widac, im dluzej ludzie czekaja tym wiecej sa gotowi zaplacic ; )
Wersja do druku
widac, im dluzej ludzie czekaja tym wiecej sa gotowi zaplacic ; )
"Baloniku mój malutki,
Rośnij duży, okrąglutki.
Balon rośnie, że aż strach,
Przebrał miarę, no i trach!!"
Się będzie działo, jeśliby Canon miał nie dorównać oczekiwaniom... :lol:
PS
http://www.zeiss.com/photo - Zeiss ZE jednak z bagnetem EF?
PS
http://www.zeiss.com/photo - Zeiss ZE jednak z bagnetem EF?
..to chyba dobrze : )
Ciekawe czy 8k wystarczy mi na nową puszkę...
orientuje sie moze ktos jak to bylo na innych photokinach gdy canon wypuszczal jakas puszke, w jakim czasie byla dostepna w sklepach ?
Odnosnie tematu watku - wydaje mi sie ze ludzie ktorzy zarabiaja na fotkach - weselni fotografowie (ktorych tutaj mnostwo na forum) oraz wszelkiej masci inni fotograficy spokojnie moga sie przesiadac na nowa puche po premierze. Na pewno bedzie to koszt powyzej 6tys zl czyli jak dla typowego powiedzmy fotografa hobbisty to jest koszt o niebo za wielki. Cena starej piatki na obecnym poziomie wg mnie to chyba max tego co mozna wydac przy hobby - oczywiscie nie bankrutujac:) Tak czy owak nie moge sie doczekac zeby zobaczyc specyfikacje nowej piatki lub kilku nowych FF :)
Pozdrawiam
Snowbarder - zyjesz gosciu :p
Fajowo :cool:;)
ps
napisz jak porownania 5D vs D3 - odnosnie jakosci fotek a nie dodatkow i takich tam 8)
akurat patrzac po banerach na roznych stronach canona to beda raczej dwie puszki: jedna z pokretlem druga bez
to by oznaczało dramatycznie niską cenę. A900 i D700 kosztują bardzo mało, więc taki niżej lokowany Canon musiał by kosztować w granicach 2000$. To są imho bajki. Takie miejsce jest, ale właśnie na wykastrowaną puchę FF, nie na model dla ślubnych.
Ale czy musi być dla ślubnych? Ja używam 30D juz parę lat i czekam na dobre body FF ale półprofesjonalne, odpowiednik 30V w analogu, kupuje je i mam aż do zużycia technicznego święty spokój (czyli jakieś 10lat :-) ). Przed zakupem obecnego 5D odwodzi mnie tylko AF (w 30D to najsłabszy element aparatu). W sumie to 21 Mpx i 19 polowy AF, reszta z 50D i pucha marzenie. Gdy będzie 9 polowy to trudno , byleby nie byl gorszy od tego z 40D bo na forum praktycznie nikt nie narzeka. Oby tylko kosztowała ok. 8 tys po pół roku od wprowadzenia i biorę w ciemno. Jak to mówią raz a dobrze.
Pozdrawiam
Paweł
Po pierwsze moze wyjasnij jak to nowy Canon jest "nizej lokowany" od A900 i D700.
Raz, ze A900 i D700 to kompletnie inne puszki, D700 ma tylko 12MP za to wszystkie
parametry pro body, A900 ma wysokiej rodzielczosci sensor, za to puszka slabsza niz
nowy Canon. Poza tym uwierz mi, Canon zaklada (slusznie), ze ich 21M sensor
w polaczeniu z Digic IV bije jakoscia A900. Rowniez zaklada, znowu slusznie,
ze ich super sensor jest wiecej wart niz puszkowe pro-features z D700.
To dosyc logicznie kladzie nowa puszke w okolicach $2799-$2999, czy chcesz czy nie.
Acha i jakbys rozwinal jakie to sa "bajki", zeby byla jasnosc. Bede mial wiecej funu
jak bedziesz sie musial tlumaczyc za tydzien :-)
A mnie jeszcze rozpiętość tonalna (niby niezłą, ale do takiej z 1DMkIII to jej daleko) i może jeszcze prędkość puszki i brak sprzątaczki, ale to jakby mniej istotne detale.
Mnie również satysfakcjonowałoby właśnie tyle (AF z 40-tki wystarczy w zupełności), zwłaszcza że do zdjęć sportowych i tak zamierzam zostawić sobie cropa (czyli kolejny zakup... 60D ;-))Cytat:
W sumie to 21 Mpx i 19 polowy AF, reszta z 50D i pucha marzenie. Gdy będzie 9 polowy to trudno , byleby nie był gorszy od tego z 40D ....
oj tak AF z 4oD ihmo byłby wystarczający a i 6,5FPS by się przydało.
tak więc reasumując
matryca nie więcej niż 15mpx
af jak z 4oD
6,5FPS
14bit
jak dla mnie tyle do szczęścia wystrczy:D
Snow: fajnie, że wróciłeś! napisz jakie wrażenia z Twojej wycieczki do nikona?
Witam!
McGyver - dla mnie rozpiętość tonalna nie wiele mówi , jak oglądam zdjęcia z 5D (także swoje miałem okazje pofocic tym aparatem) to czuć różnica względem 30D w aspekcie plastycznosci , kolorystyki itp. Nie wiem jak to opisać. Sa ładniejsze. Jestem amatorem, sprzet potrzbuje prywatnie do bardziej zaawansowanych prób fotografowania. Crop mnie meczy poprzez zmiane ogniskowych , dlatego często robię zdjęcia tez analogiem. Nowe 5D MkII będzie dla mnie aparatem docelowym, o ile ten AF będzie działał dobrze. Właśnie ze względu na skupienie punktów AF wolałbym te 19 krzyżowych z Ds (rozłożenie), nawet jak miałbym zapłacić 2 - 3 tysiące więcej czyli ok. 10 tys. Raz na kilka lat warto tyle wydać o ile ktoś ma na to budżet. Przynajmniej tak mi sie wydaje ;-).
Pozdrawiam
Paweł
zachęcam do poczytania wątku, wyjaśniałem swoją opinię bardzo dokładnie, powtarzać mi się nie chce.
zieeewwww.. A niby z czego ja bym się musiał tłumaczyć? I komu?Cytat:
Bede mial wiecej funu
jak bedziesz sie musial tlumaczyc za tydzien
Widać jak atmosfera się zagęszcza, coraz więcej tu gości i coraz bardziej kategoryczne głosy "wtajemniczonych". Każdy sprzeczny z drugim i każdy wie lepiej :lol:
Panowie...
7D - $2400
http://tinyurl.com/5779qb
Przebijam :D
7D - $2800 (czyli 18999 yuanów)
http://www.nphoto.net/news/2008-09/0...859ebb04.shtml
ten Af jest dobry, ale nie doskonały. 5d to sprzęt powszechnie stosowany przez profesjonalistów, o czym Canon nie może nie wiedzieć. Dlatego musi oferować coś więcej dla osób, które nie oczekują że "wystarcza", tylko że zawsze trafia i jest na poziomie zbliżonym do konkurencji we wszystkich trybach działania".
A dlaczego 5dmk2 dla ślubniaków? Bo to model najczęściej przez nich stosowany i na tym polu traktowany - i słusznie - jako absolutny momument, symbol i świętość. Jeszcze raz za notrlight-images.co.uk
1 Wedding / Family / Interior Photographers.
[...]
The 5D replacement is a very targeted countermeasure aimed at the D700 and inspirational D3 sales. Canon have gone for MP, low ISO, lots of pro features and some additional 'whistle and bells' here to retain and attract the market. [No, surely no MLU button - KC ;-) ]
Oby tak było 21Mpx + 19Af i na polskie cos kolo 8 - 9 kzł, biore :-)
Pozdrowki
Paweł
Prawdziwy MkII ?
Na slajdach czy na negatywach ? Dla mnie, jako nazwijmy to "pejzażysty", rozpiętość tonalna stanowi wartość wręcz podstawową, nie zawsze da się zastosować mocną szarą połówkę. Często, właśnie dlatego, decyduje się zrezygnować z cyfrowych zdjęć i wyciągam EOS-a 33, nabitego którymś z ulubionych negatywów.
Ja bym wolał jednak niższą cenę (ew. dwie puszki, z tą samą matrycą). Jestem gadżeciarzem i kolekcjonerem sprzętu i dobrze wiem że po 2 - 3 latach i tak zachce mi się nowszego aparatu.Cytat:
Nowe 5D MkII będzie dla mnie aparatem docelowym, o ile ten AF będzie działał dobrze. Właśnie ze względu na skupienie punktów AF wolałbym te 19 krzyżowych z Ds (rozłożenie), nawet jak miałbym zapłacić 2 - 3 tysiące więcej czyli ok. 10 tys. Raz na kilka lat warto tyle wydać o ile ktoś ma na to budżet. Przynajmniej tak mi sie wydaje ;-).
AF 40-tki to nie AF 1D, wiadomo. Jeśli nowa 5-tka miałaby kosztować 75-80 % ceny Marka, różniąc się od 50D jedynie matrycą i jakimiś drobiazgami to istotnie nie miałoby to sensu. Dlatego wersja (pobożne życzenie ?)z dwiema puszkami z tą samą matrycą podoba mi się najbardziej.
kolekcjoner? :roll: toz Ty zwyklym onanista jestes :lol::lol::lol:
co do nowej 5 to proponuje kupic od Nikona model D700 przekleic etykietki nikt sie nie pozna.. w Volswagenie tak robia i maja dziesiatki modeli ;)
BTW dlaczego nie rzucales mi sie pod kola jak byles w karkonoszach ?:roll:
No tak źle to ze mną nie jest, nie mam kolekcji tablic testowych i nie wszystkie moje szkła mają oznaczenia L :-P A puszka jest jak samochód, co jakiś czas chce się nowej... i już :mrgreen:
A kto by tym chciał wpaść pod takie mało wyjściowe auto [Koniec OT]Cytat:
BTW dlaczego nie rzucales mi sie pod kola jak byles w karkonoszach ?:roll:
Wprawdzie na tej stronie księżyc zatrzymał się na fazie z przed tygodnia, to jednak na miniaturce widać coś podobnego do tego, co zaprezentował Cichy:
A tu jeszcze jedna ciekawostka :wink:
http://fotoblogia.pl/2008/08/06/canon-7d-36-sierpnia/
Sprawdziłem i faktycznie jest u nich w pozycjach, jednak na zdjęciu mają 5D.
Mozliwe jedynie, ze cena bedzie w tych granicach - 8k.
Spekulacji ciąg dalszy:
http://www.digitalcamera-hq.com/digi...d_reviews.html
Patrzcie na dole strony,tam pojawia sie wiekszy fragment nowej puchy
http://cpn.canon-europe.com/content/index.do
Po kampanii promocyjnej nowej płyty mojego ulubionego zespołu, która to odbyła się rok temu, a która cała była 'osadzona' w internecie i bazująca na teaserach, pierwszą rzeczą, którą zrobiłem na stronie 'moon' było przeklikanie całego obrazka w poszukiwaniu jednego piksela odkrywającego 'ukrytą' zawartość:) Niestety nic nie było...
http://www.digitalrev.com/en/canon-floo ... ticle.html
http://www.canonrumors.com/index.php?en ... 906-074707
nowe FF?
to wszystko zaczyna być zabawne; dorośli ludzie na całym świecie zachowują się jak małe dzieci w poszukiwaniu nowej zabawki:-)
Wracjąc na chwilę do tej części cytowanego tekstu:
ten 24-70/2,8 IS to wydaje się już prawie pewny bo od dawna się przewija, ale co sądzicie o 35L i 24L ? Akurat chciałem pod koniec września sprowadzić z B&H 35L lub 24L(obecnie out of stock) , ewentualnie właśnie 24-70/2,8L . Ale z drugiej strony jeśli w niedługim czasie miałyby się pojawić następne wersje to może lepiej przeczekać? Bo albo będzie nowa super jakośc (warto dopłacić) albo zwyczajnie spadnie cena starych wersji...?Cytat:
Zamieszczone przez cytat ze str. 302
Ehh w ogóle w tym B&H to ostatnio nic prawie nie ma...
ta cała mgiełka tajemnicy zaczyna męczyć conajmniej jak gaz łzawiący... ludzie potrzebują nowej puszki.... a tu zabawa w kotka i myszke i ciągłe domysły.... jakby ktoś z Canona sprawdził ten wątek... to są tu przykładowe specyfikacje na kolejnych 5 puszek... może w tym tkwi ich taktyka hahahahahaah