Weź pod uwagę, że 5dII będzie miało najsłabszy AF z trójki 7d/5dII/6d. Ja bym jednak brał nowe 6d.
Wersja do druku
Weź pod uwagę, że 5dII będzie miało najsłabszy AF z trójki 7d/5dII/6d. Ja bym jednak brał nowe 6d.
Najsłabszy to nie znaczy, że zły. Ma za to ergonomię i wizjer z innej bajki niż 6d. Coś albo coś.
Ergonomia to kwestia indywidualna ale według mnie jest dobrze z 6D. Wolałem ergonomię piątki ale bynajmniej nie z powodu uchwytu (ten jest dobrze wyprofilowany w 6D) a z powodu rozmieszczenia kilku przycisków.
Co do wizjera to zdecydowanie nie jest on z innej bajki jak piszesz. Pokrycie 97% w 6D i 98% w 5DII. Dla zwykłego użytkownika jest to zupełnie niezauważalne. Powiększenie wizjera jest identyczne.
Bardzo jestem ciekaw czy autor tematu podjął już decyzję które body zakupić,mam też nadzieję że pochwali się po za kupie i opisze swoje doznania.
No trochę mnie zeszło, ale powracam do tematu bo kasa już się prawie zgadza więc coraz częściej zaglądam w tematy o obiektywach.
Wybór padł na 6d ale z racji że Canon proponuje promocję cashback to myślę jaki z obiektywów wziąć do tej puszki? Oczywiście wybór jest dość ograniczony, stąd pytanie: który z obiektywów wybrać z listy canona objętych promocją aby było korzystnie? Na początku nad jakimś 24-105 który powinien być dość uniwersalny w moich zastosowaniach. Pierwszy obiektyw chciałbym kupić nowy aby skorzystać z promocji dlatego chciałbym aby zakup był opłacalny a kolejne pewnie używane.
Drugie pytanie dotyczy daty zakupu :-) coraz częściej czyta się o 6dmkII, promocja cashback trwa do końca stycznia 2017 więc może warto się jeszcze wstrzymać? Może nowa wersja nie będzie dużo droższa, a jeśli nawet to mkI powinno zlecieć z ceny, jak sądzicie?
nie liczylbym na szybka premiere 6d2
+/- czerwiec 2017 to dla mnie nie jest szybko :P
No dokładnie rok to za długo :-) może na święta puszki potanieją tym bardziej po premierze 5dmk4, myślę tylko który z tych promocyjnych obiektywów dobrać od razu?