Odp: Canon RF 50mm F1.8 STM
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
ciekawostka zakupowa część osób liczyła na nazwijmy to racjonalizację ceny obiektywu w dół, bo podatek od nowości itd.
Tymczasem w oficjalnej dystrybucji szkło zdrożało z 999 startowego do około 1050 ;) @
Bangi bardzo dobry zakup, sam się na niego czaje, może na święta będzie promocja minus 50 zł :D
Jak się sytuacja uspokoi, czyli za jakieś 2 lata ;) cena zejdzie do 600-700 zł. A teraz nawet wolą dać wyższą, bo nie mają na stanie a sporo osób ciągle pyta :) oprócz podatku od nowości obecnie dochodzi podatek od oferty w pandemii.
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
ciekawostka zakupowa część osób liczyła na nazwijmy to racjonalizację ceny obiektywu w dół, bo podatek od nowości itd.
Tymczasem w oficjalnej dystrybucji szkło zdrożało z 999 startowego do około 1050 ;) @
Bangi bardzo dobry zakup, sam się na niego czaje, może na święta będzie promocja minus 50 zł :D
Cena podskoczyła do góry, ponieważ Canon dorzucił ten obiektyw do swojej oferty promocyjnej https://www.canon.pl/lens-promo/ Kwota zwrotu pieniędzy została ustalona na 90 zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jak na szło o tak małych soczewkach ma bardzo fajne rozmycie. W mojej ocenie jest wyraźnie inaczej niż w wersji ef. Na pewno go kupię za jakiś czas :)
Mam jeszcze EF to postaram się zrobić podobne i wrzucić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Mam jeszcze EF to postaram się zrobić podobne i wrzucić.
Miło, że się fatygujesz, ale po takim teście ciężko to ocenić, bo to tylko jeden z kilku najbardziej typowych scenariuszy. Chociaż niektórym pewnie wystarczy żeby kupić :)
4 załącznik(ów)
Nie traktujcie tego jako testy, po prostu dzielę się i tyle.
A tak wygląda EF (starałem się zrobić podobne), IMHO nie ma jakiejś diametralnej różnicy.
1.8
Załącznik 5521
2.8.
Załącznik 5522
4
Załącznik 5523
5.6
Załącznik 5524
A jakby ktoś chciał z lupą to tutaj udostępniam większe i bezpośrednie sklejki:
https://1drv.ms/u/s!AlfyHdbqn2_VjWwF...D-xyb?e=QfIND2
Wychodzi na to, że EF też nie ostrzy LOL
hmm ot ciekawostka co to są za kropki na kółkach bokehowych przy EF? na RF ich nie ma.
Nie mam pojęcia, choć też się zastanawiałem.
Różnica jest - weźmy np. obwódki przy f1.8. Przy f2.8 EF traci kolistość a RF jeszcze nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
hmm ot ciekawostka co to są za kropki na kółkach bokehowych przy EF? na RF ich nie ma.
brud wewnątrz obiektywu lub na matrycy ale raczej to pierwsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
brud wewnątrz obiektywu lub na matrycy ale raczej to pierwsze.
Zarówno matryca jak i szkło są czyste.