-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Osobiście wybrałbym R6+np. Sigma 50/1.4 ...a RF50/1.2 dokupił za jakiś czas;)
Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
50Art Sigmy miałem, mam również 50 f1,4 Canona co prawda "plastik fantastik" ale jest używalna od f1,6 i plastyczny obrazek daje. Ale chciałbym się rozwijać i docelowo pozbyć się adaptera korzystając jedynie z mocowania RF bezpośrednio. A do tego oglądam foty z tej 50 tkiz mocowaniem RF Canona i szkło poza wagą i rzecz jasna ceną jest mega :) Im dalej brne w to wszystko tym mocniej się waham i może faktycznie R6 kupić i poczekać na 50 Sigmy z mocowaniem RF tym bardziej, że ta 85 która wyszła pod Sonego jest o połowę mniejsza i lżejsza od mojej Art z mocowaniem EF .
-
Na tą 50rf od sigmy to możecie jeszcze długo poczekać. Zawsze można też kupić 50art używaną. Chodzą po 2200-2500 zł. A za jakiś czas wymienić na inne szło. Ew. strata będzie niewielka. To szło optycznie jest doskonałe. Mi przeszkadza w nim tylko waga, ale 50rf waży podobnie. No może czasami przyczepiłbym się do bokehu. Jest przesadnie idealny i równomierny ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Na tą 50rf od sigmy to możecie jeszcze długo poczekać. Zawsze można też kupić 50art używaną. Chodzą po 2200-2500 zł. A za jakiś czas wymienić na inne szło. Ew. strata będzie niewielka. To szło optycznie jest doskonałe. Mi przeszkadza w nim tylko waga, ale 50rf waży podobnie. No może czasami przyczepiłbym się do bokehu. Jest przesadnie idealny i równomierny ;)
Myślę że bedzie w pierwszej połowie 2021. Sigma już zapowiedziala ze pracuje nad stalkami Art pod bezlustra. A 50mm musi być jednym z pierwszych.
Tu porównanie RF 50mm L i Sigmy :
https://mirrorlesscomparison.com/rf-...-50mm-1-4-art/
Sigma wypada niewiele gorzej od RF.
-
Dzięki za porównanie tych 50 - tek i wszystkie Wasze sugestie. Niebawem dam znać jaką ostatecznie decyzję podjąłem co do zakupu :)
-
Ostatecznie stanęło na EOS R6 - dlaczego? Stabilizacja, dwa sloty na karty i AF trzy najważniejsze dla mnie tematy :) Czas pokaże jak aparat sprawdzi się w praktyce no i oczywiście na razie zakup RF 50mm f1,2L odłożony w czasie. Miłego dnia :)
-
Sam jestem ciekawy jak bardzo poprawił się AF względem Rki.
Co do zakupu 50tki to niedługo pojawi się jeszcze C50/1.8rf. To też może być niezła alternatywa przed planowanym zakupem 50/1.2rf w przyszłości.
-
Lecę do was z głupim pytaniem dotyczącym sigm Art. Czy regulacja Sigmy dockiem wpływa na dokładność AF w systemie R? Czy też nie ma znaczenia co sobie tam dockiem poustawiam i tak AF w systemie R zawsze będzie w punkt?
Mam jednego ARTa którego używam z lustrem i jest po regulacji dockiem. Myślę o eRce i zastanawiam się, czy będę musiał regulacje dockiem zresetować chcąc używać to szkło w systemie R.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Lecę do was z głupim pytaniem dotyczącym sigm Art. Czy regulacja Sigmy dockiem wpływa na dokładność AF w systemie R? Czy też nie ma znaczenia co sobie tam dockiem poustawiam i tak AF w systemie R zawsze będzie w punkt?
Mam jednego ARTa którego używam z lustrem i jest po regulacji dockiem. Myślę o eRce i zastanawiam się, czy będę musiał regulacje dockiem zresetować chcąc używać to szkło w systemie R.
Nie jestem w stanie sobie teraz przypomnieć gdzie, ale ktoś pisał o jakimś problemie z R albo R5 w przypadku takiej regulacji. Spróbuję to znaleźć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Bezlustra zasadniczo nie wymagają żadnej regulacji. Nie bez powodu w body nie ma już opcji mikroregulacji.
BF/FF objawiał się przez wady w odbiciu światła przez lustro, czujniki AF w lustrzankach były na dole.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Bezlustra zasadniczo nie wymagają żadnej regulacji. Nie bez powodu w body nie ma już opcji mikroregulacji.
BF/FF objawiał się przez wady w odbiciu światła przez lustro, czujniki AF w lustrzankach były na dole.
Zasadniczo tak. Jednak w takim Nikonie Z6 jednak wstawili mikroregulację AF :roll:
-
Regulacja nie ma wpływu na R tak jak nie ma wpływu na live view w lustrzance. Dock może się przydać do aktualizacji firmware.
Mam 2 Arty i wreszcie są niezawodne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Regulacja nie ma wpływu na R tak jak nie ma wpływu na live view w lustrzance. Dock może się przydać do aktualizacji firmware.
Mam 2 Arty i wreszcie są niezawodne.
Pozwól, że się upewnię. Niezależnie co sobie poprzestawiam w sigma docku to system R będzie olewał te ustawienia?
-
No a co napisałem? Mogę ustawić +20 i nic to nie zmienia.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Pozwól, że się upewnię. Niezależnie co sobie poprzestawiam w sigma docku to system R będzie olewał te ustawienia?
AF w R działa w zamkniętym sprzężeniu zwrotnym i ustawia ostrość aż zostanie spełnione określone kryterium. Każdy obiektyw się tu sprawdzi. U mnie C50/1.8II ustawia w R ostrość zawsze dobrze ale wolniej. W DSLR trafiał z pewnym prawdopodobieństwem.
W DSLR dla AF fazowego jest otwarta pętla i do szkła idzie komenda z body jak ma ustawić ostrość. Tu jest potrzebna mikrokorekta jak szkło systematycznie się myli. W LV też jest dobrze bez korekty bo inny jest algorytm ostrzenia.
-
Naleśnik 40 działa wolniej ale pewniej za to 50 1.4 też wolniej i front focus na pełnej dziurze ;D
Sigmy 20 i 35 Art i szybciej i super celnie.
85 1.8, 100L macro I 200L 2.8 mam wrażenie że i szybciej i pewniej niż na 6d MK2.
-
Wydaje mi się, że ciemne zoomy f/4 USM ostrzą błyskawicznie.
Jasne obiektywy jakby poprawiają jeszcze coś i minimalnie to wydłuża ostrzenie. Ale dokładność jest bardzo dobra. Można zresztą szybko powiększyć obrazek i zerknąć jak wyszło ostrzenie jak się niedowierza.
Czasami właśnie pada głos o ff/bf w ML i przyznam nie rozumiem tego fenomenu.
Moja teoria jest taka, że szkło ustawia ostrość poprawnie (bo inaczej body nie pozwala) a po zwolnieniu migawki coś tam się przestawia.
@gnd sprawdzałeś tego 50/1.4 bez fotki jaka jest ostrość na powiększeniu w wizjerze?
-
@marfot ok, może za wcześnie wydałem wyrok. Sprawdziłem na powiększeniu i jest w punkt. W plenerze miałem nietrafione no ale w ruchu i ba śledzeniu i po zachodzie. Później się uprzedziłem i unikałem go.
-
Swoją drogą ciekawe jak by działała na R Sigma 50/1.4 (nie art), która nie trafiała z żadnym body C lub N.
-
Chętnie bym sprawdził. Po dalszych tekstach mojej c50 1.4 z bliska jest ok, ale wychodzi FF przy dalszych odległościach czyli powyżej 2 m.
-
Ja z Sigmą 24-105 f4 ART na 6DMKII miałem czasem nietrafione ale teraz na R jest po prostu rewelacja. Chociaż obiektyw powoduje inny problem (tak mi się wydaje) pobiera więcej pradu z baterii niż inne obiektywy.
-
Ja mam czasami FF na 135L, które na wszystkich dslr chodziło bez problemu. Na starych 28/50/85 ten AF chodził dobrze, ale nie bardzo dobrze, czy wzorowo. Natomiast sigmy 35 i 50art chodzą fenomenalnie jeśli chodzi o celność afu.
Ogólnie rzadko się to podkreśla, ale na ostrych szkłach af ma łatwiej, nawet na dslr. Również dlatego te współczesne konstrukcję są takie sprawne.
Pamiętam jak kilka lat temu kupiłem 50stm i doznałem szoku, że to szło jest takie ostre i bardzo sprawnie trafia z ostrością. Do czasu pogorszenia warunków świetlnych, bo wtedy bardzo zwalniało i już nie było tak kolorowo :) nie mogłem jednak polubić jego bokehu i wolałem pomęczyć się z 50usm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mohinder
Ja z Sigmą 24-105 f4 ART na 6DMKII miałem czasem nietrafione ale teraz na R jest po prostu rewelacja. Chociaż obiektyw powoduje inny problem (tak mi się wydaje) pobiera więcej pradu z baterii niż inne obiektywy.
W ML Canona IS chodzi cały czas. Może ten OS Sigmy jest bardziej prądożerny niż IS w Canonach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Ja mam czasami FF na 135L, które na wszystkich dslr chodziło bez problemu. Na starych 28/50/85 ten AF chodził dobrze, ale nie bardzo dobrze, czy wzorowo. Natomiast sigmy 35 i 50art chodzą fenomenalnie jeśli chodzi o celność afu.
Ogólnie rzadko się to podkreśla, ale na ostrych szkłach af ma łatwiej, nawet na dslr.
te starsze konsrukcje Maja rowniez wieksza AC na otwartej przyslonie a na tej dokonuje sie pomiaru odleglosci.
oznacza to , ze wynik pomiaru zalezec bedzie w jakims stopniu od barwy przedmiotu na ktory mierzymy odleglosc za pomoca detekcji fazy.
arty mialy i Maja zdecydowanie nizsza ac , stad i potencjalnie mniejsza tendencja do zaleznosci pomiaru od barwy motywu.
w drozszych dslarach wprowadzono kompensacje AC w ukladzie af , ale ona tez nie byla idealnie 100%-owa.
w DP - matrycach to tez wystepuje.
Nikon przezornie w swoich ML wprowadzil mikrojustacje AF - moze byc przydatna.
Rowniez a. sferyczna moze byc przyczyna bledu , nawet jakas szczatkowa.
Generalnie blad jest zdecydowanie mniejszy niz w dslrach - o czym wszyscy utkownicy ML dobrze wiedza.
-
A ja jeszcze zastanawiam się nad czymś takim. Przy dłuższych ogniskowych, już nawet 85, czy 135mm, po powiększeniu X10 widać w wizjerze, że ten obraz bardzo drga. Nie da się utrzymać tego tak stabilnie jak krótsze ogniskowe. To też utrudnia pracę AF-owi. Ciekawe, czy IS w szkle lub IBIS to poprawiają. Mówię tu oczywiście o praktycznym fotografowaniu a nie testach około-laboratoryjnych - statyw, cegły, linijki, baterie ;)
-
Chyba od zawsze było tak w każdym systemie, czy to w lustrach czy bezlustrach, że im większa ogniskowa tym AF działa lepiej i pewniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Chyba od zawsze było tak w każdym systemie, czy to w lustrach czy bezlustrach, że im większa ogniskowa tym AF działa lepiej i pewniej.
Na dslr miałem dokładnie takie odczucia. Na R mam małe wątpliwości.
-
Na 85 1.8 też mam BF. Znowu całe postacie z kilku metrów i ostrość prawie pół metra przed, przysłona około 2. Może przez używanie race tracking z profilu gdzie nie łapał twarzy ale punktem był nie na twarzy. No to ostrość powinna być na korpusie a nie przed...
-
Ja dzisiaj trochę pobawiłem się 50mm 1.8 STM i na 6DMKII i na R. I jak bym nie ustawił mikroregulację w 6DMKII to trafianie z ostrością było cały czas losowe, czasem dobrze czasem przed czasem za. Na R zawsze jak należy i chyba obiektyw wróci do łask. Bo leżał w plecaku nie używany właśnie ze względu na celność.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mohinder
Ja dzisiaj trochę pobawiłem się 50mm 1.8 STM i na 6DMKII i na R. I jak bym nie ustawił mikroregulację w 6DMKII to trafianie z ostrością było cały czas losowe, czasem dobrze czasem przed czasem za. Na R zawsze jak należy i chyba obiektyw wróci do łask. Bo leżał w plecaku nie używany właśnie ze względu na celność.
Ja wymieniłem C 50/1.4 na C 50/1.8 STM i to była jedna z lepszych decyzji zakupowych jaką podjąłem (w kontekście R piszę) ;)
-
Czyli wychodzi na to 50/1.8 STM na R to zupełnie nowy obiektyw :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ja wymieniłem C 50/1.4 na C 50/1.8 STM i to była jedna z lepszych decyzji zakupowych jaką podjąłem (w kontekście R piszę) ;)
Jeśli chodzi o ostrość i celność af to już na dslr 50stm był odczuwalnie lepszy.
-
jak działa w nim AF na oko w ciemności? bo z tego co czytałem dopiero r5 dogonił Sony
-
Cytat:
Zamieszczone przez
canon5dClassic
jak działa w nim AF na oko w ciemności? bo z tego co czytałem dopiero r5 dogonił Sony
Beznadziejnie, dużo gorzej niż w Sony. Sony nie da się dogonić. R-ka w ciemności czasem zamiast oka modelki łapie często oczko w rajstopie, oka tłuszczu w rosole, albo oko cyklonu. Bardzo to wszystko niedopracowane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
canon5dClassic
Nie wiem, nie robię zdjęć w ciemnościach, ale przy słabym świetle daje radę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
R-ka w ciemności czasem zamiast oka modelki łapie często oczko w rajstopie, oka tłuszczu w rosole, albo oko cyklonu. Bardzo to wszystko niedopracowane.
Takiego zjawiska nie obserwuję.
Gdy eye-AF nie umie znaleźć oka do przeskakuje na całą twarz. W ciemności przy ciemnych szkłach jest to dużo częściej niż przy jasnych szkłach.
W ogóle w ciemności AF w R preferuje jasne szkła - jest szybszy i pewniejszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
Beznadziejnie, dużo gorzej niż w Sony.
Dzięki, tak myślałem, ale to pierwszy pełnoklatkowy bezlusterkowiec Canona(nawet nie ma 4k i wielu innych podstawowych funkcji z Sony), potrzebują czasu na wejście w technologie, no nic poczekam jak R6 stanieje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
canon5dClassic
(...) no nic poczekam jak R6 stanieje
A po jaką cholerę będziesz czekał, skoro Sony A7III w tej chwili kosztuje w detalu 8-8,5 tys PLN? Ty się czasem zastanawiasz co piszesz?
-
Canon lepiej współpracuje z sigmą ART, Sony najlepiej kupić z szkłami systemowymi, a nie chce mi się bawić w kupowanie nowych szkieł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
canon5dClassic
Canon lepiej współpracuje z sigmą ART, Sony najlepiej kupić z szkłami systemowymi, a nie chce mi się bawić w kupowanie nowych szkieł
Gdzie takie rzeczy wyczytałeś?
Czyżby na tym Forum?????????????
Jest dokładnie odwrotnie, bo Sigma najlepiej współpracuje z Sony, które ma otwarty bagnet.
https://www.optyczne.pl/11340-nowo%C..._Canonach.html
https://www.sigma-global.com/en/news/2018/10/25/1902/
http://www.artpozytywni.pl/poradnik-...u-canon-sigma/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
canon5dClassic
Najlepiej to robić zdjęcia, nawet jeśli tak jest to ile procent lepiej? Czy tyle, że warto czekać?
-
Jeden sobie kpi, a inni dają się wkręcać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Jeden sobie kpi, a inni dają się wkręcać.
Też odnoszę takie wrażenie. Tu i siam ktoś, coś przeczyta i później jest taki efekt.
-
niestety ale to Prawda - Canon jest 10 lat za sony pod wzgledem nastawy ostrosci af na oko.
jak wynika z YT sony jest tak dobry , ze rozroznia oko w calkowitej ciemnosci - nawet z nalozonym dekielkiem na obiektyw
rozroznia nawet okonia i oko konia , zapisujac dane w obiektywie dzieki czemu w rawie sa juz uwzglednione korekty. Nie trzeba aktualizowac programow zewnetrzych
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Też odnoszę takie wrażenie. Tu i siam ktoś, coś przeczyta i później jest taki efekt.
ale zawsze się znajdzie ktoś kto nie złapie żartu, tak jak tutaj Bechamot, a najgorsze że dalej w to brnie :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
niestety ale to Prawda - Canon jest 10 lat za sony pod wzgledem nastawy ostrosci af na oko.
Tutaj ktoś kto sprawdzał osobiście twierdzi co innego:
https://blog.adamtrzcionka.pl/subiek...-canon-eos-r6/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
czytajac cos takiego:
"Brak górnego panelu LCD odbieram z ulgą. Nie potrzebowałem go w EOSie R, nie ma go w sony a9. Jedna rzecz mniej do rozbicia. To wyglądające mało efektownie, ale działające wybornie koło nastaw spełnia swoją rolę świetnie, a wszystko, co chciałbym wiedzieć o bieżącym trybie pracy, znajdę w wizjerze."
po raz kolejny dochodze do wniosku , dlaczego ludzie traktuja powaznie takie wypowiedzi i je przywoluja ?
przeciez to pisze Jakis kotleciarz- ignorant.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
czytajac cos takiego:
"Brak górnego panelu LCD odbieram z ulgą. Nie potrzebowałem go w EOSie R, nie ma go w sony a9. Jedna rzecz mniej do rozbicia. To wyglądające mało efektownie, ale działające wybornie koło nastaw spełnia swoją rolę świetnie, a wszystko, co chciałbym wiedzieć o bieżącym trybie pracy, znajdę w wizjerze."
po raz kolejny dochodze do wniosku , dlaczego ludzie traktuja powaznie takie wypowiedzi i je przywoluja ?
@Bechamot - osoby nie potrafiące "żyć" bez górnego LCD to tzw. dzieci cyfry, które w swoim dość krótkim (zapewne) życiu nie mieli w ręku prawdziwie analogowego aparatu fotograficznego w którym nie było nawet światłomierza. Używając bezlusterkowców od 2010 roku nigdy nie odczułem braku górnego LCD podczas użytkowania aparatu w różnych sytuacjach. Wszystko jest w EVF i na tylnym LCD. Nie widzę żadnego sensu w tym, że miałbym jeszcze dopłacać do aparatu za coś, co jest mi całkowicie zbędne (podobnie jak otwierana wbudowana lampa błyskowa) do pracy z aparatem. A wzorem w projektowaniu użytecznych korpusów, w których wszystko co potrzeba (wzorem analogowych korpusów) zostało umieszczone na doskonale opisanych obracanych pokrętłach jest seria Fuji XT. Od zawsze wolałem dobrze opisaną gałkologię niż klawiszologię z wyświetlaczem. Ktokolwiek używał odtwarzacza samochodowego, w którym wszystko było trzeba przeklikać na miniaturowych przyciskach sprawdzając ustawienie na LCD - będzie wiedział o czym piszę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Aha.
Czyli zaszufladkowałeś już całą grupę zawodowych fotografów pracujących często po kilkanaście godzin dziennie jako "ignorantów".
Zero pytań. Pozostawię to bez komentarza z mojej strony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
ale to temat o oes R nie r6. Wszyscy wiemy że r6 i r5 to pierwszy model canona który jako tako dogonił konkurencję względem matrycy, AF na oko i wreszcie względnie użyteczne video w 4k bez cropa z c-log,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Bo ten "kotleciarz-ignorant" jak go nazywasz, od kilkunastu lat zarabia fotografią na życie i w przeciwieństwie do Ciebie wie o czym pisze.