Pax vobiscum, kurła, pax vobiscum, i Wesołych Świąt!
Wersja do druku
Pax vobiscum, kurła, pax vobiscum, i Wesołych Świąt!
Za chwilę Wigilia. Odpuśćmy sobie sprzeczki. Wyciąłem posty, nie chcę dawać pod choinkę "prezentu" w postaci kartki czy bana.
Peace.
Wygląda, że nabywcy Nikona Z9 są lekko wkurzeni:
https://m.facebook.com/story.php?sto...66786&sfnsn=mo
Jeden. Chce zwrócić sprzęt do centrali choć kupował go w sklepie, zapewne na firmę i nie może skorzystać z rękojmi. Więc wywiera presje na przedstawicielstwo. Na forum Nikona parę osób ma ten sprzęt, posprawdzali nr seryjne i ich aparaty nie mają tej wady.
O NP i NPS mam bardzo złe zdanie z innych powodów. Ale sprzęt mam Nikona i od 35 lat wszystko bezawaryjnie.
Dla mnie sposób oddawania też jest dziwny bo poza medialnym oddziaływaniem (i o ile w centrali się ktoś nie ugnie) skutku to mieć nie będzie. Nawet przy zakupie na DG przez internet jest prawo zwrotu. Z drugiej strony jeśli Nikon zna numery seryjne to powinien jednak wycofać/poprosić sklepy o wycofanie bo marketingowo wygląda to źle. Z drugiej strony widać mają to w czterech literach.
mega słabo :(
a jak tam nasz kolega, któremu parował nowy RF 400 2.8? muszę popytać o update sprawy
Miałem podobne batalie z Samsungiem. Bateria zapaliła się w telefonie - a to dla nich płachta na byka. Reklamacje potraktowali tak - uszkodzony ekran doprowadził do zapalenia się telefonu w wyniku czego bateria została uszkodzona. Olewka z ich strony na każdym możliwym szczeblu.
T-mobile w ramach przeprosin dał nowy telefon byle by szybko zamknąć temat.
Z tego co pamiętam, to był tu kiedyś temat rozjechanego AF w 5dIII którego nie dało się naprawić a canon nie chciał przyjąć zwrotu. Nie pamiętam jak się ta batalia skończyła.
Co to znaczy dla nich? Samsung Polska?
To oznacza wiele aparatów i setki tysięcy zdjęć. Dodam, że nie robię reporterki, ślubów gdzie można zrobić 100 tys w rok. Ja głównie to fotografia studyjna.
Tak i nie. Centrala ogłasza akcje serwisową, na cały świat. Czyli nie mają tego w d. Natomiast nasz oddział, w PL to zupełnie inna bajka. Już wspomniałem o tym w poście 65. Szkoda gadać. Sony miało kiedyś foto-team, nadal ma intensywną reklamę. Canon ostatnio zasponsorował serial o fotografowaniu aparatami Canon R, obejmuje patronatami szkoły średnie, które pracują na Canonach i uczniowie kupują sobie Canony jako własne aparaty. Nikonowski influencer dostał sprzęt Canona do testów i mówi, że rozważa zmianę systemu. To jest przyszłościowe myślenie. Tymczasem ja należąc do programu NPS, dla profesjonalistów, parę razy prosiłem o sprzęt do pokazów na plenerach, gdzie pobawiło by sie tym 20-30 fotografów z kasą (dobrzy nabywcy). No i byłem zawsze zbywany. Jak chciałem rezerwować z dużym wyprzedzeniem to nie, bo za wcześnie. Jak było bliżej terminu to nie, bo nie ma sprzętu. Tymczasem mam kumpli w Warszawie, którzy mają stały kontakt z NPS i oni zawsze dostają sprzęt. Jest tylko dla "swoich". Założę się, że w drodze wyjątku to im by po cichu wymieniono te Z9.