Kubaman....to dobre wieści. Obrazowanie na poziomie najnowszego ddeesa. Nieźle
Wersja do druku
Kubaman....to dobre wieści. Obrazowanie na poziomie najnowszego ddeesa. Nieźle
Na razie to widzimy tylko że oprogramowanie aparatu usuwa szum razem z detalami. Jak zobaczę nieodszumianego przez puszkę RAWa to Ci powiem czy i o ile nowe 5D jest lepsze od starego. Wielkość elementu światłoczułego wskazywałaby na to że powinno być lepiej. Dla odmiany upakowanie pikseli to więcej ciepła i większy szum. Więc na razie nie ma się czym podniecać, póki co to są z nowej puszki wygładzone i nieostre zdjęcia na wysokim ISO.
Ten sampel z ISO6400 pokazuje że mimo odszumienia (kolorowe placki są widoczne) jakość obrazu z nowego 5D Mk II na wysokim ISO jest słabiutka gdy tylko brakuje światła i stare 5D zdecydowanie nie jest gorsze.
Juza pracował na RAW (lub jpg z wyłączoną odszumiaczką) więc nie mam podstaw żeby mu nie wierzyć. I jednocześnie pisał o odszumianiu w puszce raczej powściągliwie, odradzając używanie wartości medium i strong jako dających efekt akwareli. I mimo to twierdzi o wyraźnej przewadze nad 5D i Ds3.
P.S> proroctwo końca dslr przeniesione do wątku o G1 jako że do tego modelu najczęściej się odwoływało http://www.canon-board.info/showthread.php?t=36996
Tak, numerek się na końcu nie zgadza. Tutaj właściwy plik.
no właśnie tego się obawiałem - że przy słabym świetle te wysokie ISO będą słabe....
chyba cudów nie ma ? słabe światło słaby obraz.
albo odszumiaczka w puszce i efekt AKFARELI
:-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
poza tym po co mieć złudzenia.
gdyby technika była wystarczająco zaawansowana (mówię o tych szumach)
to np. w branży filmowej już dawno przestali by się wygłupiać z tymi dziesiątkami tysięcy watów na planie filmowym. A oni jednak dalej mocno świecą żeby obraz i kolory były OK.
a branża filmowa to jednak "nieco" większe pieniądze niż fotograficzna.
Myślę sobie , że plan filmowy to troszkę tak jak studio, gdzie 10-15kWs nikogo nie dziwi. Reportaż foto to być może jak film reporterski - dokumentalny, gdzie akcesoria są podobne do reportażu foto - blenda, halogenik...
Ja jednak wierze w postęp, i jestem przekonany, że do fizycznej granicy czułości matryc jeszcze nie doszliśmy, a nawet jak dojdziemy, to na pewno skonstruowane zostanie kolejne 'coś' typu wzmacniacze obrazu itp. co czułość jeszcze bardziej podniesie (być może nawet bez istotnej utraty jakości). Może i cudów rzeczywiście nie ma (choć ja osobiście w nie wierzę:) ) ale to nie cuda - mamy jeszcze troszkę fizyki, nim będą nam cuda potrzebne ;)
^^^^^
^^^^^
nie wiem co to jest AKFARELA ale zdajesz się nie czytać ze zrozumieniem. Człowiek który robił zdjęcia bez odszumiania twierdzi publicznie, że ten aparat jest o 1EV lepszy od Smarka i o 2EV lepszy od starego 5D. Jak jest w rzeczywistości nie wiem dopóki nie zobaczę sam, ale Juza jest na tyle znanym i szanowanym fotografem, że nie ma podstaw aby jego opinię poddawać w wątpliwość. Zauważ również, że o efekcie "akwareli" pisał w kontekście najmocniejszych wartości wbudowanego odszumiania, które można zmniejszyć a nawet wyłaczyć.
Ja rozumiem, że MMM bardzo się cieszy, że jego puszka generuje świetny obraz, który można podciągać wysoko w górę. Tylko, ze jak pisałem to o niczym na razie nie świadczy w kontekście nowego aparatu. Aby porównywać cokolwiek trzeba identyczne zabiegi magika powtórzyć na drugiej puszce w RAW i porównywać obrazy tej samej wielkości. Tego typu wypowiedzi jak powyżej tylko bałaganią.
Ale tu nie ma żadnych zabiegów magika. Praktycznie z każdym zdjęciem da się to zrobić bez problemu.
ISO 8000 25% sample 1
ISO 8000 25% sample 2
ISO 8000 sample 2, pełny rozmiar
Jak znajdę sposób na zautomatyzowanie NeatImage to wystarczy jedno kliknięcie. Problem jest taki że bez względu na wyciąganie na + w RAWie, zdjęcie zawsze ma wpisane ISO3200 i NI nie potrafi automatycznie dobrać odpowiedniego profilu.