Dobrze to oceniłeś.
Wersja do druku
Widzę, że się nie rozumiemy. Puszka jak każda inna, ma swoje wady i zalety. Dla mnie te wady są nieistotne, bo robię głównie krajobrazy i do tego w świetle dziennym. Do zadań specjalnych mam 7D. Niemniej jednak nie do końca zgadzam się z opinią, że 5DII to złom. Nie jestem onanistą sprzętowym i daleko mi do tego :mrgreen:
Abstrahując o tematu i wcześniejszych wypowiedzi...
To po cholerę trzymać ten złom skoro jest taki tragiczny?!
Nie pasuje? To zmieniam no to co jest dobre...
No ale może dla innych są istotne i chyba forum jest po to żeby móc o tym podyskutować :roll: - czyż nie?
Nikt nie pisze, że to złom. Z tego co czytałem to podano tu konkrety dotyczące zachowania się tej puszki w pewnych warunkach.
Nie bardzo rozumiem o co toczysz ten bój.
Nie wszyscy chyba zrozumieli mój żart :D
Dla mnie nie widzę żadnej alternatywy dla 5dII. Porównywałem z N D700 i w życiu bym nie zamienił. Szybkość i budowa mnie nie przekonują, bo obrazek moim zdaniem w Canonie lepszy. Nie macałem Sony A900, ale ładować się w system Sony to dopiero porażka.
...co pozostaje? Jedynie 1Ds, ale to inna półka :)
Co do szkieł, to jeszcze trzeba wrzucić Minoltę, a tego jest całkiem sporo.
Oczywiście wybór do Canona jest większy, ale nie każdy potrzebuje 600/4...
Bolek, dla Ciebie te wady są nieistotne (skoro robisz krajobrazy, to równie dobrze mógłbyś nie mieć AFa w puszce), dla innych tak. Musisz przyjąć do wiadomości, że są na forum osoby, które fotografują trochę inne sytuacje.
I jeszcze raz napiszę, tym razem wytłuszczając: jeśli ktoś krytykuje 5D2 to niekoniecznie od razu musi uważać ten aparat za złom. Jest zwyczajnie świadomy jego braków i faktu, że ta puszka jest kompromisem.
Zgadza się. Więc traktowanie tego aparatu jak bożka, obiekt kultu i ideał jest tym bardziej śmieszne.
OK , nie ma problemu - dobrze to rozumiem. Reasumując, puszka ma swoje wady ale większość z użytkowników nie zamieniłaby jej na produkty konkurencji. Dokładnie o to mi chodziło - nikt nie kwestionuje faktu, że ma wady i jest jaka jest ale to kawał w miarę porządnej konstrukcji.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie toczę żadnego boju, stwierdziłem tylko, że ocena produktu jest zbyt drastyczna. Zbyt dużo zarzutów nie popartych konkretnymi przykładami - ot co ...
Pobierz sobie jakieś rawy np tu (i pomęcz :-D) :
https://public.me.com/jonoslack
Ja patrzyłem na DSC0134 i DSC0528 można sporo cienie rozjaśnić, pasów nie zauważyłem (jak w 5D II) szumieć trochę szumi ale to musisz sam ocenić.
dzięki ... myślałem ze to przypadłość wszystkich aparatów ... ale i tak uwielbiam 5d2
Czy wasze piątki też przełączają czasem samoczynnie punkt AF? Zdaża się (rzadko, pewnie raz na kilkadziesiąt albo i set zdjęć, nie liczyłem), że nagle przestawi mi z centralnego na któryś z bocznych. Początkowo myślałem, że może coś przypadkowo wciskam, ale jestem na 99,9% pewien że nie, bo ostatnio zdarzyło się coś takiego z puszką na statywie.
Przestawiły mi się kilkukrotnie, ale jak dotąd trwałem w przekonaniu, że to przez ewentualne, przypadkowe, poruszenie "interfejsem do playstation"...
Nie zauważyłem. to raczej ja zapominam przestawić ;).
Mi się to nie zdarzyło, ale inna rzecz mi przeszkadza. W kilka sekund po zdjęciu palca ze spustu migawki wyłącza się światłomierz (dzieje się to zbyt szybko moim zdaniem) i nie da się wówczas zmienić punktu AF czy wprowadzić kompensację ekspozycji. Trzeba wzbudzić światłomierz przez ponowne ruszenie spustu migawki.
W ogóle Canon takich głupich ograniczeń ma więcej. Te, które najbardziej mnie denerwuje, to brak możliwości wyłączenia blokady ekspozycji poprzez ponowne wciśnięcie przycisku "*" - jak już zablokujesz, to odblokować możesz jedynie przez wciśnięcie jakiegoś innego przycisku, służącego do zupełnie innych ustawień (przy okazji wchodząc w te ustawienia za każdym razem). Logika nakazywałyby włączanie i wyłączanie blokady tym samym przyciskiem, ale to byłoby chyba zbyt "user friendly". A najlepsze jest to, że po kilku sekundach blokada ekspozycji sama się zwalnia, jeśli pozwolimy światłomierzowi na wyłączenie się. Idiotyzm w czystej postaci...
O, albo na przykład brak zapętlenia wartości iso. Chcesz przejść z jednej skrajnej wartości na drugą, to musisz machać kółkiem przez cały zakres iso, zamiast przekręcić o jedną wartość w przeciwnym kierunku.
Akurat z tym ISO to ma swoje plusy i minusy. Przynajmniej jak machniesz pokrętłem na bezmyślnie w jedną stronę to wiesz, że przez przypadek nie wyjdziesz rejon odwrotny do oczekiwanego ;).
kurcze, jak mam piątkę kilka lat to jeszcze nie myślałem o zmienianiu punktu AF ;)
to fajnie :) ale ja majac FF + 50/1.4 i robiac ciasne portrety mam czesto lipe z ostroscia tam gdzie chcialem.
i to nie chodzi o bledy AF, po prostu te cholerne przekadrowywanie jest w zasadzie loteria w tego typu fotografii.
o jakie zdjecia mi chodzi o mozna sprawdzic w mojej galerii na CB (thread w dziale fashion/glamour/akt)
mam tez trzecie wyjscie - kupic 1Ds hehe ;)
ale pozostane w C i zaczne cwiczyc zupelnie nowa technike fotograficzna wymuszona posrednio przez firme Canon po premierze 5D z jej ukladem bocznych punktow AF.
a technika ktora mam na mysli to odpowiednie, precyzyjne i swiadome kontrolowanie ciala przy przekadrowywaniu... czyli
CANON 5D PHOTO TAI CHI :lol:
Wiesz.. ja bym to nazwał świadomym fotografowaniem, ale ja zwykle unikam wielkich słów.
Skoro ja daję rade przekadrowywać 1.2 z praktycznie bezstratną skutecznością, to 1.4 też się da.. Tylko sprawdź najpierw, czy tam gdzie chcesz mieć ostro, to ten obiektyw w ogóle ma techniczną możliwość być ostry..
Zaciekawiliście mnie wątkiem o słabej DR w cieniach i bandingu na 5DII. Staram się znaleźć coś takiego w swoim egzemplarzu. Co do wyciągania, to akceptowalne +2EV z cienia nie jest wystarczające dla wszystkich, co wy focicie?
2 przykłady pierwszy 100% crop, drugi 50% crop ponoć lepiej banding wyłazi. Albo ja go nie widzę, albo go nie ma. Gdzie tego szukać?
100% crop
0EV:
+2EV w DPP:
50%
0EV:
+2EV w DPP:
Nie wiem czy się obrazki wyświetlą :/
no w sumie fakt, skad moglbyś wiedzieć.
część moich zdjęć:
http://canon-board.info/showthread.php?t=66886
arra, wrzuć miniaturkę całego kadru i histogram.
Banding głównie ujawnia się przy pociągnięciu fill light. Przy samej ekspozycji nie ma takiego problemu (albo występuje w niewielkim stopniu). Ekspozycję wyciąga się jak ktoś spartoli zdjęcie (źle naświetli), a fill light gdy mamy scenę o dużej rozpiętości tonalnej i chce coś odzyskać z cienia. I raczej ta druga opcja przydaje się częściej.
O to Ci chodziło?
Pozdrawiam
arra
Przecież na tym zdjęciu nie ma żadnych cieni do rozjaśniania.
Dlatego przykład z d.. za przeproszeniem.. Ekspozycję to i na cropie się dobrze wyciąga..
Marku, z całym szacunkiem, tu chodzi o to jak strategiczne podejście do arcytrudnych warunków, np. ciemny kościół i zoom f/2.8 albo mam przy sobie "tylko" szkło f/2.8 a chciałbym jakiekolwiek zdjęcie mieć bo super okazja właśnie ma miejsce. Potem na kompie można jeszcze coś więcej ugrać. Powinieneś wiedzieć o czym mówię, w końcu korzystasz z dobrodziejstw formatu raw? ;)
Nie bądź złośliwy, chodziło mi o to, że w czasach 20D, przy 1.2 i 1/40 trochę mi brakowało do "prawego histogramu" a i tak jeszcze stała lampka gdzieś koło łóżeczka (może kiedyś wrzucę ten kadr, w końcu to było z 5 lat temu ;)) więc było łatwiej.
Chodziło mi o fotkę tego typu: oświetlenie tylko LCD 19" z 2.5m:
GF1, 14(28)mm, f/2.5, 3200(realnie +2/3EV), 1/4; jpg z puszki, wszystko na -2, w Canonie 0
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tada!
Mam pytanie odnoście gripa i zdjęć pionowych. Już nie pamiętam czym się steruje z poziomu gripa i jego kółka nastaw ale czy drugą wartość w przypadku manuala trzeba ustawiać z poziomu body i wielgachnego kółeczka?
Dla mni grip w 5D oraz mkII to również "trud i znój". Czuję się, jakbym trzymał dwucalową, lekko oheblowaną deskę, ale jakoś sięgam do kółka (zaznaczam, że z racji kształtu, nie posiadam gripa na własność). Kiedyś myślałem o modyfikacji kształtu tego gripa i dałoby się, tak, żeby ułatwić zycie uzytkownikowi. Niestety, nie mam dostępu do maszyny CNC, która wyskrobałaby mi coś takiego z kawałka aluminium.
Jakby go jednak nie usprawnić, przeniesienie kółka wydaje mi się jeszcze mniej funkcjonalne.
DING3-Proffessional-Small-Hand-Grips for 5d mark II!