Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Fotografia reportażowa 7d mkII czy 6d co kupić?

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna Awatar bejzbol
    Miasto
    Dobra / Kraków

Domyślnie Fotografia reportażowa 7d mkII czy 6d co kupić?

Witam serdecznie,
    jako że nie spotkałem się z taką rozterką to zakładam nowy temat. Niedługo stanę przed trudnym wyborem nowej puszki z logo Canona ponieważ mój Nikon D60 zaczyna mnie trochę ograniczać, dlatego też liczę na pomoc doświadczonych kanonierów przy wyborze następcy.
    Zacznę od tego czym i co cykałem do tej pory:
    Nikon d60 i tylko dwa szkła: podstawowy nikkor 18-55 1:3.5-5.6 oraz dodatkowy nikkor 55-200 1:4-5.6
    Zestaw kupiony od znajomego lata temu na którym odkrywałem RAW-y jednak już leciwy i jak widać wyżej - ciemny...
    Co nim cykam można obejrzeć dokładnie w galeriach użytkowników ale tak skrótowo to reportaż. Głównie o charakterze militarnym czyli wszelkie uroczystości z udziałem wojska plus poligony itp. W przyszłości chciałbym rozszerzyć swoje hobby na portrety i fotografię motoryzacyjną.
    Dlaczego chce zmienić? Ciemność przede wszystkim :/ Wiem że to duża wina szkieł jednak w kościołach i katedrach ten aparat już przy iso 800 szumi jak szalony, a że zawsze chciałem powrócić do Canona to już nie będę inwestował w szkła do N. Drugim problemem jest szybkość - seryjne zdjęcia zrobię 3 później bufor nie pozwoli na więcej, co jest nie do przyjęcia przy fotografii marszu, musztry paradnej lub salw honorowych. Ostatnim problemem jest brak możliwości kręcenia filmów co również często mi się zdarza
    Marzeniem byłby Canon 5d mk2 jednak wciąż jest poza moim zasięgiem stąd dylemat czy brać tańszą wersję pełnej klatki - 6d czy pozostać przy znanym mi formacie i zainwestować w 7d mkII?
    Oczywiście gdyby nie budżet brałbym 5d jednak muszę to odłożyć w czasie. Planuje wydać 6-7 tys. Ale muszę w tym kupić puszkę plus szkło i z tym będzie kolejny problem, ale po kolei:
    na korzyść 7d przemawia szybkość która w moim przypadku byłaby bardzo istotna natomiast 6d ma pełną klatkę co też byłoby świetne w ciasnych miejscach, jednak chyba do pełnej klatki więcej będą mnie kosztować odpowiednie obiektywy prawda? Który z tych aparatów będzie dla mnie lepszy biorąc pod uwagę że docelowo będę szedł w 5d? Jakie szkła/szkło mógłbym sobie zafundować na początek? Do moich zdjęć te które miałem były odpowiednie choć czasem brakowało minimalnie szerszego kąta i czasem większego zooma bo nie zawsze można podejść dostatecznie blisko. Uwielbiam również wyciąganie dużym zoomem postaci na rozmytym tle, a chciałbym też pobawić się kiedyś w portrety (nie studyjne) więc zoom by się przydał.

Z góry dziękuję jeśli komuś się chciało to przeczytać wszystko i zechce pomóc Jeśli brakuje jakichś informacji to chętnie coś dopiszę

p.s. Oczywiście puszkę chciałbym nową no chyba że poradzicie że lepiej używkę
    Ostatnio edytowane przez bejzbol ; 07-05-2016 o 17:18

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów