jeśli jest wykończona jak 200, która jest duża tylko z zewnątrz, a w środku ma mało miejsca, to wątpię
Wersja do druku
Tylko właśnie nie chce dużej torby, ale mniejsza, zeby wziac na robote dwie puszki z dwoma szklami i lampa, albo sie przejsc i wrzucic jakis zestawik jaki mi sie bedzie podobac i walowke. Do transportu sporej ilosci sprzetu mam plecak computrekkera, wchodzi mi laptop, od pyty kabelkow, cztery puszki, szesc obiektywow i lampa ;) a nie chce mi sie biegac z tym klockiem zapelnionym w 30% po miescie, zwlaszcza jak jest cieplo albo musze byc w marynarce ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Myslalem jeszcze nad torbami National Geographic, bo wygladaja fajnie, ale albo sa za male, albo za drogie. Potrzebuje to kupic najlepiej dzisiaj, wiec wybieram w tym co jest w warszawie (think tank, niestety, odpada)
Jak nie potrzebujesz mieć obu korpusów skręconych z obiektywami na raz, to Retrospective 10 spełni w zupełności Twoje wymagania. Torba przyjmie korpus z założonym 24-70, obok 70-200, w przedniej kieszeni drugi korpus bez szkła. Zostaje jeszcze dużo miejsca na lampę, trzeci obiektyw, puszkę z piwem czy co tam chcesz. A do tego torba w ogóle nie wygląda na fotograficzną, jest lekka i wygodna.
Ah, no to klops.
Igi a coś z mekko? Nie wiem czy w warszawie dostępne, ale ja też mam zamiar kupić dyskretną torbę i właśnie rozglądam się za mekko..:)
Mam pytanie do użytkowników Tamraca Pro 12: czy da się do tej torby zmieścić zestaw składający się z 2 body+gripy, Samyanga 14mm, C 15/2.8, C 24L, C 50/1.4, C 85/1.8, C 135L, 2x 580EXII, ew. 24-70L ?
Co mówicie o plecaku Canon Deluxe Backpack 200eg
Witam.
Jako że mój sprzęcik nie mieści się w torbie, zwracam się z prośbą o podrzucenie kilku modeli plecaków, który na pewno bardziej mi będzie leżał niż torba.
Wątek nieco czytałem, ale tak na prawdę nie do końca wiem czy podane tu modele pomieszczą mój niewielki sprzęt i w razie coś miałyby mały zapas.
Na dzień dzisiejszy- puszka, 70-400 4L, 50 1.8, 2szt Di622, na pewno dojdzie do tego krótszy zoomik i możliwe, że jeszcze 18-200 IS. Nie ukrywam, że chciałbym się zamknąć w 200-250zł. Da radę?
Mieszkasz w takiej wielkiej miejscowości to chyba nie problem znaleźć dystrybutora z tym modelem i wpakować do niego cały sprzęt ...
zobacz tego kolosa,
http://canon-board.info/showthread.php?t=70502
jak na taką pojemność to cena była całkiem sensowna
jak znajdę chwilę w weekend to zrobię porównanie z fotami do pro12 [5612]
Myślę, że nie powinieneś mieć problemu zmieścić tego wszystkiego do Pro12, nie wiem tylko jak będzie z wygodą wyjmowania poszczególnych elementów. Ja spokojnie mieszczę w tej torbie: 5DmkII z BG-E6+24-70; 5DmkII+17-40; 70-200/2,8; 15/2,8; 85/1,8, 2x580EX i jeszcze zostaje trochę miejsca pod korpusami (pod ten bez BG można jeszcze wsadzić zapasową lampę)
co do jakości wykonania Tamraców to mogę je spokojnie polecić, tę Pro12 męczę już przynajmniej 5-6lat i nic się z nią nie dzieje. Tak samo nie mam zastrzeżeń do pozostałych "opakowań" czyli: System6 i plecaka Adventure7. Solidne wykonanie, trwałe materiały.
Wydaje mi się, że Pro 13 jest już za ogromna, ale jakbyś enter znalazł chwilę na porównanie to byłbym wdzięczny (pewnie nie tylko ja).
Teraz mam Canona 10EG i do bocznych kieszeni spokojnie mieszczą się takie szkła jak 50/1.4+osłona, czy 85/1.8. Pro 12 zdaje się mieć większe kieszenie i chyba powinienem do jednej zmieścić np 50/1.4 + 15/2.8?
Opracowałem taką metodę na górskie wycieczki (nie wspinaczkowe) - aparat cały czas na szyi, 4 obiektywy dostępne w każdym momencie (2 w pokrowcu na pasku biodrowym, 1 na piersiowym, 1 zapięty), dodatkowo pod ręką filtry, ściereczka, zapasowa bateria.
Wygląda to tak:
Na zdjęciu mam plecak lekki wycieczkowy 35l ale chodziłem też z plecakiem dużym wyprawowym 85l.
Oczywiście wygodniej jest mieć kompakt... ale jak ktoś chce taszczyć lustro to da się.
eby nie musieć zdejmować alphy z pleców żeby zmienić szkło i wymyśliłem podobnie jak Ty.
Jeden mały pokrowiec na pasku biodrowym na jakąś stałkę a druga zapięta do body:)
Myślałem co zrobić żeby* jak pisałem to było a jak wysłałem to ucięło... nie wiem dlaczego.
Jako że temat jest dość długi i odpowiedź będzie trudna do znalezienia w nim mam zapytanie - czy znacie jakiś model torby, która:
1. pomieści aparat z batterypackiem i podpiętym szkłem
2. pomieści drugie szkło
3. pomieści kilka rolek filmu i parę filtrów
4. nie wygląda jak typowa torba fotograficzna
Ideałem byłoby coś takiego: http://www.thinktankphoto.com/produc...pinestone.aspx
Tyle, że za mniejsze pieniądze=)
Wierzę. Niemniej w Polsce ceny tych toreb są mocno zaporowe. Poza tym, z tego co widzę, do 'piątki' nie wejdzie body z gripem, zaś 'dziesiątka' jak gdyby trochę za wielka. Ktoś ma sugestię co do innych producentów?
może coś z Tamraca seria Velocity...
Franek a torby firmy mekko oglądałeś? Tanie i nie wyglądają jak torby foto ;)
tez pytalem o kilka modeli i jest brak a termin kolejnej dostawy nieznany
Szukam możliwie jak najmniejszej torby, która zmieści mi tylko i wyłącznie 5d + 17-40 (no może jeszcze zapasowa bateria :P
Do tej pory miałem jakiegoś samsonite'a, ale się zepsuł zamek, a nie mam czasu czekać na naprawę gwarancyjną.
póki co mam dwie propozycje:
Kata grip-12 dl:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/kata-g...---czarna.html
plusem jest to, że można na pasku ją zawiesić, jest w miarę lekka i nieduża.
Crumpler muffin top 2500:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/crumpl...00-czarny.html
za to ta jest bardziej dyskretna :) i można ją dostać trochę taniej niż w cyfrowych
Czy coś jeszcze ktoś mógłby polecić?
Cena: najlepiej około 100zł, jak będzie coś naprawdę super to może max 150 wysupłam :)
Zerknij na crumpler ben's pizza. Ja mam model xl. Wygodnie sie nosi, ma szeroki pas. Na poczatku myslalem, ze wejdzie tylko 5tka z 85 1.8, ale jak zaczalem kombinowac to weszlo 5d, 35/2, 50/1.8, 85/1.8 i na dokladke 580 exII.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Wygląda nieźle, ale wolałbym coś mniejszego. Poza tym wygląda na to, że już nikt nie prowadzi sprzedaży.
Istnieją jakieś fajne plecaki na rower/miasto/ uczelnie? Tak, żeby weszło body+ dwie stałki z lampą i dodatkowo laptop 15'? Fajnei, żeby nie był to klocek. Mam Naneu pro alpha i o ile na plenery w góry itp jest cudowny to na miasto jest po prostu za dużym klockiem
Ps.Lampa nie musi się zmieścić- nie jest to konieczność. Fajnie żeby plecak wyglądał jak typowy miejski. Ostatecznie na miasto/uczelnie może być niepozorna torba;)
Doradźcie coś fajnego bo nie mam możliwości pomacania a przez internet ciężko coś dobrać.
Witam, jaki polecacie plecak by mozna bylo wlozyc do niego szklo Canon 500/4 z podpietym body ?
Oprocz tego jakas 70-200, szeroki kąt, drugie body
Zalezy mi by to nie byla wielka kolubryna tylko fajnie dopasowany lekko ciasnawy plecak
Czy Lowepro Nature Trekker AW II bedzie odpowiedni ? Nie mialem tego plecaka w rekach...
Witam. A ja szukam plecaka na 50D + grip + podpięta eLka 70-200 2.8 + szeroki kąt + lampa + miejsce na laptoka 17''. Fajnie gdyby był dość cienki, nie odstający, a inne kieszenie nie potrzebne, chyba ze małe na ładowarkę, czytnik, baterie.
No i cena nie strasząca, tak 250 +/-
sam już nie wiem co wybrać.
posiadałem jakiś no name ale się rozpruł na dole.
Ja mam, i sobie bardzo chwalę, Katę 3N-20. Ta wersja akurat nie zmieści laptopa, ale jest też odmiana 3N-22, która praktycznie nie różni się wielkością, lecz ma kieszeń na niedużego laptopa. Plecak jest naprawdę zgrabny a sporo zmieści, lampę też ;)
Wykonanie pierwsza klasa, sprzęt dobrze zabezpieczony. Dodatkowy atut to system sling (czyli jeden pas na skos i klapy po bokach otwierające się jednym pociągnięciem dzięki czemu mamy szybki dostęp do sprzętu). Z kolei kiedy ramiączka zapnie się w klasyczny sposób nosi się go bardzo wygodnie i pewnie. Fajny patent to również metalowe oczko na górze plecaka i spinki klap na dole tak przygotowane, że można łatwo i wygodnie dopiąć "nosidełko" na statyw.
Choć nie jest do tego zaprojektowany, to po odpowiednim ułożeniu przegródek daję radę zmieścić body nawet z podpiętym 70-200 4L i nadal mam do niego szybki dostęp z ocznej klapy.
Heyka.
Potrzebuję plecaka na co dzień, mianowicie. Powinien pomieścić laptopa 14,1 cala, lustrzankę (5d + obiektyw max wielkości 70-200 sigma 2.8 + jakiś zapasowy obiektyw w stylu 50 1.4), oczywiście przegródki na notatnik, dysk zewnętrzny... Cena do 400 zł. Plecak nie może być wielki...
Oraz torbę, tutaj w grę wchodzi tylko aparat (największy obiektyw jak wyżej) + 2 dodatkowe w stylu 50 i szerokiego kąta. Cena 250-300 zł.
Najbardziej zależy mi na plecaku, bo jak już się trafi fajny, to nie wejdzie 70-200 :(.
Edit.
Kurna ten jest fajny, ale cena zabija na chwile obecną:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepr...w-czarny.html#...
Niby na sprzęt wydaje się tysiące więc taki plecak może nie jest kosmicznie drogi, biorąc pod uwagę to co w nim nosimy... Ale ja i tak bym tyle nie dał za plecak mimo, że mi się bardzo podoba :)
Ja kupiłem Lowepro Classfield 160 AW bo chciałem coś mniejszego na 5DII 70-200 2.8 z osłoną, 24-105 z osłoną, oraz 50 1.4 i lampa błyskowa.
Jestem bardzo zadowolony, wszystko mieści się idealnie. Torba przeszła test w kościele podczas komunii. Jest wygodna. Jestem zadowolony z jej dyskretnego wyglądu (niefotograficznego). Mam czarną.
Jeśli masz na myśli tą komorę od góry, to jest całkiem spora. Mieszczę do niej zapasową kartę, kabelek usb i synchro (ma wewnątrz mini kieszonki które to wszytko uporządkują), obiektyw 17-55, lub 70-200 i lampę. To w przeliczeniu na znany nam sprzęt. W przeliczeniu na inną walutę, to komora ta spokojnie mieści... czteropak piwa :)
Czy Lowepro Inverse 100 AW mieści w pionie obiektywem w dół 5D z 24-70 oraz w zapasie da się jeszcze upchnąć 50mm f/1.4?
Fajnie, że wspomnieliście o firmie Kata.
Kata D-3N1-11 Ktoś ma ten model? Wejdzie tam 5d z 70-200? Albo chociaż rozłączony.., Choć wolałbym nie.
To fascynujące, że w sprzedaży jest cała masa modeli plecaczków, różnych producentów, ale wszyscy oni powielają konstrukcje konkurencji i ostatecznie wybór pozostaje głównie w kwestii designu... Albo jakieś wielkie krowy na cały dobytek i lapka 17 cali albo maleństwo na aparat z 50...
do posiadaczy lub osób które widziały torbę KATA DC-445
Zmieści się tam 50d z gripem i podpiętym 17-55 do tego 70-200/2.8, 50mm i 430ex plus kilka bateryjek i innych pierdółek?
Bardzo mi się spodobała ta torba tylko jak się wam sprawuje jak się wyciąga sprzęt czy są jakieś problemy z nią?
z góry dziękuję
Właśnie o tę inną walutę mi chodziło :) Dzieki za odpowiedź
oglądałam dziś wszystkie modele z serii 3N1. Wersja 11 jest b. mała - raczej 70-200 z body tam nie wejdzie. Nie przymierzałam, ale rozmawiałam ze sprzedawcą i powiedział mi, że raczej żadne body z gripem powyżej 7d do katy 3N1-10 (11) nie wejdzie. ten 3N1-10 to bardzo mały zgrabny plecaczek i z tego względu fajny.
Dokładnie - 3N1-3x są już wielkie jak na mój gust. W porównaniu z 3n1-2x sprawia wrażenie wielkiej, kanciatej skrzynki kórą nosisz na plecach, dlatego od razu z niego zrezygnowałem. Ale to zalezy kto czego potrzbuje, bo z drugiej strony, jeśli chce się wygodnie przenosić (w formie plecaka własnie) i łatwo wyjmować body z gripem i podpiętym szkłem typu 70-200 + mase innych rzeczy, to do trzydzesitek mieści się to wszystko bez żadnego kombinowania... Ja wolałem zgrabniejszy plecak na rower i piesze wycieczki, ale czasami denerwuje ciasnota i brak miejsca na tą inną walutę lub choćby książkę czy gazetę ;)... Coż - coś za coś
Miałem swego czasu 3n1-20 , użytkowałem ponad rok , co mogę powiedzieć ? napewno bardzo dobrze wykonany, dobre materiały , dobre zatrzaski i zamki ... zaś jeśli chodzi o wygode użytkowania dla mnie wypadała średnio , do samego aparatu dostęp poprzez boczne otwory dobry ... blado za to wypada dostęp do reszty szkieł i akcesoriów.
Plecak sprzedałem ... teraz trochę żałuje bo brak mi czegoś takiego na wypady rowerowe, a sprawował by się idealnie :)
Ehh to już nie wiem. Czytałem, że ktoś do 3n1-22 wcisnął 50D z gripem i 70-200 F4...
Ja pisałem, stronę wcześniej ;-)
Jeśli znajdę chwilę, spróbuję zrobic zdjęcie. Dodam może tylko, że jest oczywiście trochę racji w tym co pisze Bartek, bo z jednej strony jest mnóstwo przegródek i osobnych kieszonek, ale z drugiej powoduje to że mająć sporo drobiazgów trzeba plecak obracać, odpinać zamki i klapy z róznych stron, czy tez po wyjęciu aparatu odrywac przegrody na rzepach żeby się dostać do szkła pod spodem na przykład. Nie jest też wygodne operowanie nim jako przenośnym składzikiem np na ziemi, trawie itd. no bo jak go położyć? Na plecaach, boku? Są to lekkie upierdliwości, ale nie do tego ten plecak stworzono i podobnie jak Bartek ja się go nie pozbędę, po pierwsze za jakość wykonania i ochronę sprzętu, po drugie dlatego że na body, jedno dodatkowe szkło i jakies drobne akcesoria sprawdza się świetne na rowerowych czy pieszych wypadach.
Co do plecaków serii 3n1 jeszcze jeden minus dla mnie to w środku wykończenie na żółto ... po prostu brudzi się od wkładania i wyciągania sprzetu po jakimś czasie nie wyglada to ładnie :)
Czy używał może ktoś takiej walizki? http://abitus.pl/skleprodukt.do?idk=30&idp=365
Wydaje mi się, że wygląda dość solidnie.
Na allegro jest wysyp walizek, które są tańsze, ale wyglądają na delikatne bardziej "chińskie" http://abitus.pl/skleprodukt.do?idk=30&idp=602.
Głównie chodzi mi o to aby usadowić tam dwie duże puchy, 4 niewielkie szkła zapakowane w lens-case zapięte na pasie i trochę dupereli jak aku,2 lampy, ładowarki.
Ta pierwsza mnie zaciekawiła, na drugą patrzę z przymrużeniem.
Ktoś może coś na temat powiedzieć?
Walizki w cenie 800zł raczej odpadają :)
Zależy do czego Ci ta skrzynia potrzebna. Jeśli tylko do przeniesienia z domu do auta i później z auta na salę to jako 'sztywna' torba pewnie da radę. Jeśli natomiast oczekujesz super zabezpieczenia sprzętu to szukałbym czegoś lepszego.
Nie myśl o wykorzystaniu tych kółeczek do transportu, niestety nasze polskie ulice są w takim fantastycznym stanie, że mojego Peli i tak zawsze noszę w ręku, bo jakoś nie mam serca męczyć sprzętu ciągłymi wibracjami i szarpnięciami.
Sam się ostatnio zastanawiałem na zakupem dodatkowej walizy, na 'duperele' i wydaje mi się, że na drobiazgi to jest to ciekawa oferta.
No i istotna jest też waga tego ustrojstwa. Mniejsza, którą pokazałeś waży 5kg, a większa 7,7kg. Doliczyć do tego ciężar sprzętu i zastanów się czy będzie Ci się chciało to tachać?