Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
To właśnie takie osoby jak Ty są odpowiedzialne za wszelkie braki w 6dii. :evil: Canon z ubolewaniem odnotował, że przez ostatnie kilka lat zawodowi fotografowie ślubni oszukują i kupują 6d przeznaczone dla amatorów, zamiast 5d3 przeznaczonego dla nich. Canon nie da się dłużej tak robić w konia, poszedł po rozum do głowy i wykastrował 6d2.....
No to pojechałeś teraz po całości. Jakoś na kartoniku nie widziałem opisu, że 6D jest tylko dla amatorów a 5D dla ślubniaków.
Są ludki którzy muszą mieć 5D żeby się lepiej poczuć na ślubie, bo wiedzą, że mają sprzęt PRO na wypasie i samo zdjęcia robi. A drugim wystarczy 6D, a i tak robią lepsze zdjęcia niż ci z 5D, normalnie szok, że można nim zdjęcia robić na ślubach! Osobiście ważniejsze dla mnie dobre szkło niż mega wypasiona puszka jeżeli chodzi o śluby.
@stempel74 jeżeli masz obcykanego 6D MkI i nauczyłeś się operować tylko na środkowym punkcie to bierz znowu "6D jedynkę", a za resztę kup jakieś fajne szkło albo inny sprzęt który Ci pomoże w dalszym rozwoju warsztatu.
Osobiście mi w nowym (oczywiście po za robieniem zdjęć, bo do tego jednak służy a nie nad spuszczaniem się nad tabelkami) pasuje gibany ekran i dodatkowe punkty AF, ale czy na tyle żeby dopłacać do niego?? No nie wiem ..... może jak by kosztował z 7tys.
W ogóle jak czytam cały ten wątek, to zastanawiam się czy nowy 6D służy ludziom nadal do robienia zdjęć czy juz tylko do robienia testów i tabelek.
Ludzie opanujcie się, przestańcie czytać i weźcie się za robienie zdjęć, lepiej na tym wyjdziecie!
Sprzęt przeciętnego polskiego ślubniaka to już FF
czy jednak wciąż więcej robi na aps-c?
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Wgraj sobie ML, włącz dualiso i ciesz się aktualizacja możliwości matrycy za friko :)
Ja jak potrzebuje super turbo DR z 5d2 to robię bracketing lub aktywuje DualISO.
Taką metodą do 5d5 z gibanka nie doczekam może ale do obniżki 5d4 tak ;)
co to jest ML i czy to można tez wgrać do 6D?
dzięki za pomoc w podjęciu decyzji MKEG i 5pirit, też uważam że szkło jest ważniejsze niż puszka i tak zrobię za różnice kupie w końcu dobrą 85.
Cytat:
Zamieszczone przez
stempel74
co to jest ML i czy to można tez wgrac do 6D?
Tragic lantern, działa na 6d classic:)
Cytat:
Zamieszczone przez
stempel74
co to jest ML i czy to można tez wgrać do 6D?
dzięki za pomoc w podjęciu decyzji MKEG i 5pirit, też uważam że szkło jest ważniejsze niż puszka i tak zrobię za różnice kupie w końcu dobrą 85.
Hack na oryginalne firmware Canona. Daje rzeczy, których producent nie za bardzo chciał implementować. Głownie do video ale do fotografi jest kilka przydanych bajerów co dają drugie życie.
Magic Lantern to się nazywa.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Tragic lantern, działa na 6d classic:)
No wybacz ale chyba sam jesteś tragic ;)
A pewnie że tak:) Taka nazwa przyjęła się na zagramanicznych forach.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
A pewnie że tak:) Taka nazwa przyjęła się na zagramanicznych forach.
Powiem tak, wiesz, że w którymś kościele dzwoni ale nie wiesz, w którym.
Nie wiem, używam czasem. Ostatnio nawet na małym eos m:)
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Nie wiem, używam czasem. Ostatnio nawet na małym eos m:)
Używasz Magic Lantern czy Tragic Lantern? Jeden jest forkiem/branchem drugiego... wiec nie do końca rozumiesz o co chodzi z tym tragic...
Takie buty. Szkoda, że na nowszych modelach nie działa.