Potwierdza się stara prawda. Im lepsze przygotowanie i rozeznanie tematu przez fotografa przed ślubem - plenerem, tym mniej zaskoczenia i niemiłych sytuacji. Z zaznaczeniem, że nie wszystko da się przewidzieć.
Wersja do druku
No to jeszcze dluga droga przede mna :lol:
Dla mnie rozumie sie samo przez sie, ze jak sie wynajmuje miejsce na godzine w celu robienia w tym miejscu zdjec przez ta godzine to mozna te zdjecia robic w calej wynajetej do tego celu czesci zamku. Jesli sa jakies restrykcje to najemca sam powinien o tym wspomniec. Przeciez idac twoim tokiem myslenia mozna pytac w nieskonczonosc o kazdy najmniejszy szczegol, szukac dziury w calym. No ale widocznie sie nie znam. :-?
Temat "Sprzęt do ślubów" pamiętajcie proszę o tym.
Niektórzy wolą czytać konkrety zgodne z tematem, a nie rozjechane we wszystkie strony rozważania.
pozdr
Widocznie Nesla używał nie tego sprzętu ;-) :mrgreen: . Za bardzo rzucał się w oczy. Nesla - jakiego sprzętu w tym dniu używałeś ? :-D
PS. W większości sytuacji wystarczy spytać odpowiednio wcześniej "co mi wolno a co nie". Nie zadaję przecież tysiąca pytań.
Pozdrawiam wszystkich :)
Pani ochroniarz przesadzila , bo takie zdjecia , kiedy obrazu prawie nie widac , robic mozna , wiec imho dales sie wpuscic w maliny z lekka.
Ach Nesla 8-)
W porozumieniu z Mlodymi - najszybciej jak sie da - sprowadzasz jakiegos np. 12-13 latka z proca i prosisz by walil w jakas sciane 2 sale dalej :mrgreen:
(Moze byc z rodziny Mlodych, a jak nie, to prosto z ulicy, oplaca sie dac mu na lody) (jak nie proca, moze byc wersja z rowerem, lodami, cokolwiek przyjdzie do glowy)
Jako dodatek\opcja - ustawiasz jeszcze kogos doroslego, kto chetnie pokloci sie z Pania z ochrony przez 45 minut :evil:
ja fotografia interesuje sie od 2 tygodni po tym jak zobaczylem swoje zdjecia z slubu pleneru itp kupilem
canon eos 5 d mark II
lens 85mm f/1.8 ef usm
lens ef 24-70mm f2.8 l usm
lampa speedlight 580 ex II
karta 8G
statyw
planuje w polowie roku 2010 wystartowac z fotografia slubna rodzinnna portretowa itd
obecnie zapisalem sie do szkoly fotograficznej tak na kilka ms pozatym duzo czytam a od jutra zaczynam praktykowac ze swoim nowym canonem oje pytanie do was to czy mozna zostac profesjonalista w 12ms pozdrawiam piotr republic of ireland
Też kiedyś odpowiednio wcześniej uzgadniałem co wolno a co nie. Później okazywało się że ktoś inny w tym dniu miał inne zdanie. Jaden pan mówił np. że mogę robić co chcę ale bez lampy, a później inna pani nie pozwoliła wnieść statywu.
Brzmi jak kiepska podpucha... O takie teksty podejrzewałbym osoby młodsze od siebie, ewentualnie w moim wieku...
Załóżmy jednak, ze piszesz serio. Czy robiłeś kiedykolwiek zdjęcia? Dla mnie pomysł kupowania takiego sprzętu (jakby nie było - profesjonalnego i drogiego jak...) nie mając żadnego doświadczenia jest pomysłem absurdalnym. Co do zostania profesjonalistą w rok - no, jeżeli okaże się, że masz talent i będziesz pracował... Nie, nie, nie ma szans moim zdaniem, zważywszy na to, że jak już napisałeś, nie umiesz i nie wiesz w tej chwili NIC.
Szerzej niech wypowiedzą się koledzy-profesjonaliści.
jak dla mnie mozna , o ile ma sie jakis sensowny talent do tego , jesli nie to nie ma bata... zreszta i po kilku latach mozna klepac bele co bele klepac wiec coz , powodzenia
aha dobra rada , opanuj sprzet zebys mial go w malym palcu a nie on ciebie
Pomysl z proca dobry :lol:
Burton, moglam sie rzucac w oczy ;) P.S. nie jestem facetem
chcem to robic i bede zawsze w zyciu bylem konsekwentny jak na moj wiek osiagnelem wiele w zyciu prywatnym a fotografia zainspirowal i oczarowal mnie moj fotograf slubny wierze ze mi sie uda mam ambbicje dobrego nauczyciela w collegu i wiem czego chce od zycia i nie jest to prowokacja dzieki burgumil
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zyys niewiem co to mialo znaczyc nie karmic trola
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zbyt mili i pomocni to nie jestescie
Słuchaj, burgumil, a czy nie za duże cele stawiasz sobie na początek? Może zaczął byś od osiągnięcia sukcesu w jakże wspaniałej i inspirującej dziedzinie, interpunkcji?
z takim sprzetem na pewno bedzie dobrym fotografem. grunt to dobry aparat miec.
Co wy tak od razu sarkastycznie, moze ma wrodzony talent? :)
Aaaaa. W takim razie, koniecznie >>tutaj<< trzeba się zgłosić.
A mozesz dac link do kilku przykladowych zdjec?
Jechalem ostatnio z kierowca wyscigowym i zaczolem sie tym interesowac 2 tygodnie temu.
Kupilem subaru
silnik 2.5 turbo
300 koni
naped na 4 kola
Planuje w polowie roku 2010 wystartowac w wyscigach wrc
Obecnie robie prawojazdy i duzo czytam a od jutra zaczynam jazdy.
Pytanie czy mozna zostac kierowca wyscigowym w 12m?
Normalnie rece mi sie zalamuja jak cos takiego czytam.
przesadzasz Mad_Mac
to ze sam autor postu lekko przegial , nie znaczy ze fotografie slubna trzeba stawiac na piedestal i porownywac do zostania kierowca , moze dla niego profesjonalizm to poprostu zrobienie zdjec poprawnych tech i nic poza tym , a moze ma talent ....
wszystko zależy od tego jak wyglądaja te bardzo inspirujące fotografie ;)
ja bym powiedzial, że nawet jak ma talent do łapania fajnych kadrów, co jest mozliwe, to obróbka zdjęć to już doświadczdenie i praktyka, żaden talent nie pomoże
Nie chodzi mi o to czy sie da czy sie nie da. Zkrytykowalem raczej sposob w jaki sie wypowiedzial.
Jesli post wygladal by tak:
Zafascynowalem sie fotografia. Stwierdzilem ze to swietny zawod byc fotografem.
Kupilem aparat taki a taki bo slyszalem ze taki sprzet pozwoli mi w przyszlosci sie rozwijac.
Duzo czytam i chce duzo cwiczyc a w przyszlosci kiedy osiagne pewien poziom chcial bym sprobowac swoich sil w fotografi slugnej itp
To chyba calkiem inaczej brzmi prawda?
Ja po takim poscie nie zrobil bym nic innego jak go zmotywowal do dalszej przygody z fotografia.
Dodam tylko ze masz swietny sprzet. Czytaj cwicz a za jakis czas wstaw cos na forum do oceny i nie spiesz sie!
w rok mozne obrobki nauczyc sie , jako takiej tzn narzedzia praca , co innego wykorzystania jej odpowiednio i wyczucia
tak czy owak nie ma co w sumie juz tematu ciagnac bo zaraz po rekach linijka dostaniemy za offtop ;]
ja chciałem przypomnieć, że fotografia to sztuka i posiadanie aparatu nawet bardzo dobrego nie czyni jeszcze nikogo fotografikiem. to tak jakby posiadanie stradivariusa czyniło kogokolwiek wybitnym skrzypkiem :) aczkolwiek dobry sprzęt pomaga wiele.
Pora zakonczyc temat wiec mam pytanie z innej beczki.
Moze ktos polecic jakas torbe lub plecak na 2 puszki z gripami + troche gratow?
Ja mam Canona 10EG jak dobrze pamiętam. Wygodna, super suwaki i pomieści mój cały sprzęt.
Ja rozważam do takiej konfiguracji jak wspomniałeś zakup troby Tamrac PRO 8
niekrytykujcie mnie raczej powinniscie napedzac swoja wiedza do dzialania i niepowiedzialem ze zostane profesjonalista a sprobuje swoich sil i prosze nieporownywac tego do kierowcy wrc lub F1 portal powinien sluzyc pomoca a
nie krytyka i niewieze ze kazdy odrazu byl swietny w tej dziedzinie
a ja czuje ze mam to cos i to sie okaze a fotografia chce zajac sie na wyspach
Sergiusz?
taaak pasuje do niego ta prowokacja ;)
to czyli skreslacie mnie juz na poczatku mojej przygody z fotografia
Ale wracajac do tematu, to moze mi pomozecie sie zdecydowac, bo od dluzszego czasu zastanawiam sie nad wymiana mojego Tamrona 28-75 2,8 na L-ke, ale wciaz sie waham czy nie lepiej jednak dokupic jakas fajna jasna stalke, ktora zmiecie mnie z wrazenia. Wiem, ze na tego typu pytanie musze sobie sama odpowiedziec, ale moze ktos napisze cos co mi pomoze podjac decyzje. Juz 3-ci raz mysle o wymianie tego Tamrona i za kazdym razem kupuje zupelnie inne szklo..
Bierz się chłopie do roboty i już. Nawet jak nie zostaniesz pro to i tak przeżyjesz fajną przygodę z fotografią. W moim mieście jest wielu profi którym rok temu pan w MM doradzał jaki sprzęt kupić. Więc się da:-D
Jedynym, najmocniejszym, niepodważalnym i ostatecznym argumentem za zakupem 35L jest to że to 35L.
amen :D
ps do nowego kolegi , swoje juz ze tak powiedzialem napisales wiec moze teraz czas na zdjecia , bierze sie do roboty i wroc za jakis czas
piękne i rzeczowe :mrgreen:
przeczytałem cały wątek od początku do końca z wypiekami na twarzy ;) ciekawy jak to jest byc fotografem ślubnym, bo...nim nie chce byc. I dziwie sie że tak dużo osób chce nim byc. Naprawde. Strasznie mnie to zastanawia co pcha nowych ludzi w ta niewdzieczną dziedzinę fotografii w której duże pieniądze są tylko dla garstki [ naprawdę fenomenalnych fachowców których szczerze podziwiam ].
A najbardziej mnie zadziwia że ludzie ciągle pytają o to samo, bo gdyby przeczytali cały wątek dowiedzieliby sie wielu świetnych rzeczy daleko wybiegających za ich banalne pytanie: "jaki obiektyw nabyc?"
Ehh dalej nic nie rozumiesz.Troch mnie to zadziwia ze dopiero kupiles aparat i raczkujesz w fotografii ale juz wiesz ze masz to cos:lol:
Nikt cie nie krytykuje i nie skresl, chodzi tu chyba glownie o sposob wypowiedzi.
Nie licz tez na to ze ludzie na forum poklepia cie po ramieniu i beda cie zachecac; od tego sa rodzice.
Masz super sprzet, zacznij cwiczyc, rob fotki powoli ale z glowa. Jesli uznasz ze fotki beda godne pokazania wklej je na forum. Wtedy pewnie zostaniesz zkrytykowany, przyjmujeszkrytyke na klate i cwiczysz dalej unikajac wytknietych bledow az do momentu az ledzie powiedza ze im sie podoba. A do tego czeka cie pewnie dluga droga. Najwazniejsze tod przec w zaparte.
To ze bedziesz focic na wyspach nie ma najmniejszego znaczenia, sam mieszkam w uk. roznia sie sluby i obyczaje ale nie fotografia.