2 załącznik(ów)
Odp: Tabliczka "zakaz fotografowania" - planowane zmiany w prawie
w tych miejscach mogę bez zgłaszania lotu, i np. mam parę fajnych ujęć stamtąd.. oczywiście nie latam bezpośrednio nad mostem czy innymi ruchliwymi/zatłoczonymi miejscami.
Załącznik 19786
Załącznik 19787
No to masz kłopot, bo jak cieć od tych kominów zobaczy zdjęcie, to przybiegnie i każe Ci oddać aparat. ;)
Fajne są te ujęcia z góry. Sam nie robię, ale lubię patrzeć na niektóre.
pan cieć już się zbliża, już puka do mych drzwi, pobiegnę go przywitać, z radości serce drży :p
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ale wyprosić Cię z własnego terenu jednak mogą, szczególnie w sytuacji jeśli nie jesteś klientem.
Do tego dochodzą kwestie RODO, ochrony prywatności i jeszcze pewnie kilkA innych przepisów by się .
Ale to co innego. Cały czas mówimy o fotografowaniu przebywając w miejscu publicznym.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ale wyprosić Cię z własnego terenu jednak mogą, szczególnie w sytuacji jeśli nie jesteś klientem.
Do tego dochodzą kwestie RODO, ochrony prywatności i jeszcze pewnie kilkA innych przepisów by się .
Ale to co innego. Cały czas mówimy o fotografowaniu przebywając w miejscu publicznym.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lukas87
Z ich terenu ok, ale nie z miejsca, które jest publiczne(...)
Tak wiem, dlatego napisałem, że "własnego terenu".
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Czasem jestem na Romantycznej i widzę sporo droniarzy a teren jak widzę zakazany (z wiadomych powodów).
Co oznacza na dronomapie kolor niebieski?
te kolory to nie zakazy tylko określone strefy czym i na jakich zasadach możesz latać
tutaj wszystko możesz sprawdzić:
https://dronemap.pansa.pl/
kiedyś to było prostsze, była appka droneradar, która świetnie pokazywała gdzie możesz latać gdzie nie, teraz jest ta appka pensy, która na istore ma ocene 1.5/5 i jest do bani
Widzę, że czerwone strefy to:
Cytat:
2 Uzyskaj zgodę Zarządzającego strefą geograficzną DRA-R na wykonywanie operacji z użyciem BSP.
Czy uzyskanie zgody w okolicy "zblurowanego" przez googlemaps obiektu w sąsiedztwie jest możliwe, pytam z ciekawości?
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
czyli dronem nad Siekierkowskim w tle z elektrownią Żerań już sobie nie polatam..
a właśnie spojrzałem na YT - masa filmów z infrastrukturą krytyczną Warszawy z ostatniego roku ;)
jaka jest egzekwowalność tej ustawy? komuś skonfiskowali już sprzęt?
Rozporządzenie wchodzi w życie od 17 kwietnia więc raczej tego jeszcze nikt nie doświadczył.
To teraz bez problemu będzie można robić zdjęcia makro kwiatków bo pozostałe wg ustawy mogą być zabronione to jedno a po drugie z jakiej odległości nie wolno fotografować obiektów zakazanych np: z kilometra z 500 metrów ?
Żeby nie było czytałem ten wymysł jakiegoś idioty .