70-200 przy 200mm jest bardzo ostry juz w pełni otwarty F/4, zreszta nawet przy 135mm(fajny zakres do portretowania) jest bardzo ostry.
Wersja do druku
70-200 przy 200mm jest bardzo ostry juz w pełni otwarty F/4, zreszta nawet przy 135mm(fajny zakres do portretowania) jest bardzo ostry.
Ja nie twierdze że nie jest ostry, ale stałki to zupełnie inna liga...
ok, ok chodziło mi tylko o to by nie przyjąć za jedyne kryterium - ostrości
Z testów na Photozone wynika, że EF 200 F/2,8 jest ostrzejszy, ale naprawdę niewiele. W centrum kadru widać, że EF 70-200 jest trochę ostrzejszy przy F/5,6.
EF 70-200 F/4L:
http://www.photozone.de/8Reviews/len...00_4/index.htm
EF 200 F/2,8:
http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_28/index.htm
Mam 2 stałki a raczej miałem bo 85tka dzisiaj sie spakowała do pudełka. Ale powiem szczerze ze przy 70-200 i 85 1.8 przy F/4 nie ma jakiejs mega roznicy zeby sie usiasc i podziwiac jest 1.8 i to daje pole do popisu owszem co innego 100F/2.8 Macro USM to jest istny zabijaka jesli chodzi o ostrosc ale nie ma tez sie czemu dziwic wkoncu to szkiełko macro.Cytat:
Zamieszczone przez Krzychu
To wstaw, może upieke 2 pieczenie na jednym ogniu i zamiast kupować 85/1,8 i 50/1,4 wezmę 100 macro i ta 50tkę - oba do portretów a przy okazji będe miał 100kę na robale.Cytat:
Zamieszczone przez towersivy
Pozdrawiam,
i znów mamy walkę "na ostrość";-)
patrząc na zdjęcie wrażenia nie robi tylko ostrość (powiem więcej – jeśli nie jest do dup.. i nie knoci całego zdjęcia nie zwracamy na nią po chwili większej uwagi), patrząc na zdjęcie aby zrobiło na nas wrażenie ważniejsze jest to co już wcześniej pisałem
Cytat:
Zamieszczone przez BigJon
Jakie odczucia macie w tej kwestii?
PS. takie jest oczywiście tylko moje zdanie
Wez rowniez pod uwage ze w stalce z TC 2X bedzie dzialal AF natomiast w zoomie juz nie.
Zodiakalny Rak - postaram sie wstawic cos adekwatnego, jestem na kompie u rodzicow wiec mam w miare zawezone pole popisu, wiec pozwoliłem sobie zedytowac poprzedniego posta, ale poszukam.
Cytat:
Zamieszczone przez Julue
fakt, to durzy plus - mamy wtedy 400 f5.6 z chodzącym autofocusem