Nie tylko oni :)
Wersja do druku
Nie tylko oni :)
Za dużo czytasz.
protektor na stałe - dla mnie to niestety dyskwalifikuje system filtrowy - nie używam UV :mrgreen: w przeciwieństwie do innych filtrów, dekle też używam
Panie! Nie ma takiej rury na świecie, której się nie da odetkać! :mrgreen:
Ja wkręciłem w EF 100-400L II dwie oprawki po filtrach po wyjęciu z nich szybek plus redukcję gwintową na jeden rozmiar więcej, plus redukcję na normalny rozmiar, aby przedłużyć oprawkę filtra, i móc postawić obiektyw w torbie bez dekla, i bez ryzyka kontaktu soczewki z dnem torby. W Tamronie 100-400 ten temat załatwia osłona przeciwsłoneczna wystająca znacznie przy odwrotnym jej zamocowaniu. Redukcje filtrowe założyłem raz dla przedłużenia, a dwa dla tępego zakończenia, bo ostra oprawka filtra wycięła by mi dziurę w torbie.
No więc, magnetyczny uchwyt do filtrów, ale bez żadnego szkła, to jest coś do rozważenia, i chyba nawet ktoś to robi, ale za chore pieniądze i nie na każdy rozmiar.
Mam jeszcze stary filtr Duto na rozmiar 51 mm pasujący do obiektywów z filtrem 49 mm, bo się go sprężyście zakłada na wystającą oprawkę filtra, a robiono to w czasach, gdy dekle były zakładane tak samo, a nie na wewnętrzne zatrzaski, i skończyło się to wraz z wynalezieniem bagnetowego mocowania osłon przeciwsłonecznych, bo oprawka filtra schowała się w bagnecie. Komu to, kuźwa, przeszkadzało? Taki montaż i demontaż filtra jest błyskawiczny, i bezproblemowy technologicznie, oraz nie zwiększający poprzecznego rozmiaru obiektywu. Jakby robili filtry z takim mocowaniem, to bym chociaż polara przytulił.
mocne ja normalnie nie muszę mieć sprzętu gotowego natychmiast, a czaple nadal mi spierniczają zanim znajdę się w rozsądnej odległości więc czasu to mam nawet za dużo, żurawie również, jeśli chodzi o 100-400 II to na razie tylko stopkę wymieniłem na taką z mocowaniem arca bo mnie ta dodatkowa płytka na stopce drażniła - niby zdjęcia wychodziły ostre ale ciągle mi się wydawało że coś się rusza :mrgreen:
oprawkę od ruskiego filtra bez szkiełka stosowałem w jakimś starym zoomie canona bo mu nic nie wystawało i miałem trudności z przykręceniem redukcji do 77mm (może nawet 2 redukcji nie pamiętam ale było coś na rzeczy) żeby holder od lee założyć - koniec końcow kupiłem 24-105 i mam wszystko na 77mm :mrgreen: tak mnie te redukcje zmęczyły :mrgreen:
Co za czasy, wyścig szczurów nawet przy zdejmowaniu dekielka z obiektywu. Coś poszło nie tak.
Aha, ale ja mam większy problem z jego znalezieniem, gdy go szukam po dziesięciu kieszeniach, i po torbie, i się zastanawiam, czy może go już gdzieś posiałem? :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Ja też to zrobiłem i teraz samo to cholerstwo mi się obluzowuje :mrgreen:
Jeśli te stopki macie mniej więcej na stałe, a tak raczej jest, to użyjcie kleju anaerobowego do gwintów. Zapobiega luzowaniu się śrub i częściowo połączeń metal-metal (można go wpuścić również między stopkę i resztę), a w razie potrzeby można taką śrubkę odkręcić. To takie coś niebieskiego lub czerwonego, co czasem widać na połączeniach gwintowych.