-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Ja już od jakiegoś czasu chce się dowiedzieć co łączy sigmowców i betonowy filar. O co kaman? :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
A ja mam pytanie do bezlustrowców. Da się w tym ustawiać filtr polaryzacyjny?
Da się używać polara fotografując R. Jak z innymi bezlustrami, nie wiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Ja już od jakiegoś czasu chce się dowiedzieć co łączy sigmowców i betonowy filar. O co kaman? :D
odpowiadam: Statystyka.
Zdecydowana większość zdjęć publikowanych na forach oraz testów na portalach foto z Sigma artów 85/f1,4 to właśnie te gdzie modelka jest oparta o betonowy filar lub jakieś żelastwo itp. a aparat (co zwykle jest w podtekście opisane) stoi na markowym statywie. Rzadziej siedząca na ziemi modelka z usztywnionym karkiem jak by połknęła właśnie bejzbola i nagminne zdjęcia czarno-białe.
To moje spostrzeżenia z dość długiego okresu rycia internetu w celu poszukiwaniu zamiennika dla EF 85/1,8. Przepraszam nie chcę tu nikogo urazić ani wszczynać kłótni tylko chciałem się przyjrzeć zdjęciom zanim wydam sporą kase na wymarzony f1,4. Najbardziej napalałem się na Samayanga ale nie było pod EF stanęło na C.EF 85/1,4/L is. jestem więcej niż zadowolony, teraz robię portrety w ruchu, z ręki również wnukom i czasem widząc na forach portrety z artów pusty śmiech mnie ogarnia. Ciągle ten sam Art-barok z koniecznością unieruchomienia modela i aparatu a potem przeróbka na cz-b. i ta nadzieja w bezlustrowych AFach za jakieś chore pieniądze. A mi wystarcza 6D
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To znaczy w czym ustawiać?
Wcześnie czy później jakieś bezlustro też do mnie zawita i chciałem po prostu spytać- jak tam jest z regulacją filtra polaryzacyjnego bo gdzieś wyczytałem że jest problem z bezlustrowym wizjerem. Pytam tych co używają polara, bo to że podpiąć się da to oczywiste ale czy widać w wizjerze np. odblaski na twarzy i efekt regulacji intensywności działania filtrem?
Pytanie z ciekawości na przyszłość, bez podtekstów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Wcześnie czy później jakieś bezlustro też do mnie zawita i chciałem po prostu spytać- jak tam jest z regulacją filtra polaryzacyjnego bo gdzieś wyczytałem że jest problem z bezlustrowym wizjerem. Pytam tych co używają polara, bo to że podpiąć się da to oczywiste ale czy widać w wizjerze np. odblaski na twarzy i efekt regulacji intensywności działania filtrem?
Możesz to sprawdzić samodzielnie kręcąc polarem w trybie LV na swoim 6d.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
jak tam jest z regulacją filtra polaryzacyjnego bo gdzieś wyczytałem że jest problem z bezlustrowym wizjerem. Pytam tych co używają polara, bo to że podpiąć się da to oczywiste ale czy widać w wizjerze np. odblaski na twarzy i efekt regulacji intensywności działania filtrem?
Stopień likwidacji odblasków na powierzchniach błyszczących jest widoczny bardzo wyraźnie. Tu nie ma problemu - przed chwilą obejrzałem sobie jak to jest w moim R.
W przypadku przyciemnienia nieba jest pewna różnica w stosunku do OVF. Jeżeli niebo zajmuje bardzo dużą część kadru to np w trybie Av następuje korekta ekspozycji i efekt przyciemnienia jest jakby łagodzony bo EVF prezentuje obraz jaki będzie zarejestrowany. W przypadku trybu M, przy zablokowanych parametrach ekspozycji, widać efekt przyciemnienia wyraźniej.
-
Mam pytanie w jaki sposób można sprawdzić przebieg EOS R.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
(...)W przypadku przyciemnienia nieba jest pewna różnica w stosunku do OVF. Jeżeli niebo zajmuje bardzo dużą część kadru to np w trybie Av następuje korekta ekspozycji i efekt przyciemnienia jest jakby łagodzony bo EVF prezentuje obraz jaki będzie zarejestrowany. W przypadku trybu M, przy zablokowanych parametrach ekspozycji, widać efekt przyciemnienia wyraźniej.
Warto podkreślić, że działa to de facto tak samo jak w przypadku lustra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Warto podkreślić, że działa to de facto tak samo jak w przypadku lustra.
ze w lustrzance obraz w celowniku jasnieje w automatyce przyslony/czasu kiedy polar mocniej przyciemnia niebo?
nie w mojej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ze w lustrzance obraz w celowniku jasnieje w automatyce przyslony/czasu kiedy polar mocniej przyciemnia niebo?
nie w mojej :)
Chodziło mi o kwestię ekspozycji i automatyki aparatu. Być może zbyt dużego skrótu myślowego użyłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Chodziło mi o kwestię ekspozycji i automatyki aparatu. Być może zbyt dużego skrótu myślowego użyłem.
no ale z automatyka to oczywista sprawa.
natomiast automatyczne rozjasnianie EVF przy obracaniu polara jest uciazliwe. utrudnia ocene jego efektu ogolnie, a komus nawyklemu do OVF na dodatek pachnie herezja. nie tak bardzo jak automatyczne wyswietlanie wykonanego zdjecia w EVF (dla mnie to byl moment "Jontek, chwytej grabie, diabol tutej sie pokazol!", bo w DSLR nigdy tak nie bylo :D ), ale jednak jednak wpienia
-
Jeszcze jedna recenzja R-ki: "Jak wypada dziś Canon EOS R dwa lata po premierze?"
https://www.digitalcameraworld.com/r...n-eos-r-review
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Konkluzja najlepsza:
"... a także mierzy się z ostrą konkurencją ze strony EOS RP." :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Konkluzja najlepsza:
"... a także mierzy się z ostrą konkurencją ze strony EOS RP." :D
Andrzej bez urazy, ale sprawdza się tu powiedzenie: każdy widzi tylko to, co chce zobaczyć.
Zadałem sobie trud i przeczytałem całość i odnoszę wrażenie pozytywnej oceny R w tej recenzji
....
"Matryca 30,3 MP aparatu EOS R, procesor Digic 8 i obiektywy RF zapewniają niesamowitą jakość obrazu. W naszych testach laboratoryjnych zniweczył Canon 5D Mark IV, Sony A7R III i Nikon Z7 pod względem poziomu szumów ISO, ale 5D Mark IV jest starszym aparatem, a A7R III i Nikon Z 7 są zbudowane pod kątem rozdzielczości, a nie słabe światło. "
....
"Ta magiczna „nauka o kolorze firmy Canon”, o której wszyscy mówią, jest tak dobra jak zawsze; jeśli chodzi o odcienie skóry, A7R III nie jest w tej samej lidze i chociaż Nikon nadrabia różnicę, Z7 wciąż ma do nadrobienia. "
"W rezultacie EOS R nie wypadł tak dobrze pod względem rozdzielczości - ale nie jest to niespodzianką w porównaniu z sensorami Z7 45,7 MP i 42,4 MP w A7R III. EOS R wykazywał lepszy zakres dynamiki niż Sony do ISO400, ale ogólnie nie nadążał za rywalami na papierze."
-
Ależ ja się nie czepiam! Przeczytaj , co napisałem dokładnie powyżej. Śmieję się wyłącznie z tego , że zdaniem autorów testu (wykonanego po 2 latach od premiery) RP jest bardzo wielką konkurencją dla R ;) Zupełnie odkleili się od rzeczywistości, bo cena używanych korpusów R jest podobna do RP i szczerze wątpię, że RP jest na chwilę obecną konkurencją dla R.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no ale z automatyka to oczywista sprawa.
natomiast automatyczne rozjasnianie EVF przy obracaniu polara jest uciazliwe. utrudnia ocene jego efektu ogolnie, a komus nawyklemu do OVF na dodatek pachnie herezja. nie tak bardzo jak automatyczne wyswietlanie wykonanego zdjecia w EVF (dla mnie to byl moment "Jontek, chwytej grabie, diabol tutej sie pokazol!", bo w DSLR nigdy tak nie bylo :D ), ale jednak jednak wpienia
Chyba jedyny sposób na to, to blokada ekspozycji, o której już pisaliśmy.
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Gdybym musiał dokupić drugie body, to bez zastanowienia dokupiłbym drugie R, no ewentualnie R5 (ale to już inna bajka) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ależ ja się nie czepiam! Przeczytaj , co napisałem dokładnie powyżej. Śmieję się wyłącznie z tego , że zdaniem autorów testu (wykonanego po 2 latach od premiery) RP jest bardzo wielką konkurencją dla R ;) Zupełnie odkleili się od rzeczywistości, bo cena używanych korpusów R jest podobna do RP i szczerze wątpię, że RP jest na chwilę obecną konkurencją dla R.
Masz rację, sorry.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Zupełnie odkleili się od rzeczywistości, bo cena używanych korpusów R jest podobna do RP i szczerze wątpię, że RP jest na chwilę obecną konkurencją dla R.
Jest gdzieś R za 4 tysiące? Pytam bez żadnej złośliwości, znajomy szuka....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jest gdzieś R za 4 tysiące? Pytam bez żadnej złośliwości, znajomy szuka....
Spoko ;) Nie pisałem , że za 4k już są ;) Koniec roku idzie i promki w granicach 5-6k zl z pewnością będą!
-
A ja jeszcze mam ostatnią ratę 0%... pomyśleć że tyle staniał przez te 20 miesięcy. Ale w sumie i tak nie żałuję. Zakup R-ki to była jedna z moich lepszych decyzcji zakupowych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Arius74
Mam pytanie w jaki sposób można sprawdzić przebieg EOS R.
Podbijam pytanie. Znalazłem tylko shuttercount, ale na maca, do którego nie mam dostępu.
-
Witam,
Czy Canon będzie robił nowy soft do pracy z obiektywami EF żeby poprawić tryb seryjny? Czy jest to niemożliwe ze względów technicznych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Arius74
Witam,
Czy Canon będzie robił nowy soft do pracy z obiektywami EF żeby poprawić tryb seryjny? Czy jest to niemożliwe ze względów technicznych.
Jeśli masz na myśli szybkość to jest to związane z poborem prądu. Więc ograniczenia techniczne.
Body po podpięciu "sprawdza" obiektyw pod tym względem. W firmware nie jest zapisane z jakim ma działać szybciej z jakim wolniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Podbijam pytanie. Znalazłem tylko shuttercount, ale na maca, do którego nie mam dostępu.
Aktualnie chyba nie ma innego programu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Jeśli masz na myśli szybkość to jest to związane z poborem prądu. Więc ograniczenia techniczne.
Body po podpięciu "sprawdza" obiektyw pod tym względem. W firmware nie jest zapisane z jakim ma działać szybciej z jakim wolniej.
Dziękuje za informacje. Czyli powoli i tak trzeba zamieniać obiektywy na RF. Ale to trochę potrwa szkoda tej szklarni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Arius74
Dziękuje za informacje. Czyli powoli i tak trzeba zamieniać obiektywy na RF. Ale to trochę potrwa szkoda tej szklarni.
Nowsze EF, zaprojektowane po 2012 roku działają jak RF. Sigmy również.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Przejrzałem BHPhoto i wiele nowych szkieł EF (C35/1.4II, C24-70/2.8II, C100-400LII itd.) nagle zyskuje na popularności. Myślę, że różnica w cenie w stosunku do odpowiedników RF ma tu znaczenie. No i to, że działają bardzo skutecznie przez adapter z serią R.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Moje szkła niestety nie łapią się na działanie z EOS R w szybkiej serii, szkoda. Wszystkie zaprojektowane przed 2012. Da się z tym żyć zdjęcia można robić a to jest najważniejsze :D .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Przejrzałem BHPhoto i wiele nowych szkieł EF (C35/1.4II, C24-70/2.8II, C100-400LII itd.) nagle zyskuje na popularności. Myślę, że różnica w cenie w stosunku do odpowiedników RF ma tu znaczenie. No i to, że działają bardzo skutecznie przez adapter z serią R.
Myślę, że się z tym liczyli. Przecież nie da się tak od razu wymienić wszystkich ef-ów na świecie ;) a nowy system musi być również w ten sposób atrakcyjny. Stopniowo będzie przybywać RF-ów na rynku, ale to też sprawi, że rynek wtórny EF-ów będzie coraz bardziej atrakcyjny. Jakby nie patrzeć jest dobrze :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Moje 3 Sigmy Art 105, 50 i 24 działają świetnie. Tylko 24 nie daje pełnej szybkości przy migawce mechanicznej (co trochę dziwi bo to w miarę nowe szkło) ale akurat przy tym szkle to nie problem.
-
Cześć! Czy Wasze R-ki też tak „gadają” non-stop? Mój nawet jak nie robi zdjęć to ciągle mruczy, skrzypi, chrumka, trzeszczy...tak jakby ciągle ostrzyli, tylko ciszej. Chyba z każdym obiektywem tak gada, z Canonem, sigmą, tamronem. Dopiero po wyłączeniu całkowitym milknie po chwili. Nie wiem czy to normalne, moje lustra nie odzywają się nie pytane, a ten skwierczy na okrągło i nie wiem czy mu coś nie dolega.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
malwes
Cześć! Czy Wasze R-ki też tak „gadają” non-stop? Mój nawet jak nie robi zdjęć to ciągle mruczy, skrzypi, chrumka, trzeszczy...tak jakby ciągle ostrzyli, tylko ciszej. Chyba z każdym obiektywem tak gada, z Canonem, sigmą, tamronem. Dopiero po wyłączeniu całkowitym milknie po chwili. Nie wiem czy to normalne, moje lustra nie odzywają się nie pytane, a ten skwierczy na okrągło i nie wiem czy mu coś nie dolega.
Dziwna sprawa. Najlepiej nagraj te dźwięki i wrzuć tu. Coś jest kaput z puszką albo... ;) a tak bardziej serio to słałbym do serwisu. Wycena jest najczęściej bezpłatna.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
JERONIMO1
Wyłącz ciągły af w menu.
Dokładnie, gdy jest włączony, i np. masz założony dekielek na obiektyw caly czas szuka ostrości i chrumka, jak to ładnie nazwałeś :) tyle że to chrumka obiektyw nie korpus.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
malwes
Ze wszystkimi szkłami to się dzieje czy tylko z tymi z IS?
W bezlustrach Canona IS chodzi bez przerwy aż do wyłączenia się body.
Powyłączaj IS w obiektywach i nasłuchuj.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ze wszystkimi szkłami to się dzieje czy tylko z tymi z IS? ..
Ja u siebie zauważyłem to na szklach bez is np. 50/1.4 czy 135/2. To pierwsze słychać głośniej bo wydaje mi sie, ze ma głośniejszy af. To on pracuje. Zauważ ze mając włączony af servo body szuka ostrości, czyli uruchamia af w obiektywie, także gdy nie naciskasz spustu migawki, wystarczy przekierować obiektyw na inny obiekt.
-
Dziękuję za wskazówki. Poprzysłuchuję się bo ciągły AF mam raczej wyłączony. Spróbuję to nagrać. To nie są jakieś mocne dźwięki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
malwes
Dziękuję za wskazówki. Poprzysłuchuję się bo ciągły AF mam raczej wyłączony. Spróbuję to nagrać. To nie są jakieś mocne dźwięki.
U mnie taki efekt jest wyraźnie słyszalny z Tamronem 85mm/1.8, szumi i chrząka praktycznie cały czas. Ten sam obiektyw z 6D jest dużo cichszy (delikatny szum tylko przy pomiarze i pstryku). Zupełnie się tym już nie przejmuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
U mnie taki efekt jest wyraźnie słyszalny z Tamronem 85mm/1.8, szumi i chrząka praktycznie cały czas. Ten sam obiektyw z 6D jest dużo cichszy (delikatny szum tylko przy pomiarze i pstryku). Zupełnie się tym już nie przejmuję.
Tamron ma IS i dlatego w R szumi cały czas a w 6D tylko kilka sekund po naciśnięciu spustu i parkuje.
Wyłącz IS i zobacz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Tamron ma IS i dlatego w R szumi cały czas a w 6D tylko kilka sekund po naciśnięciu spustu i parkuje.
Wyłącz IS i zobacz.
Z wyłączonym IS też chrumka i to jest właśnie dziwne. Nawet kiedyś pytanie tu zadałem, ale nie było odpowiedzi. Uznałem, że ten typ tak ma i tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
W bezlustrach Canona IS chodzi bez przerwy aż do wyłączenia się body.
Pozwolę się z Panem nie zgodzić.
W swoim EOS R mam zainstalowany firmware 1.7.0 czyli jego najnowszą wersję.
Jeżeli mam podpięty pod adapter obiektyw EF 28mm f/2.8 IS USM z załączoną stabilizacją, to po ręcznym wciśnięciu przycisku odtwarzania (tym znajdującym się obok przycisku usuwania z ikoną kosza) stabilizacja zostaje zatrzymana a wraz z nią silnik obiektywu - nic nie pracuje, jest głucha cisza. Tak samo dzieje się, kiedy tylny wyświetlacz LCD automatycznie się wyłączy (u mnie po 15 sekundach).
Przed weekendem miałem przez kilka godzin kontakt z jedną z nowości Canona, a mianowicie z obiektywem RF 85mm F2 Macro IS STM.
Zauważyłem, że po ręcznym wciśnięciu przycisku odtwarzania słychać iż stabilizacja zostaje zatrzymana (ustają dodatkowe dźwięki w formie standardowych zgrzytów i pisków), ale silnik obiektywu już nie - cały czas pracuje. Tak samo dzieje się, kiedy tylny wyświetlacz LCD automatycznie się wyłączy (u mnie po 15 sekundach). Silnik obiektywu zostaje w pełni zatrzymany dopiero wtedy, kiedy aparat automatycznie się wyłączy (u mnie po 30 sekundach).
W związku z tym mam do Pana jako posiadacza obiektywu RF 24-105mm f/4L IS USM pytanie.
USM to nie STM. Czy Pański obiektyw zachowuje się tak samo jak mój wcześniej wspomniany EF 28mm f/2.8 IS USM, czy może jak RF 85mm F2 Macro IS STM?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Pozwolę się z Panem nie zgodzić.
W swoim EOS R mam zainstalowany firmware 1.7.0 czyli jego najnowszą wersję.
Jeżeli mam podpięty pod adapter obiektyw EF 28mm f/2.8 IS USM z załączoną stabilizacją, to po ręcznym wciśnięciu przycisku odtwarzania (tym znajdującym się obok przycisku usuwania z ikoną kosza) stabilizacja zostaje zatrzymana a wraz z nią silnik obiektywu - nic nie pracuje, jest głucha cisza. Tak samo dzieje się, kiedy tylny wyświetlacz LCD automatycznie się wyłączy (u mnie po 15 sekundach).
Przed weekendem miałem przez kilka godzin kontakt z jedną z nowości Canona, a mianowicie z obiektywem RF 85mm F2 Macro IS STM.
Zauważyłem, że po ręcznym wciśnięciu przycisku odtwarzania słychać iż stabilizacja zostaje zatrzymana (ustają dodatkowe dźwięki w formie standardowych zgrzytów i pisków), ale silnik obiektywu już nie - cały czas pracuje. Tak samo dzieje się, kiedy tylny wyświetlacz LCD automatycznie się wyłączy (u mnie po 15 sekundach). Silnik obiektywu zostaje w pełni zatrzymany dopiero wtedy, kiedy aparat automatycznie się wyłączy (u mnie po 30 sekundach).
W związku z tym mam do Pana jako posiadacza obiektywu RF 24-105mm f/4L IS USM pytanie.
USM to nie STM. Czy Pański obiektyw zachowuje się tak samo jak mój wcześniej wspomniany EF 28mm f/2.8 IS USM, czy może jak RF 85mm F2 Macro IS STM?
W RF24-105L silnik stabilizacji pracuje cały czas. Nie zmienia tego włączenie odtwarzania, wygaśnięcie ekranu ani wyłączenie IS suwakiem. Dopiero uśpienie wyłącza szmer.
W przypadku C35/2 IS szmer ustaje po wyłączeniu IS, włączeniu odtwarzania lub wygaśnięciu ekranika.
Firmware 1.7
-
Ja tak z innej beczki zapytam, analizującej te szumy, chrumkanie z punktu widzenia nazwijmy to dyskomfortu akustycznego czy tez w tym dlaczego wydaje dźwięk upatrujecie przyszłych problemow? Natury jakościowej dla przykładu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Ja tak z innej beczki zapytam, analizującej te szumy, chrumkanie z punktu widzenia nazwijmy to dyskomfortu akustycznego czy tez w tym dlaczego wydaje dźwięk upatrujecie przyszłych problemow? Natury jakościowej dla przykładu?
Temat wyniknął zaraz po pojawieniu się R. Canon jednoznacznie stwierdził, że ciągła praca silników IS po aktywacji body jest "zdrowsza" niż start i zatrzymanie IS kilka razy przy naciskaniu spustu.
W M50 też tak jest ale jakoś nie było wrzawy.
-
-
Drodzy! Trafiliście w punkt.
Chrumka tylko z obiektywami IS gdy stabilizacja jest włączona. Jak wyłączyła - cisza jak makiem zasiać. I tajemnica gadającego sprzętu się wyjaśniła :) Skoro tak ma być, to niech tak będzie - zawsze miałam lustrzanki więc to było osobliwe doświadczenie dla mnie. Dziękuję za podpowiedzi, wyjaśnienia i uspokojenie :)
-
Nie jest to absolutnie post reklamowy natomiast jak ktoś myśli o zakupie R to oferta MM jako oficjalnego sprzedawcy dziś zdecydowanie odstaje in plus od innych ofert
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/...ontent=nonpaid za około 7030
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
I raty 30x0%. Zaczyna się robić ciekawie.
-
Teraz pytanie czy pojawią się jeszcze śmielsze promocje, głębsze procentowe rabaty w najbliższym czasie. Masz racje, finansowanie ratami zero procent też można połączyć z tym rabatem.
Szkoda, że rabat nie składa nie obejmuje zestawu R+adapter+24-105... a przynajmniej ja na stronie sklepu nie znalazłem.
-
Adapter jest w komplecie z body, obiektyw dostępny osobno: https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/...-4-l-is-usm-15
Ale i grip bg-22 by się przydal a u nich chyba nie ma.
Ups, teraz zauważyłem że obiektyw to outlet... niestety.
-
Jakby ktoś chciał to jeszcze opłacalne jest w miarę uskładanie zestawu R, adapter i 35 -> około 9200
W innych sklepach taki zestaw widuje za 10300-10500