Panowie czytam ten wątek i trochę niedowierzam.. ani jednego zdania, że ten wątek to żart.. czy ktoś z Was kupuje photoshopa w sklepie??
Wersja do druku
Panowie czytam ten wątek i trochę niedowierzam.. ani jednego zdania, że ten wątek to żart.. czy ktoś z Was kupuje photoshopa w sklepie??
Widzisz, nie wiem jak inni - ale ja to już taki jajcarz jestem, że mam legalnego Windowsa, MS Office, pakiet Nortona (NIS + NSW) i Photoshopa ze sklepu. Mam nadzieję, iż moim dzieciom też poczucia humoru nie braknie...
Pozdr.
Dokladnie, ja też od zawsze kupuje oryginały, znaczy sklep i te sprawy i poczucia humoru mi nie brakuje ;)
pozdrawiam
Ten wątek to nie miał być żart.
Owszem miała to być pewnego rodzaju zabawa w typowanie cen ale całkiem legalnego produktu.
Jak widać z różnych wypowiedzi, a także z informacji z różnych stron internetowych zakup legalnego oprogramowania właśnie poprzez internet obarczony jest czasem sporym ryzykiem - można kupić pozornie legalne oprogramowanie a potem "brać udział" w przesłuchaniach policyjnych z nie swojej winy, czasem jest to tylko kwestia błędnych informacji cenowych na stronach - wtedy możemy co najwyżej stracić trochę czasu na wyjaśnienia z nierzetelnymi oferentami.
Generalnie można znaleźć sporo tańszych programów graficznych, albo nawet całkiem darmowych. PS to jednak pewien standard na określonym profesjonalnym poziomie, choć i do niego czasem są zastrzeżenia.
Szukam tańszej alternatywy, albo tańszych dostawców. Może to po prostu będzie zakup za granicą...Może jakaś przedświąteczna promocja...Kto wie.
Na pewno jednak chciałbym mieć legalnego Photoshopa, ale być może wystarczy mi Lightroom albo Photoshop Elements ale też legalne. A może poczekam na kolejną wersję Gimpa?
Czasy wszechobecnego komputerowego złodziejstwa i przyzwalania na to powoli - mam nadzieję -odchodzą do przeszłości razem z innymi tego typu zachowaniami. Mam nadzieję, że również dzięki temu wątkowi zachęcimy Cię choć trochę do zastanowienia się, do jakiejś głębszej refleksji...
Miłego dnia i trochę optymizmu na co dzień:smile:
A może napiszesz gdzie Ty kupiłbyś PS i za ile? Weź udział w tej zabawie i oddaj Swój cenny głos na jedynie słuszny poziom cenowy! :)
Ciągle nie mam informacji ilu byłoby potencjalnych chętnych na PS CS 2, więc nie ma też sposobu aby "zawalczyć" o możliwie "duże" zniżki przy ewentualnym zakupie.
Może brak tych informacji oznacza, że nikt z nas nie chce kupić PS CS2?
To też będzie jakiś wynik tej sondy...do wiadomości Adobe.
I na koniec trochę nie w temacie, ale w odpowiedzi na ewentualne pytanie: po co kupować PS? -tu jest jeden z wielu ciekawych wątków p.t. "Co robicie, by uatrakcyjnić swoje fotografie?":
http://photoshop.pl/forum/viewtopic.php?t=8722
Panowie, a może tak linux np. slackware + gimp + pixel32? ja tak jadę i bez kosztów prawie, bez wirusów, bez stresu...;)
Już o tym pisałem, oczywiście jest to realna alternatywa.
Zajrzyj np. tu:
http://tingilinde.typepad.com/starst...s_photosh.html
albo wystarczy wpisać w google: Photoshop vs Gimp
A jeśli spojrzymy jeszcze na to:
http://gimpshop.blogspot.com/2005/10...-gimpshop.html
GIMPShop is a free Open Source image editor that is similar to the popular Adobe Photoshop. Specifically GIMPShop is a version of the GIMP that has been edited to be more user-friendly for Photoshop users. - to zaczyna być coraz ciekawiej z Gimpem.
Są oczywiście pewne niedogodności + trochę wolniejsza praca w Gimpie i stąd być może poszukiwania tańszego PS-a.
trochę wolniejsza, przyznaję, ale jak ktoś nie jest zawodowcem, to gdzie mu spieszy? poza tym, jego stabilność jest bardzo ok, to wszystko zależy od dystrybucji... ja na slacku nie narzekam;)