Odp: Przesiadka z 550D na 50D
[QUOTE=lookasf;1314836]Zmiana aparatu do użytku domowego jest ciężka. Chciałam coś lepszego a okazuje sie, ze mój wybór nie jest do końca tym co chce. Chciałem na początku cis z prestiżem (buda z magnezu i wyświetlacz ). Ale myśląc globalnie to i tak wszystko sprowadza sie do tego co będę oglądał z rodzina i znajomy
Przy 7D opadnie ci szczęka jak włączysz tryb seryjny i zobaczysz co to dobry AF. Przy 5D szczęka opada jak zaczynasz obrabiać zdjęcia. Z tego co pamiętam to masz S35A, idealne szkło pod FF. 5D MK1 to stara puszka ale jakością obrazka nie do pobicie przez dzisiejsze cropy.
Nie wiem skąd jesteś ale pewnie tam są ludzie co maja rożne aparaty - popytaj ( nawet w labach oni znają takich ludzi) może jakiś klub foto. Jak cię nie ciśnie zakup bo trzeba wydać pieniądze to spotkaj się z ludźmi co maja 5d/50d/7d. Umówcie się na wspólne zdjęcia i wtedy pomacasz te puszki. rób na swojej karcie i swoich obiektywach w podobnych ustawieniach i podobne sceny. W plenerze sprawdzisz ergonomie i af, domu na spokojnie porównasz obrabiając tak jak chcesz.
W ten oto sposób wyleczyłem się ze zmiany mojej 7d mkI na MKII czy 6D -Kupiłem drugie 7d mkI i czekam aż 7D MKII spadnie poniżej 3,5K. Rozważałem też kupno OLKA OMD em5 - ale dwa systemy to za dużo i jak każdy ma swoje wady i zalety.
Jeśli pośledzisz moje posty to zobaczysz dlaczego podjąłem taką decyzje.
Cytat:
Zamieszczone przez
lookasf
Zmiana aparatu do użytku domowego jest ciężka. Chciałam coś lepszego a okazuje sie, ze mój wybór nie jest do końca tym co chce. Chciałem na początku cis z prestiżem (buda z magnezu i wyświetlacz ). Ale myśląc globalnie to i tak wszystko sprowadza sie do tego co będę oglądał z rodzina i znajomymi.
Ehhhh
Prestiż? Kup se lejkę. Byle bardziej "Limited".
Zapomnij o prestiżu przy takim budżecie, skup się na potrzebach fotograficznych.
Takiej różnicy w obrazowaniu, które da Ci naprawdę porządne szkło, nie zapewni zmiana puszki.
to co chciałeś to nie prestiż a prodiż
do kupienia w każdym sklepie AGD
W 550D i 7DmkI jest ta sama matryca więc różnicy w jakości nie zauważysz. Na dodatek, to nie jest dobra matryca. Na pewno nie jest lepsza niż ta w 50D, a powinna być, bo to następca.
Widziałem sample z 7D i jakoś mnie nie zachwycił
To może zapytam Was czy warto dzisiaj kupować 5D mk1 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
lookasf
To może zapytam Was czy warto dzisiaj kupować 5D mk1 ?
Krótko i zwięźle z pozycji osoby która użytkuje także 6D. Zdecydowanie warto kupić 5D.
^^ Czasem warto czasem nie warto. Jak już się zdecydujesz na 5d classic to przed wsadzeniem do niej swojego Heliosa manualnego, sprawdź czy ta wersja nie zachacza o lustro na nieskaczonosci. Inaczej zabawa nowa stara zabawka może się szybko skończyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
^^ Czasem warto czasem nie warto. Jak już się zdecydujesz na 5d classic to przed wsadzeniem do niej swojego Heliosa manualnego, sprawdź czy ta wersja nie zachacza o lustro na nieskaczonosci. Inaczej zabawa nowa stara zabawka może się szybko skończyć.
Co masz na myśli?
Istnieje możliwość uszkodzenia lustra tym szkłem?
Jeżeli trafisz dobrą sztukę, po wymianie lustra (wada fabryczna - odklejające się lustro), to chyba ciągle warto.