Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 84

Wątek: [recenzja] SIGMA 135 Art f/1.8 DG HSM + porównanie

Coś już napisał
    Miasto
    Żuromin

Domyślnie Odp: [recenzja] SIGMA 135 Art f/1.8 DG HSM + porównanie

Nie tylko oni

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    jesteście hardkorami
    Też tak uważam

Później czytam w opisach o porysowanej przedniej soczewce bez żadnego wpływu na zdjęcia... xD
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Za dużo czytasz.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Proste @Bangi - Za butę i brak przestrzegania ogólnie przyjętych standardów nie damy Ci stanowiska wicemarszałka-moderatora
    Całe szczęście nie mam takich aspiracji

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Później czytam w opisach o porysowanej przedniej soczewce bez żadnego wpływu na zdjęcia... xD
    A to dobre i racja - wiele jest takich ogłoszeń.

Pełne uzależnienie

protektor na stałe - dla mnie to niestety dyskwalifikuje system filtrowy - nie używam UV w przeciwieństwie do innych filtrów, dekle też używam
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 13-11-2023 o 14:51
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    protektor na stałe - dla mnie to niestety dyskwalifikuje system filtrowy - nie używam UV w przeciwieństwie do innych filtrów, dekle też używam
    Panie! Nie ma takiej rury na świecie, której się nie da odetkać!

Ja wkręciłem w EF 100-400L II dwie oprawki po filtrach po wyjęciu z nich szybek plus redukcję gwintową na jeden rozmiar więcej, plus redukcję na normalny rozmiar, aby przedłużyć oprawkę filtra, i móc postawić obiektyw w torbie bez dekla, i bez ryzyka kontaktu soczewki z dnem torby. W Tamronie 100-400 ten temat załatwia osłona przeciwsłoneczna wystająca znacznie przy odwrotnym jej zamocowaniu. Redukcje filtrowe założyłem raz dla przedłużenia, a dwa dla tępego zakończenia, bo ostra oprawka filtra wycięła by mi dziurę w torbie.

No więc, magnetyczny uchwyt do filtrów, ale bez żadnego szkła, to jest coś do rozważenia, i chyba nawet ktoś to robi, ale za chore pieniądze i nie na każdy rozmiar.

Mam jeszcze stary filtr Duto na rozmiar 51 mm pasujący do obiektywów z filtrem 49 mm, bo się go sprężyście zakłada na wystającą oprawkę filtra, a robiono to w czasach, gdy dekle były zakładane tak samo, a nie na wewnętrzne zatrzaski, i skończyło się to wraz z wynalezieniem bagnetowego mocowania osłon przeciwsłonecznych, bo oprawka filtra schowała się w bagnecie. Komu to, kuźwa, przeszkadzało? Taki montaż i demontaż filtra jest błyskawiczny, i bezproblemowy technologicznie, oraz nie zwiększający poprzecznego rozmiaru obiektywu. Jakby robili filtry z takim mocowaniem, to bym chociaż polara przytulił.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Panie! Nie ma takiej rury na świecie, której się nie da odetkać!

Ja wkręciłem w EF 100-400L II dwie oprawki po filtrach po wyjęciu z nich szybek plus redukcję gwintową na jeden rozmiar więcej, plus redukcję na normalny rozmiar, aby przedłużyć oprawkę filtra, i móc postawić obiektyw w torbie bez dekla, i bez ryzyka kontaktu soczewki z dnem torby.
    mocne ja normalnie nie muszę mieć sprzętu gotowego natychmiast, a czaple nadal mi spierniczają zanim znajdę się w rozsądnej odległości więc czasu to mam nawet za dużo, żurawie również, jeśli chodzi o 100-400 II to na razie tylko stopkę wymieniłem na taką z mocowaniem arca bo mnie ta dodatkowa płytka na stopce drażniła - niby zdjęcia wychodziły ostre ale ciągle mi się wydawało że coś się rusza

oprawkę od ruskiego filtra bez szkiełka stosowałem w jakimś starym zoomie canona bo mu nic nie wystawało i miałem trudności z przykręceniem redukcji do 77mm (może nawet 2 redukcji nie pamiętam ale było coś na rzeczy) żeby holder od lee założyć - koniec końcow kupiłem 24-105 i mam wszystko na 77mm tak mnie te redukcje zmęczyły
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 13-11-2023 o 15:48
    EOS 3, 5D, R5

Miasto
    wieś, nie miasto

Co za czasy, wyścig szczurów nawet przy zdejmowaniu dekielka z obiektywu. Coś poszło nie tak.
    Ja
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Co za czasy, wyścig szczurów nawet przy zdejmowaniu dekielka z obiektywu. Coś poszło nie tak.
    Aha, ale ja mam większy problem z jego znalezieniem, gdy go szukam po dziesięciu kieszeniach, i po torbie, i się zastanawiam, czy może go już gdzieś posiałem?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    jeśli chodzi o 100-400 II to na razie tylko stopkę wymieniłem na taką z mocowaniem arca b
    Ja też to zrobiłem i teraz samo to cholerstwo mi się obluzowuje
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    wieś, nie miasto

Jeśli te stopki macie mniej więcej na stałe, a tak raczej jest, to użyjcie kleju anaerobowego do gwintów. Zapobiega luzowaniu się śrub i częściowo połączeń metal-metal (można go wpuścić również między stopkę i resztę), a w razie potrzeby można taką śrubkę odkręcić. To takie coś niebieskiego lub czerwonego, co czasem widać na połączeniach gwintowych.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 13-11-2023 o 17:06
    Ja
    Konfucjusz

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów