Odchodzimy od tematu, nie wiem czy w tym wątku można pisać o C:shock:
Wersja do druku
@kmeg Jeśli chodzi o właściwości optyczne to miałem okazję porównywać trzy obiektywy tej klasy u Canona, Nikona i Sony. Można też znaleźć w sieci masę testów tych obiektywów Nikkor 14-30 F4 vs. Canona 14-35 F4 L vs. Sony 16-35 F4. Konkluzja jest taka że wszystkie mają wady i zalety. Jak jeden mniej winietuje niż konkurencja to ma abberrację dużą, jak jest ostrzejszy w centrum to bardziej mydlany na bokach itd.
Tak dla zabawy wrzucam trzy zdjęcia zrobione tymi obiektywami. Jest to 100% crop odległych budynków na zdjęciu. Niestety nie były one wykonywane w identycznych warunkach i czasie dlatego to nie jest laboratoryjny test ale ciekaw jestem czy zgadniecie który pochodzi z jakiego aparatu. Zastosowany sprzęt to: A7RIV+16-35 F4, Canon R5+14-35 F4 L oraz Nikon Z7II+14-30 F4
Załącznik 16159
Załącznik 16160
Załącznik 16161
serio? :mrgreen: test? :lol:
Ekhe-khem. Na pierwszej focie światło pada z tyłu budynku (przód w tonie w ciemności), na środkowym budynek oświetlonym jest słońcem za chmurami z góry, na ostatnim dolnym budynek oświetlony jest światłem od przodu (no i pranie na balkonie zdążyli już zdjąć ze sznura całkowicie) :mrgreen: Praktycznie wszystkie foty mogłyby być zrobione tym samym aparatem i obiektywem bo zawsze największą rolę w fotografii gra Światło. Tyle ode mnie. A "test" można o kant d...y rozbić.
xd
Pierścień nastaw przysłon to fajna sprawa i niestety nie jest to samo co pierścień funkcyjny na którym też można to ustawić ale nie widać gołym okiem.
OK w Canonie R mam na górze wyświetlacz ale oprócz R5 to inne Rki nie mają tego wyświetlacza, wtedy jest niewygoda.
@candar Dlatego napisałem że warunki nie były laboratoryjne. Ale coś o specyficznym zabarwieniu dla danego producenta i rozdzielczości można sobie wywnioskować.
Toć Ci Candar w ostatnim zdaniu (Wczoraj, 16:53) wywiódł jedyny logiczny wniosek. Na przykład z powodu, że skoro na 3 zdjęciach są 3 różne kierunki oświetlenia, na dodatek z przesunięciem czasowym i co za tym idzie stopniem zamglenia, to są 3 różne zapisy balansu bieli, a balans bieli ma bardzo duży wpływ na wrażenia jakości zdjęcia.
pierwsze Nikon Z, drugie A7 trzecie R5