Mam taki zapis w umowie i co z tego? Nic nie rozwiązuje tylko zabezpiecza mi tyłek w razie czego.
Wersja do druku
ja często robie w kaplicach protestanckich i pastor przed ślubem na moje i młodych życzenie informuj iż robienie zdjęć i kamerowanie jest dozwolone z miejsca gdzie sie siedzi i nie można wychodzić przed pierwszy rząd ławek - skutkuje
Może źle się wyraziłem - nie rozwiązuje to oczywiście sprawy bo nemtalności ludzie nie zmienia jeden zapis w umowie ale jest to pewnie dupochron i o to chodzi. A zapis taki nie odstrasza jeśli odpowiednio się wyjaśni klientowi po co jest w umowie oraz poprosi aby goście zostali poinformowani przez młodych o tym żeby nie przeszkadzać fotografowi.
Na każdym spotkaniu z młodymi co najmniej 10 minut peroruję na temat fotografujących gości, tłumaczę, wyjaśniam, nawet straszę że w skrajnych przypadkach ksiądz może zabronić fotografowania w ogóle. Jeszcze się nie zdarzyło żeby goście powstrzymali się od pstrykania.
maja zoomy niech robia z miejsc
Byłem na jednym ze ślubów, gdzie ksiądz przed rozpoczęciem mszy wyszedł i powiedział, że jest fotograf i jest kamerzysta. A gości bardzo prosi o uczestnictwo w ceremonii poprzez modlitwę. Poskutkowało.
Niestety nie ta kultura, w polsce caly czas panuje wiesniactwo i chec pochwalenia sie ze mamy kompakta.
Nie mowie ze to zasada bo jak robilem znajomym slub to nikt sie nie odwazyl wyskoczyc z aparatem w kosciele ale moze to dla tego ze byl dosc maly.
W UK to wyglada troche inaczej a w urzedzie stanu cywilnego prowadzaca sama powiadomila na poczatku gosci ze jest fotograf i to on robi zdjecia a goscie beda mieli chwile na koniec by podejsc i zrobic zdjecie.
Wilk syty owca cala.
no i spoko :D
wczoraj dla jaj napisalem o tym jak sobie poradzic z kamerzysta na slubie no i prosze - po nie spelna trzynastu godzinach znalazla sie solucja:
- zapis w umowie warunkujacy, ze nie bierze sie odpowiedzialnosci za jakosc materialu, jezeli reportaz bedzie dokumentowany przez kolejnego paparozzi (bez wzgledu czy "pro", czy rodzinny) 8)
Od tego jest forum :)