:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
edit: a tak, Elsor stronę wcześniej o tym firmware pisał :D :oops:
To ja zapytam, jak sprawdzić firmware w lampie?
Na pudełku jest maleńka naklejka i pisze: software V3.
Czy jest coś nowszego?
przy włączaniu wyświetla ci sie Logo Metz a pod nim 58AF-1Can V3.0
ostatnia wersja Firmware V3.2 (released on 24.02.2010) dostepna na stronie metz.de
oczywiscie dla canon
Trochę z innej beczki, sprawiłem sobie dziś ww lampę. Nie miałem czasu dłużej się pobawić ale ... po kilku zdjęciach jakie cyknęła mi dziewczyna prawie na każdym miałem zamknięte oczy w wyniku błyskania mniejszego palnika. Zakładając teraz, że często ten mniejszy palnik będzie wyzwalany, mogę mieć więcej zdjęć osób z zamkniętymi powiekami. Być może moje założenie jest dziwne, ale zazwyczaj odbijałem światło od sufitów/ścian, unikając strzelania na wprost.
Kupując metza myślałem o wykorzystywaniu mniejszego palnika do doświetlania scen (zamiast wszelkich nakładek) ale przez sekundę nie myślałem o reakcji ludzkich oczu na to. (śluby, wesela).
Jak to jest u was, często używacie mniejszego palnika? Zauważył ktoś wzrost "klapniętych powiek" na zdjęciach?
To nie przez kukulke tylko przez przedblysk pomiarowy lub poprostu twoje powieki sa przeczulone na klapanie lustra ;)
W sumie nie wiem przez co, zazwyczaj ja robię zdjęcia wiec rzadko ktoś błyska we mnie. Tak czy siak na promienie słońca mam b. wrażliwe hmm.
Wracając do lamy, kukułką często strzelasz, zaklejasz ją jakim pseudo softenem? Czy najmniejsza moc i do przodu. Przeczytałem, że często przepala zamiast doświetlać.