Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
Czesc,
Ja mam pytanie o pewien aspekt zdjec seryjnych. Nie jestem posiadaczem c7d2 a jedynie c20d i zastanawialem sie nad przesiadka...
Kilkukrotnie w internecie natknalem sie na przytykanie c7d2 po wykonaniu serii zdjec i by kolejne zdjecie wykonac nalezy poczekac do zapisania bufora na karte. Czyli kilka sekund? Czy tak jest?
W moim 20D nie mam takiego objawu, jest tak:
Spuat migawki do polowy by zlapac ostrosc i robie np serie 5 RAW, w kazdej chwili moge docisnac spust by zrobic kolejne zdjecie, w miedzyczasie widze w wizjerze, ze bufor pozwala mi zrobic jeszcze 1...2...3...4 robie 2 i widze 2...3...4...5 itd
Czy w c7d2 gdzy zrobie serie 10 zdjec i potem musze czekac czy moge dostrzelic tak jak opisuje powyzej?
Przepraszam za styl, pisze z kom i staram sie opisac jak najdokladniej a co mi chodzi...
Zważ, że aby żrobić 5 fotek, twój aparat potrzebuje minimum 2 sekundy, jeśli nie dłużej, a 7D2 - pół. Dodaj do tego wielkość pliku z dwudziestki versus drugiej siódemki. Zapychanie się bufora przy rawach zależy od prędkości zapisu karty, ale wystąpi w każdym aparacie, kwestia doboru karty, wielkości matrycy (obrazka) i prędkości obrabiającego obrazek procesora.
W testach Optycznych, robionych dla 30 sekund, 7D2 daje w tym czasie 83 RAWy, a C30D - 34. C20D testu nie ma.
Chester,
Wydaje mi sie ze piszesz bez znajomosci sprzetu. 20D spokojnie miesci sie z owymi 5rawami w 1s. Porownujesz z 30D ktory byl jedynie kosmetyczna poprawa dla 20D w dodatku dla czesci uznawana za bez znaczenia.
Moze sie czepiam, ale porownales sprzet ktory dzieli dekada i uzasadnienie, ze przez ten czas 7d2 ma 2,5x wieksza matryce i 2x szybsza serie z buforem na ok 30 plikow raw nie jest argumentem. 20d na 1 proc digic2 a 7d2 ma 2x digic6. Bez zartu ze po zrobieniu 5 fotek majac wolny bufor na jeszcze ponad 20fot nie mozna zrobic kolejnego zdjecia?
Jesli tak jest to majac na uwadze to co sugerujesz, wielkosc plikow i szybkosc serii oraz moc nowej 7 to jest to krokiem wstecz bo sprzetowo powinien wydolic i jest to jakies sztuczne ograniczenie...
Tak, jesteś w stanie zrobić 10 zdjęć w serii i później zwolnić spust i wcisnąć drugi raz na kolejną, i kolejną i kolejną dziesiątkę. U mnie w serii (trzymając spust migawki do czasu pierwszego "wolnego" strzału) mieści się ok 55 zdjęć (RAW, bez jpg). Karta: CF 64GB Sandisk 160MB/s UDMA 7.
Nie ma szans aby 20D(5 jpg/s) był szybszy od 7D2 (8-10 RAW/s). To że ludzie psioczą to jedynie mogą na siebie - kupując 7D2 lub 1DX trzeba zaopatrzyć się w adekwatne akcesoria - zwłaszcza szybką kartę.
Tak, wydłużyłem przez pomyłkę dwukrotnie prędkość fotek seryjnych C20, bo jest to. 5 kl/s. Mea culpa. Ale wciąż 7D2 bedzie o niebo lepszy. Pisząc, co wpływa na zapychanie bufora nie mowię nigdzie, ze w 7D następuje to szybciej. A w ogóle te wszystkie żale o tym jakie to te 7D (1 i 2) jest kiepskie tylko mnie śmiesza. 7D chyba przez jednocyfrowosc stała sie dyżurna puszka do bicia, jakby nie mozna było uznać jednocyfrowego apsc
Dziekuje za info, ktore mnie uspokoilo.
Co do bufora i kart to 20D przy kartach 15-20MB/s spokojnie robi serie 6 zdjec raw+jpeg bez zajakniecia - czyli wedle danych z folderu. Na karcie 50MB/s bufor zrzuca szybciej niz na powyzszych.
Co do 7 to przeraza mnie ilosc negatywnych opini i ubolewan skoro to jest swietny sprzet...
Caly czas zastanawiam sie nad 7d2 vs 6d i wiem ze to rozne aparaty jednak chcialbym by pociagnal mi tez z 10lat i nadal robil dobre zdjecia...
Cytat:
Zamieszczone przez
pluszaq
Caly czas zastanawiam sie nad 7d2 vs 6d i wiem ze to rozne aparaty jednak chcialbym by pociagnal mi tez z 10lat i nadal robil dobre zdjecia...
Jeśli chodzi o wykonanie to 7DII spokojnie pociągnie 10 lat. Budowa i zabezpieczenia przeciw elementom jednymi z najlepszych (chyba tylko 1DX ma lepsze). Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie do czego Ci to potrzebne i jakie masz szkła (lub w jakie chcesz inwestować). Jeśli AF jest kluczowym, potrzebujesz zasięgu (szkła EF-S i EF) i zabezpieczenia to 7DII jest bezkonkurencyjny. Jeśli chcesz ciekawszy obrazek, nie potrzebujesz tyle światła i robisz szersze kadry (szkła EF) - 6D w tym wypadku i cenowo jest nie do pobicia (teraz już na ebay'u do kupienia za 989$ grey market).
Ja korzystam z 7DII do fotografii na pokazach lotniczych i do typowej fotografii lotniczej (A2A/A2G). Nie mam żadnego zarzutu do tego aparatu. Podczas pokazu w Pardubicach w maju 5h w pełnym słońcu, ze mnie się lało (większość z tego na aparat i obiektyw) i przy tak nagrzanym powietrzu aparat śmigał aż miło. Teraz będzie kolejny test na NATO Days we wrześniu.
Przyjaciele:co Wy o tym zapychaniu bufora pleciecie ? .
Lotnictwo,biegające zwierzaki,sport,samochody.
Nie ma sensu użyć więcej niż kilka klatek na jedno ujęcie.
To wytrzyma każda karta i każdy aparat
to moje subiektywne zdanie
btw
7DII to świetny aparat ,chyba sie rozstanę z 5DIII.
Cytat:
Zamieszczone przez
pluszaq
Co do 7 to przeraza mnie ilosc negatywnych opini i ubolewan skoro to jest swietny sprzet...
Jak czytam opinie o jakimś aparacie, to zwyczajowo idę na flickera i patrzę co ludzie i jak focą danym sprzętem.
https://www.flickr.com/search/?text=...stingness-desc dlatego nie mam wątpliwości że malkontenci po prostu mają problem bardziej ze sobą niż z aparatem patrząc na efekty pracy innych osób.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nie ma sensu użyć więcej niż kilka klatek na jedno ujęcie.
I tu Zysk ma absolutną rację. Powiem na przykładzie ptaków. Dwie, góra trzy klatki w serii. Więcej nie ma sensu. I najczęściej możliwości.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
7DII to świetny aparat ,chyba sie rozstanę z 5DIII.
A tu Zysk absolutnie racji nie ma :) Tzn 7DII to naprawdę świetny aparat ale z 6D się nie rozstanę. Obrazek z 6D to jest zupełnie inna bajka.
Po zastanowieniu dodam że Zysk może mieć rację ale pod jednym warunkiem. Że obrazek z 5DIII jest gorszy niż z 6D :)