Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie
Z mojego punktu focenia 5d4 to o wiele bardziej interesująca oferta niź 5d3 w identycznej cenie cztery i pół roku temu. Wtedy atrakcyjny był dla mnie tylko AF i to głównie jego celność a nie rozbudowanie, może jeszcze lepsze video Po pojawieniu się 6d to zainteresowanie spadło do zera.
5d4 ma kilka atrakcyjnych ulepszeń. DP, DR, MP, 4k, macany ekran.... No i GPS wifi, czyli od biedy może zastąpić 6d :D.
Ale proces ukultowienia 5d3 jest nieunikniony, bo wielu posiadaczy musi się teraz albo nim zadowolić albo go sprzedać. W obu przypadkach nie ma sensu na niego narzekać ;).
Hmm, chyba teraz Pentax staje się atrakcyjnym systemem przy cenie K1.
Gdyby szkła były tak popularne i tanie jak niektóre od Canona (tanie to są głównie niektóre starocia, albo jakieś amatorskie, ale zawsze coś), to by pozamiatali.
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
podobno sugerowana cena w PL to 18069zł - dla mnie to :D
mają rozmach .......... jak mawiał Siara
Tymczasem epokowy progres nastąpił także w module wifi. Można teraz przesłać zdjęcia na telefon :)
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Tymczasem epokowy progres nastąpił także w module wifi. Można teraz przesłać zdjęcia na telefon :)
Ktoś gdzieś znalazł informację o rzekomym przesyłaniu na FTP/sFTP?
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
Ktoś gdzieś znalazł informację o rzekomym przesyłaniu na FTP/sFTP?
FTP/FTPS support
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
FTP/FTPS support
Dzięki. Nie rzuciło mi się to w oczy wcześniej.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Różnica w cenie pomiędzy aparatami: 179 zł
Różnica w cenie pomiędzy aparatami z gripami: 830 zł
Można by te kwoty porównywać gdyby nie to, że moduły w nowej piątce będą zdecydowanie tańsze dla Canona (efekt skali). Ile osób może powiedzieć że miało taki komplet (mk3 + oba moduły)? Ktoś zna takie osoby? Sądzę, że ze względu na cenę i kwestie ergonomii takie dodatki w Polsce sprzedawały się sporadycznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
5D Mark IV body w cenie 17599 zł + Grip BG-E20 w cenie 1799 zł = 19398 zł
5D Mark III body - 13333 zł (stan na 23 marca 2012)
Jak ktoś mieszka i kupuje w Polsce, to może twierdzić, że go kursy walut mało obchodzą. Niestety, Canon jest międzynarodową korporacją z centralą w Japonii, i dlatego ich kursy walut bardzo żywotnie interesują.
Biorąc kursy dolara dzisiaj i wtedy, złotówka była wtedy ~22% większa w oczach Japońskiego biznesmena. Czyli 5d3 z marca 2012 kosztowałby dzisiaj 16220 zł. Oczywiście ceny nie wylicza się z kursów walut "dzisiaj", tylko z pewnych kalkulacji i trendów przewidywanych na przyszłość. W sumie, jakkolwiek by na to (nie) patrzeć, Canon nic nie podwyższył.