Odp: Sprzęt do ślubów cz. III
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Po dzisiejszej wycieczce z zona w gory juz wiem ze zamieniajac 24-70 na 24L naprawde zyskalem super szklo.
24mm na przeslonach 1.4 do 2 to miazga. Szklo jest mega mega ostre nawet na 1.4
I zeby nie bylo na f7 i f14 tez strzelalem :)
24L jest killerem nie tylko ze wzgledu na ostrosc 8-)
s1nn3r: w naszej branzy, jeszcze wazniejsze od talentu i posiadanego sprzetu jest umiejetnosc sprzedazy - czyli caly ten marketing.
ja nadrabiam sprzetem i obrobka, bo talent nikly, a marketing jeszcze gorszy :lol:
swietnym przykladem jest "moj" kamerzysta :mrgreen:
z jego filmow az sie wylewa kicz i tandeta, no po prostu zalamka max - a gadane ma takie, ze kazdego nakreci zeby go wzial na swoja uroczystosc.
widzialem go "w akcji" na targach slubnych.
bajerowal ludzi jak egipski kupiec na jarmarku :lol:
ale 5 umow tego dnia podpisal, a ja zadnej.
za to ja kilka tyg. po targach zlapalem 6 zlecen - poniewaz ludziom spodobalo sie moje portfolio, a u mojego kameruna od dnia w ktorym byly targi zima ze zleceniami..
serio, powinno sie zalozyc watek "marketing do slubow"
jest to o niebo bardziej istotne niz sprzet sam w sobie ;]
co komu to fajnym sprzecie jak nikt nie zadzwoni i nie zamowi reportazu?
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
[...] poniewaz ludziom spodobalo sie moje portfolio [...]
No właśnie. Wg mnie to jest wyznacznikiem fachowości (nie mylić z podobaniem się zdjęć wujka Franka ze ślubu) i profesjonalizmu niż gadatliwość ;). Wiadomo, że z g... bata nie ukręcisz mając lipny sprzęt, ale końcowy efekt jest najważniejszy.
Fakt faktem, że pozyskiwanie nowych par jest bardziej czasochłonne niż w opisanym przez Ciebie przypadku kamerzysty.
Cytat:
[...] powinno sie zalozyc watek "marketing do slubow"
jest to o niebo bardziej istotne niz sprzet sam w sobie ;]
Coś w tym jest :D
[QUOTE=Mad_Mac;1098829]Ja pozbylem sie 24-70 wlasnie dlatego ze zdjecia z tego obiektywu sa poprostu malo efektowne.
Tym razem nie mowie tu tylko o sobie ale np posiadajac wczesniej same stalki jak kupilem 24-70 i pokazalem zonie pierwsze zdjecia to powiedziala "wydales tyle pieniedzy a zdjecia z tego obiektywu sa poprostu brzydkie". To mowila osoba ktora o fotografii ma tyle pojecia co ja o szydelkowaniu.
Sorry ... zupełnie nie rozumiem sposobu Twojego rozumowania. Skoro osoba nie mająca pojęcia o fotografii
twierdzi, że zdjęcia z 24-70 są "brzydkie" a Ty używasz tego argumentu przeciwko temu obiektywowi ....
to tak, jakbym ja miał wydać ekspertyzę autentyczności odnalezionego obrazu Picassa :) A ja znam się
na tym tak jak Ty na szydełkowaniu!
Tzw. "ładność" zdjęć jest bardzo subiektywna. Mojej żonie najbardziej podobają się fotki zrobione
lata temu pierwszą moją cyfrówką-małpką. :) Widziałem efektowne zdjęcia zrobione kitem
z entry level. :)
No i na koniec - nie przesadzasz trochę z tą mega, mega ostrością na 1,4 ? Może już jedno
mega by wystarczyło ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
s1nn3r
Jest jeszcze SKIN, ale tymczasowo niedostępny:
Skin Set? - Sklep BUILT.PL
Modular jest taki sobie moim zdaniem. Skin jest dużo lepszy.
Do mnie za 2tygodnie przyjdzie v2:
Think Tank Modular Skin Set V2.0 (Black) 326 B&H Photo Video
Do moich obecnych potrzeb jest jak znalazł (lampa w gotowości na salę, tele zawsze przy sobie, 14/85 w skinie 50.
Body bag na wyjścia w miasto jak będę miał pancake. Podobno wchodzi do niego body z nim :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Goomis
Body bag na wyjścia w miasto jak będę miał pancake. Podobno wchodzi do niego body z nim :D
W Skin Body Bag to ja noszę 5D bez gripa z 50L, ale nie ma problemu żeby zmieścić korpus z nieco większym obiektywem. Największy jaki sam sprawdzałem, to był TS-E 24L II, który rozmiarami przypomina zoomy 24-105 czy 24-70. Ta torebka ma "drugie dno": otwiera się suwakiem po obwodzie. Po powiększeniu zyskuje się dodatkowe około 10 cm głębokości - co czyni ten model naprawdę pojemnym.
Niezależnie, czy kupuje się cały zestaw futerałów, czy tylko pojedyncze sztuki, warto dokupić do tego pas ramienny Keep It Up. Z jednej strony pozwala on nosić pojedynczy futerał jak małą torbę naramienną (nieocenione w moim przypadku), służy również stabilizacji pasa biodrowego z kompletem futerałów.
[QUOTE=Lucky Luck;1098866]
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Ja pozbylem sie 24-70 wlasnie dlatego ze zdjecia z tego obiektywu sa poprostu malo efektowne.
Tym razem nie mowie tu tylko o sobie ale np posiadajac wczesniej same stalki jak kupilem 24-70 i pokazalem zonie pierwsze zdjecia to powiedziala "wydales tyle pieniedzy a zdjecia z tego obiektywu sa poprostu brzydkie". To mowila osoba ktora o fotografii ma tyle pojecia co ja o szydelkowaniu.
Sorry ... zupełnie nie rozumiem sposobu Twojego rozumowania. Skoro osoba nie mająca pojęcia o fotografii
twierdzi, że zdjęcia z 24-70 są "brzydkie" a Ty używasz tego argumentu przeciwko temu obiektywowi ....
to tak, jakbym ja miał wydać ekspertyzę autentyczności odnalezionego obrazu Picassa :) A ja znam się
na tym tak jak Ty na szydełkowaniu!
Tzw. "ładność" zdjęć jest bardzo subiektywna. Mojej żonie najbardziej podobają się fotki zrobione
lata temu pierwszą moją cyfrówką-małpką. :) Widziałem efektowne zdjęcia zrobione kitem
z entry level. :)
No i na koniec - nie przesadzasz trochę z tą mega, mega ostrością na 1,4 ? Może już jedno
mega by wystarczyło ? :)
Totalnie mnie nie zrozumiales.
Zdjęcia z zooma wogole nie robiły na mnie wrażenia od początku. Poprostu
Chcialem komentarzem od zwykłej osoby poprzeć moje wrażenia po to żebyś nie pomyślał ze zmieniam go tylko dla szpanu.
Mad_Mac masz juz cos z 24L ???? zrobione ???? jakas galerie ???
podpinasz go tylko do 5D?? czy juz cos wykombinowales z 5DmkII ??
mysle nad zakupem tego szkielka dlatego pytam ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bazyss
Takie male pytanko. Na jakich przyslonach najlepiej robic zdjecia w kosciele? Z watku wyczytalem ze czy to jasny czy to ciemny kosciol czy robie z lampa czy bez to przyslona powinna bys jak najwieksza mozliwa dla zalozonego szkla, no moze przymknieta o jedna dzialke dla lepszego ostrzenia. Ale powinna bys jak najwieksza w celu wpadania jak najwiecej swiatla zastanego w pomieszczeniu.
Czy mam racje czy tez jestem w bledzie?
Wysłano z GT-P1000 z użyciem Tapatalk
Na takiej jaka akurat jest stosowna. Nie ma odpowiedzi na jakiej powinno sie robić. Czasem uzyjesz 1.4 a czasem 4 jak sprzęt pozwoli.