Jak nie będzie wyłączał drukarki z sieci za często to nie będzie dużo szło na test. Mam PX720WD - cały czas jest w gotowości i nie zauważyłem dużego zużycia tuszu.
Wersja do druku
Ok, a co myślisz o jakości druk?
Zastanawiam się nad CISS dla niej
link tutaj
Generalnie nie będę drukował jak foto-lab. Może kilkanaście do 30 zdjęć miesięcznie...
Ok, a ile mniej-więcej wydrukujesz zdjęć 10x15 na jednym komplecie?
Kurcze, nigdy tego nie liczyłem. Dużo się bawiłem, poza tym nie miało to dla mnie jakiegoś specjalnego znaczenia, bo i tak taniej niż oryginał. Tusze kupiłem na alledrogo u gościa z Wadowic - pojemniki po 50 ml (x6) za ok. 60 PLN. Drukarkę mam od listopada - trochę zdjęć, sporo dokumentów i jeszcze w buteleczkach połowa -tusze nie zużywają się równomiernie. Jakość zdjęć BARDZO zależy od papieru. Na Epsonie nie widać wielkich różnic, na tanim ...oj lepiej nie mowić, choć czasem "wychodzą ciekawe efekty"
Wysłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk
Tydzień temu pytałem, wczoraj sam się przekonałem :) Jeśli ktoś jest zainteresowany kombinacją PX7x0 i zamienników Activejet - jakościowo wypada to bardzo dobrze, porównując te same zdjęcia mogę powiedzieć, że obrazek wydrukowany zamiennikiem jest może, ale może delikatnie cieplejszy. Na razie innych różnic nie dostrzegłem. O wiele gorzej jest z papierem-tu nie znalazłem alternatywy dla epsona. Może coś doradzicie?
Bez przesady, ile ten ciss zajmuje? Jeżeli robi ci to różnicę, to musisz mieć bardzo małe mieszkanie:mrgreen: Ja swój ciss uzupełniałem półtora raza (raz wszystkie kolory, a raz zrobiłem dolewkę do tych, które szybciej schodzą) od czerwca zeszłego roku, a wydrukowałem grubo ponad 100 A4. Nie ma igieł, kombinowania, tylko leje się jak ketchup...8-)
PS
Właśnie robi się profil do mojej drukarki, ciekawe jaki będzie efekt. Zwłaszcza, czy poprawią się wydruki b&w, bo do kolorowych nie miałem zastrzeżeń.
Co do papieru, to ja jestem zadowolony z tych oferowanych przez papierdozdjec.pl - tylko tych nieco droższych na podłożu PE.
Ok, to ponowie pytanie, czy jakosc druku na 6cio atramentowej jest warta doplacenia ponad 100Euro zamiast kupienia 4 atramentowej?
Potwierdzam, używam ich papierów satynowych na podłożu PE, mają bardzo podobną fakturę do papieru Canona SG201. Ich satyna o gramaturze 240g/m2 oraz 270g/m2 ma drobniejszy raster od SG201 a co za tym idzie jest bardziej matowa, natomiast o gramaturze 300g/m2 ma raster większy i nieco większą połyskliwość od SG201.
Szkoda tylko, że z dwustronnych mają tylko błysk, satynki brak.
Przyjdzie się szarpnąć jednak na Ilforda Galerie Smooth Lustre Duo 280gsm. :)
... no i jeszcze pytanko, czy ilość dysz ma znaczenie dla jakości czy prędkości?