Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Sigma 35/1.4 ma stosunkowo wolny AF
"stosunkowo wolny AF" heh.
"Stosunkowo wolny AF" to może mieć większość szkieł bo zawsze znajdzie się szybsze do zestawienia. Także takie Twoje wywody i wróżenie z tego co przeczytałeś na forum można sobie o kant ... . Tak jak cały Twój post bo wprowadza w błąd.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
a to oznacza, ze powszechnie znany i b. czesto chwalony za szybkosc pracy AF - obiektyw Canon 85/1.8 jest pod tym wzgledem wyraznie lepszy od Sigma 35/1.4.
No jak widać wyżej wcale nie oznacza. Pytanie skierowałem do osób, które mają porównanie także nie wiem po co się wypowiadasz, nikt Cię o to nie prosił a w dodatku nie masz racji. Także zostaw dla siebie te bezsensowne wywody.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
nastepnym razem wysil sie troche zanim zadasz pytanie typu "jak sie korzysta z toalety, to muszle trzeba podniesc?"
No widzę, że Ty bardzo się wysilasz przed napisaniem swoich postów.
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Mam oba obiektywy i jakoś nie zauważyłem żeby ta 85 była "wyraźnie" lepsza od tej sigmy. Powiedziałby nawet że szybkość jest bardzo porównywalna.
Cytat:
Zamieszczone przez
McLaren
Też jak testowałem Sigmę w sklepie, to właśnie to przyszło mi do głowy, że AF podobny do C 85/1.8
Dzięki Panowie za te informacje, o to mi chodziło. Właśnie ja też jestem po pierwszych testach i miałem takie odczucie, że AF w obydwu szkłach, w dobrych warunkach oświetleniowych działa całkiem podobnie co mnie pozytywnie zaskoczyło. Czytałem właśnie dużo narzekań na szybkość AF ale jeśli działa podobnie jak w 85 1.8 - a na to wygląda - to nie ma co narzekać :) Z AF w 85 1.8 jestem bardzo zadowolony :)
Domyślam się, że w gorszych warunkach mogą się pojawić znaczące różnice, przy najbliższej okazji postaram się sprawdzić jak bardzo znaczące :)
Cytat:
Zamieszczone przez
domelek
Pytanie skierowałem do osób, które mają porównanie także nie wiem po co się wypowiadasz, nikt Cię o to nie prosił a w dodatku nie masz racji. Także zostaw dla siebie te bezsensowne wywody.
wybacz milordzie :)
nastepnym razem jak bedziesz kierowal pytanie w ogolnym watku dyskusyjnym, to racz zaznaczyc ze pytanie kierujesz do wszystkich z wylaczeniem mnie, badz jeszcze kilku osob ;)
i tak sie sklada, ze mialem C85/1.8 przez pol roku, mam tez Sigme 35/1.4
no wiec łaskawie zaowaz, ze majac do czynienia z obydwoma obiektywami jesem chyba w stanie dostrzec te subtelna roznice w szybkosci pracy AF (?)
zwlaszcza, ze porownujemy uklady ustawiania ostrosci jednego z najszybszych obiektywow jezeli o AF chodzi, w calym systemie Canona (C85/1.8, zaraz po 135L czy 70-200/2.8L) do obiektywu, w ktorym wszyscy sa zgodni ze AF jest stosunkowo wolny (zaowazalnie wolny)
czyli, zebys sie wiecej nie czepial slow - stosunkowo wolny, oznaczajacy tyle co zaowazalnie wolniejszy od systemowek (35L), badz szkiel z mega szybkim AF (np. 135L)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
dostrzec te subtelna roznice w szybkosci pracy AF (?)
Zauważ, że wcześniej pisałeś o wyraźnej przewadze Canona 85 1.8 nad Sigmą. A to zupełnie zmienia postać rzeczy.
Nie mogłeś od razu napisać posta na takim poziomie jak powyżej. Oszczędzilibyśmy sobie czasu. Ten post coś wnosi i sugeruje, że wcale AF w tej Sigmie nie jest taki zły.
I nie ma według mnie na co tak bardzo narzekać :)
czy AF w Sigmie jest tak wolny jak w Canonie 35/2,0 ?
jest kilkakrotnie szybszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
mialem C85/1.8 przez pol roku, mam tez Sigme 35/1.4
Ja mam w tej chwili obydwa obiektywy i przed napisaniem posta empirycznie porównałem szybkość. Jest porównywalna. Dla pewności sprawdzałem 3 razy. W różnych warunkach oświetleniowych. Może Ty masz wolną Sigmę, może ja mam wolnego Canona. Ale swoją ocenę popieram bezpośrednim porównaniem.
Znaczenie ma też przy takich porównaniach do jakiej puszki się podpina obiektyw.
Sigma ma wolniejszy od 35L af ale wydaje mi się ciut celniejszy. Canon błyskawicznie ustawiał ostrość, niestety rzadko bo rzadko ale przestrzelił. Sigma jak już złapie, to jest idealnie. Ogólnie super szkiełko za te pieniądze, ale nie używałem jej jeszcze w szybszej akcji. Na "co dzień" cud malina.
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Sigma ma wolniejszy od 35L af ale wydaje mi się ciut celniejszy. Canon błyskawicznie ustawiał ostrość, niestety rzadko bo rzadko ale przestrzelił. Sigma jak już złapie, to jest idealnie. Ogólnie super szkiełko za te pieniądze, ale nie używałem jej jeszcze w szybszej akcji. Na "co dzień" cud malina.
Pozwolę nie do końca się z tym zgodzić. Canon jest szybki i celny, jeżeli nie trafi, to z powodu operatora. Sigma też jest celna, ale odczuwalnie wolniejsza. To się tyczy dobrego światła, spróbuj porównać AF tych szkieł w półmroku, różnica znacznie się powiększa. Canon nadal trafia i praktycznie się nie myli a sigma ma już z tym problem. Ja porównywałem na 5DIII i 5DII. Zachowanie w przypadku marka III lepsze, ale różnica zauważalna na obydwu body.
Cytat:
Zamieszczone przez
domelek
Także takie Twoje wywody i wróżenie z tego co przeczytałeś na forum można sobie o kant ...
Zanim napiszesz kolejny tak mądry, wyczerpujący i długi post, proponuję przeczytać wątek od początku. Zajmie to niewiele więcej czasu niż te ponad przeciętne przemyślenia a możesz dowiedzieć się przy okazji, że BeatX swoich opinii nie opiera na wyczytanych w internecie bzdurach a na własnych doświadczeniach...
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
BeatX swoich opinii nie opiera na wyczytanych w internecie bzdurach a na własnych doświadczeniach...
ale niestety nie koniecznie w przypadku odpowiedzi na moje pytanie i posta #658
Rowniez posiadam na stanie obecnie w/w obiektywy i szybkosc AF wydaje mi sie porownywalna - takie mialem wrazenia po kupnie. Obecnie ciezko mi porownac bo od kiedy kupilem ta Sigme to nie zdjalem jej jeszcze z body :P