Odp: [test] SIGMA 85/1.4 Art + porównanie
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Minimetry to jakieś małe metry ?
Hahaha co ja napisałem? :oops:
Cytat:
Zamieszczone przez
PELIKAN
Hahaha co ja napisałem? :oops:
70-200 przynajmniej dla mnie jest mniej poręczny i w moim odczuciu zauważalnie cięższy. Wypożyczyłam wersję IS II L na jedną sesją, nie wiem czy wersją o której mówicie (bez is jak rozumiem) jest podobna. Jeśli już do mojego studia to celowałabym w 70-200 f4 is.
BTW wydaję mi się, że Sigmę ewentualnie łatwiej też będzie sprzedać w przyszłości niż f4 is L.
Cytat:
Zamieszczone przez
EdytaP
BTW wydaję mi się, że Sigmę ewentualnie łatwiej też będzie sprzedać w przyszłości niż f4 is L.
Ja sądzę, że szybciej sprzedasz 70-200/4 IS niż sigmę.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Ja sądzę, że szybciej sprzedasz 70-200/4 IS niż sigmę.
już raz sprzedawałam 24-70 f4 is - i dziękuję bardzo never again. Ludzie lamentują głównie że światło słabe i za te pieniądze mają tamrona czy sigme 2.8. W końcu sprzedałam koledze. A z tego co obserwowałam aukcje jak sama kupowałam swoją Sigmę - szybko się sprzedaje ta seria (35mm i 50m szczególnie). Dodatkowo 85mm to chodliwa ogniskowa a f1.4 tylko ją umacnia.
Tia, dla niektórych już F2.8 to ciemnica, a zoom to zbrodnia.
Rada: nie słuchać oszołomów.
wysłane z Nokii 6210.
Cytat:
Zamieszczone przez
EdytaP
Mam zoom 24-70 f2.8 mk II i jestem z niego zadowolona. Chciałabym mieć jeszcze 85mm, a 70-200 odpada ze względu na wymiary.
Ja na Twoim miejscu odpuściłbym Sigmę z prostego powodu - to wbrew pozorom wcale nie taka 85mm, realnie to okolice 75-80. Mając 24-70 f2.8 praktycznie nic nie zyskujesz (poza światłem, z którego i tak zbyt często nie korzystasz).
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Ja na Twoim miejscu odpuściłbym Sigmę z prostego powodu - to wbrew pozorom wcale nie taka 85mm, realnie to okolice 75-80. Mając 24-70 f2.8 praktycznie nic nie zyskujesz (poza światłem, z którego i tak zbyt często nie korzystasz).
Z czystej ciekawości. Masz może jakieś źródło do tych 75-80mm ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
(poza światłem, z którego i tak zbyt często nie korzystasz).
To po co komu obiektyw ze światłem f1,4, może lepiej niech wszystkie szkła mają konstrukcyjnie przysłonę f8, albo f5,6 :)
Będą małe, poręczne i tanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Z czystej ciekawości. Masz może jakieś źródło do tych 75-80mm ?
nie, tak mi się wydaję patrząc na obrazki.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
To po co komu obiektyw ze światłem f1,4, może lepiej niech wszystkie szkła mają konstrukcyjnie przysłonę f8, albo f5,6 :)
Będą małe, poręczne i tanie.
przecież odpisywałem Edycie. Ona pracuje większość czasu w studiu i z tego co wiem ma w asortymencie 2 stripy 2 octy, deep octe i parasol sferyczny. To światło 1.4 może się jej przydać raz na ruski rok jak jej wyłączą prąd albo klientowi zamarzy się bokeh na twarzy dziecka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Płacisz za 85 a dostajesz 75-80 ? Muszę sprawdzić czy moja 135 to nie jest przypadkiem 128mm. Mając 18-135 3,5-5,6 nie potrzebujesz 24-70 bo poza światłem niewiele zyskujesz