A co myślicie o Eizo S2233WFS? Pod kątem zastosowań obróbkowych oczywiście.
Wersja do druku
A co myślicie o Eizo S2233WFS? Pod kątem zastosowań obróbkowych oczywiście.
Pytanie na ile sprawdzi się w obróbce foto (LR, PS), może poproszę kogoś z właścicieli o opinię.
Wyniki zbadania wczesnej wersji BETA: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=222
Wygląda nieźle..., lepiej niż nieźle! :)
Jaki sprzęt potrzebny jest do takiej kalibracji?
Sprzedawane będzie z czujnikiem EasyPix czyli przemalowanym Spyderem. Niestety przy monitorach szerokogamutowych jest bardzo duża różnica w określeniu temperatury barwowej pomiędzy nim a ColorMunki Photo/Design lub I1 Pro. Po kalibracji nastawy monitora jednym i drugim przyrządem są różne o lekko licząc 10%. Wygląda po prostu na to, że w oprogramowaniu, które nazwano EasyPix2 nie ma korekcji wpkt dla kolorymetru, ale oprogramowanie jest w fazie BETA, więc niewykluczone, że korekcja będzie. Takowa jest w ColorNavigatorze więc jest możliwe, że Japończycy posłużą się po prostu gotowcem. Co ciekawe, podczas uruchomienia programu startuje dodatkowy proces nazywający się ColorNavigator, więc zapewne część funkcjonalności jest już przeniesiona żywcem. Zresztą jeden z elementów interfejsu jest nawet podobny. EasyPix2 ma obsługiwać również ColorMunki Photo/Design, co rozwiąże problem szerokich gamutów. Niestety pomimo dostarczenia odpowiednich bibliotek, nie udało mi się uruchomić ColorMunki. Potestuję pod Windows, może tam zadziała.
A jest szansa na współdziałanie programu z i1 display 2 ?
Byłoby jeszcze fajnie gdyby wyniki były przyzwoite, ale chyba nawet jak dogada się program z tym czujnikiem to będą duże błędy - testowałeś już takie połączenie?
Czy wybór kosztującego niecałe 1000 zł monitora Benq BL2400 dla średnio utalentowanego fotoamatora posiadającego kalibrator to właściwa decyzja, czy jest to oszukiwanie samego siebie? (Trochę niegramatycznie, ale chyba wiadomo o co chodzi :smile:).
Dzięki za szybką odpowiedź.
Jak już pojawi się wersja oficjalna porozmawiamy o prawdziwej kalibracji mojego S2433.
Panie Tomaszu. Na Pana stronie PrzemekRyk napisał, iż owo oprogramowanie ma działać z FlexScan SX2762W, SX2462W, SX2262W, S2233W, S2243W, S2433W. Czy wiadomo coś o S2231? Poza tym, czy to oprogramowanie (czy to jest "zmodyfikowana" wersja EasyPIX?) będzie udostępnione bezpłatnie (pewnie nie)?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
OK. W zasadzie znalazłem odpowiedź na wszystkie pytania na stronie Eizo. Na liście nie ma S2231. Czy zna Pan powody (techniczne, nie bo nie, etc.), z powodu których w S2231 nie będzie można przeprowadzić kalibracji? Czy byłby Pan tak miły i sprawdził u siebie (o ile Pan jeszcze posiada jakiś s2231), czy faktycznie odpada kalibracja na nim?
Tak, widziałem w specyfikacji S2232. Pamiętam także, iż pisał Pan o tym, iż pomiędzy S2232 a S2231 nie ma praktycznie różnicy, więc liczę na to, że jednak będzie taka możliwość (chyba, że to właśnie będzie ta różnica ;). Jeszcze jedna sprawa, Pan ma wersję (powiedzmy "przedpremierową"). Na stronie Eizo nie znalazłem informacji, iż będzie działać z CM. Czy ma Pan wiadomości, że Eizo nie "wyłączy" możliwości używania z CM (używam Argylla i niewiele wiem na temat EasyPix i tego co z nim działa)?
Nie dowiemy się bez sprawdzenia organoleptycznego.
Jest to wersja BETA, więc jeszcze wiele się może zmienić. Japończycy jednak zasięgali informacji czy robić wsparcie dla innych czujników i na naradzie wszyscy przedstawiciele jednogłośnie optowali za.
Asus wypuszcza coś bardzo ciekawego. Jeśli to wszystko co piszą to prawda to myślę, że przy tej cenie to będzie hicior :-)
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...tow-32829.html
a monitor ma być ponoć w marcu.
...będzie to kolejny monitor pokroju HP LP2475 itp...
Jako takiego ogólnego działu o monitorkach nie znalazłem, więc spróbuję wbić się tutaj, jeśli nie trafię, to proszę przenieść mój temat do włąściwego działu (byle nie kosz:P)
Długo zastanawiam się nad monitorem, no i trzeba by podjąć decyzję. Sprawa wygląda tak, że w chwili obecnej nie stać mnie na szerokogamutowca + odpowiednią kalibrację/kalibrator, a to niezbędne. W takim razie będę obstawiał możliwie dobrego IPSa na sRGB. Łeb już mi pęka od szukania w sieci, czytania testów, a sklepów z tym sprzętem w okolicy ponad 100km brak. Liczę na pomoc, ewentualne sugestie pod względem wymienionych modeli Za i Przeciw, bo złotego środka za te pieniądze nie oczekuję. Oczekuję poprawnej kolorystyki i bieli jak na tą klasę. Pod lupę wziąłem następujące modele poniżej, proszę o wskazówkę na który zdecydowalibyście się, no i komentarz, uzasadnienie. Będę bardzo wdzięczny, liczę na Was :) Nie bez znaczenia jest format, gdyby wszystko wypadało podobnie np. między dwoma modelami wolałbym 16:10 niż 16:9, a więc:
DELL 2209wa
DELL 2211H
DELL 2311H
NEC EA231WMi
HP LP2475W
LG W2220P
LG 226V LED
Wchodzi nowy NEC EA232WMi na LEDzie, powinien być znośny
Tak, tylko szkoda, że to jest 23" w formacie 16:9, niby jest LEDowy, ciekawe czy zauważalna różnica między poprzednikiem, no i cena.. poprzednik stoi ok. 1350zł, nowy z pewnością będzie trochę droższy, a to już spora sumka jak za takie monitory, biorąc pod uwagę np. Della 2209wa albo 2311h..
a z tych poprzednich co byście polecili i dlaczego?
..które kosztują sporo mniej
Polecić to nie polecam żadnego. Weź Della U2311W.
...tzn. U2311H
Dobra, a zawężając pole wyboru do:
DELL 2209wa
DELL 2311H
LG W2220P
?
Ja wybrałem w przedziale do 1000 z IPS ten model, jestem z niego zadowolony poprzednio był Samsung ( 17" LCD chyba o 50% droższy od tego della :-))) )
Przez 2 dni stały obok siebie ( nawet wysokość ekranów była zbliżona ) i różnice na + della były dla mnie duże ( moje subiektywne ), kolory ładniejsze, wyraźniejsze. Do tego dochodzi ergonomia, możliwość obracania, podwyższania obracania ekranu.
Na - na tą chwile to ustawienia, poprzednio doszedłem do tego że to co miałem na ekranie po odebraniu z labu było na zdjęciach... teraz z tym walczę...
Generalnie jestem z niego zadowolony. No i jest objęty gwarancją Dell's Premium Panel Guarantee
Miałem na Samsunga + WinXP a teraz jest Dell i Win7 ( nowy system i stare ustawienia poszły w diabły ). Oba monitory ustawiałem wg softowej procedury dostrajania na podstawie informacji na ekranie. Pierwsze odbitki z Della okazały się za ciemne dużo za ciemnie. Chwilowo sobie odpuściłem odbitki z labu bo kupiłem CISS'a do drukarki i pod to będę próbował ustawić ( jak mi się uda, długa droga przede mną ale jest światełko w tuneli )
Czyli to jest takie wyjście dające (o ile się faktycznie uda) wyłącznie poprawne wydruki? Skoro monitora aRGB nie da się idealnie upłycić do sRGB, to czy nie ma monitora sRGB który dało by się poprawnie skalibrować? Tak aby można było go przestawiać raz na wydruk LAB innym razem na potrzeby www?
To jest takie wyjście, dające wrażenie poprawnych wydruków. Jeśli monitor nie jest skalibrowany sprzętowo, to wszystko będzie dawało "wrażenie".
Kalibracja sprzętowa to dostosowanie do wzorca. Dzięki niej, jeśli Ty wstawisz zdjęcie obrobione na skalibrowanym sprzetowo monitorze, ktoś na drugim końcu swiata bedzie je widział tak samo, równiez na skalibrowanym sprzętowo monitorze. Jeśli "kalibrujesz" na oko, i on "na oko", taka zależność nie ma juz miejsca. Obaj oglądacie inny obraz.
Przestrzeń barwna ma tu drugorzędne znaczenie.
Przestrzenie mają drugorzędne znaczenie. Znacznie ważniejsza jest wiedza jak Pański monitor wyświetla barwy. Dzięki temu aplikacja graficzna może symulować na nim jak będzie wyglądał wydruk, jak będzie wyglądało w Internecie.
Mniej więcej tak. Monitor jest symulatorem.
Nie do końca. Rodzaj kalibracji nie jest kluczowy, choć sprzętowa (wewnątrz monitora) daje mniejsze defekty nią programowa (w sterowniku karty graficznej).
Też nie zupełnie. Monitor jest skalibrowany do potrzeb, tj profilu pracy i warunków oświetleniowych.
Po prostu "skalibrowanym". Niekoniecznie "sprzętowo".
Czy ktoś z was miał może okazję widzieć to na żywo ? :
Samsung 2333T
http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/1473832
23" PVA poniżej 600 zł :)
myslę, że dla fotografa "amatora" może być to ideale, a często jedyne rozwiązanie.
ale gdzie?
2333T
Monitor 23" panoramiczny LCD z panelem cPVA
http://www.samsung.com/pl/consumer/p...il&tab=feature
Wiesz, gdybym oczekiwał, że drukarka czy LAB wypluje mi 100% tego co widzę, to musiał bym kupić jakieś super drogie EIZO, super drogi kalibrator, i jeszcze sporo się nauczyć o kalibrowaniu, musiał bym też mieć pokój z czarnymi ścianami, musiał bym mieć też oświetlenie dobrane też temperaturowo-idealne, byłby dobrze też mieć swój LAB, w końcu miał bym 100% pewności, że laborant nie podmieni marki papieru albo chemii nazajutrz..
Oczywiście, chciało by się, tylko czy to jest konieczne?
Ja stoję na ziemi, nie bujam w obłokach, nie wysypię z rękawa odpowiedniej sumy na te gadżety.. mam również inne wydatki ale i moje oczekiwania czy raczej nie stoją na poziomie 100% odwzorowania i "tolerancja" jest nieco szersza. Szukam monitora, który za cenę 700-1500zł spełni moje oczekiwania. Nie będę od niego wymagał 100%, będę wymagał tyle, żeby w tej granicy cenowej był najlepszy z możliwych. Dlatego właśnie podałem te kilka monitorów, bo mieszczą się w ramach. Rozmawiałem z kilkoma osobami które posiadają niektóre z nich, każdy chwali swoje, wiadomo, jeden 2311uh, drugi 2209wa, a jeszcze inny w2220p. Staram się to jakoś uszeregować, wady i zalety poszczególnych.. Póki co skłaniam się ku LG, 2209wa mógłby być, ale poziom jasności ponoć jest bardzo duży, czerń słabsza, podobnie 2311uh i dodatkowo trudny do ustawienia, wciąż zbieram opinie, bo jako takich konkretnych porównań nie znalazłem, więc uderzam do użytkowników.
Wiem, że jeśli ja będę miał sprzętowo skalibrowany monitor, osoba po drugiej stronie Ziemi też, to zobaczymy bardzo podobny obraz, ale miliony i tak zobaczą to, "co chcą widzieć" ich sprzęty. Dlatego mi zależy na monitorku w tej granicy cenowej, który uda się możliwie najlepiej skalibrować, ustawić pod późniejszy wydruk. Dla mnie będzie akceptowalny, jeśli balans bieli będzie w miarę dobry i poszczególne kolory nie przejaskrawią się. Znam wielu ludzi, którzy na wyczucie ustawiają swoje monitory, po wielu wydrukach już wiedzą czego się spodziewać i jak na razie dobrze na tym zarabiają, klienci są zadowoleni. Ja aż takich cudów nie oczekuję, wystarczy mi dobry wybor w pewnej granicy cenowej. Ot co. :)
Nie namawiam Cię do kupienia "drogiego monitora" i "drogiego kalibratora". Tu każdy podejmuje samemu decyzję. Opisałem Ci tylko zależnośc :) Nie ma dobrych wydruków, bez kalibracji przyrządem. Na oko się nei da skalibrować monitora. Można go tylko zbliżyć do poprawności.
Nie chcę radzić, który monitor lepszy/gorszy są tu lepsi ode mnie specjaliści.
Życzę powodzenia w wyborze.
Gwoli formalności. Żaden z wymienionych monitorów nie ma możliwości sprzętowej kalibracji.
Tego nie wie nikt. Pan też, dopóki nie popatrzy na monitor. Obiektywnie, defekty obrazu monitorów które Pan rozważa, są BARDZO DUŻE, widoczne bez wysiłku dla laika bez żadnego doświadczenia. To czy zmieszczą się one w Pana tolerancji, jak napisałem, nie wiadomo.
Pojawił się nowy gracz, Samsung F2380. PVA. Jak narazie słabe opinie ma chociaż sprzedawca w sklepie twierdził, że nie jest gorszy od Della 2209wa, jednak on tak musiał mówić, żeby srzedać ;) Widział ktoś z Was ten monitor w akcji?
Hej! Potrzebuje namiar na kogoś kto profesjonalnie wykalibruje monitor w Poznaniu? Ktoś pomoże?
Panie Marcinie i Tomaszu
Zamieszczam raport z Argylla po kalibracji (CM + s2231)
Black level 0,14 cd
White level 90,34 cd
Gamma 2,18
Contrast ratio 653:1
1. Kontrast jest chyba za wysoki (do obróbki foto + praca biurowa). Jeżeli tak czy powinienem w opcji w Argyll podnieść Black level do ok. 0,2- 0,3 cd, żeby uzyskać kontrast ok. 200 - 300:1?
Dalsza część raportu:
White chromaticity coordinates 0.3125, 0.3293
White Correlated Color Temperature = 6512K, DE 2K to locus = 5.0
White Correlated Daylight Temperature = 6512K, DE 2K to locus = 0.4
White Visual Color Temperature = 6334K, DE 2K to locus = 4.8
White Visual Daylight Temperature = 6497K, DE 2K to locus = 0.4
2.Ostatnie cztery dane odnoszą się do punktu bieli. Rozumiem, że skorelowana temperatura to poziom do którego kalibrowany jest monitor, a "Visual" to osiągnięty wynik? Jaka jest różnica pomiędzy "Visual Color" od "Visual daylight" i z czego wynikają różnice w uzyskanych wartościach?
1. Kontrast monitora jest zwykle dodatkowo obniżany przez flarę na jego powierzchni, więc pomierzony przy powierzchni niekoniecznie odpowiada faktom (chyba, że monitor stoi w całkowitej ciemności). Kontrast teoretycznego medium fotograficznego CIE wynosi 288:1, więc teoretycznie 653:1 to może być dużawo, ale jeśli chcieć doregulować bkpt, to najlepiej dobrać go wizualnie porównując z odbitką.
2. Chodzi o różne modele. Temperatura barwowa bieli to model odnoszący się do planckowskich ciał idealnie czarnych, świecących barwą od niebieskiej po bursztynową, dlatego iluminanty niebędące wyidealizowanym radiatorem mogą świecić z tą samą skorelowaną temperaturą barwową, ale zupełnie inną barwą. Aby doprecyzować autentyczną barwę wtpt używa się koordynatów chromatycznych x,y - i tak w powyższym przypadku monitor skalibrowany do D65 (teoretyczny iluminant światła dziennego o CCT 6500K) o 5dE rózni się od bieli ciała idealnie czarnego rozgrzanego do 6500K.
Z percepcyjnym modelem obliczania barwy wtpt się wcześniej nie spotkałem, ale zapewne chodzi o matematyczne ujęcie jakiegoś złudzenia optycznego - proponuję poszukać definicji w archiwum listy ArgyllCMS, lub ew. zapytać na liście - Graeme Gill, autor Argylla to nawiedzony profesor i spec od Color Science i jest w tym temacie na cholernie wysokim poziomie abstrakcji, więc z wieloma funkcjami Argylla ciężko połapać się o co qva kaman, ale z poświęceniem stara się wytłumaczyć te zawiłości.
Nareszcie dotarł do mnie mój basICColor DISCUS! Kolorymetr przypomina minę przeciwpiechotną - kawał grubego, ciężkiego, malowanego proszkowo żelastwa, wygląda, jakby basICColor wytwarzał go w kooperacji z Bundeswehrą, albo na potrzeby kalibracji monitorów w pojazdach bojowych, znajdujących się na pierwszej linii frontu, pod ciężkim ogniem przeciwnika. Można go zatem z powodzeniem używać do śmiertelnie precyzyjnej kalibracji, oraz jako śmiertelnie niebezpiecznej broni obuchowej.
Pierwsze wrażenia są zgodne z oczekiwaniami - usrojstwo jest precyzyjne jak śmierć, a krzyżowa walidacja z i1pro tylko potwierdza bezbłędnie wyliczone macierze korekcyjne i powtarzalność sensora. Czekam teraz niecierpliwie na basICColor display 5, który pozwoli wykorzystać kilka nowych funkcjonalności tego szpeja...
Tzn kolorymetr jest tak samo dokladny jak spektrofotometr...?
Znaczy, ta mina co przyszla do ciebie :-D
Gdyby był tak samo dokładny jak spektrofotometr, to bym go nie kupił :D
Panzerfaust jest precyzyjniejszy w cieniach i elektronicznie koryguje pomiar uwzględniając temperaturę sensora.
ale 1200usd...ciut droga ta radosc z zycia.
Nietania, ale na wieki-wieków-amen. Indywidualnie kalibrowany sztuka w sztukę, obudowa z aluminium grubości ok. 5mm, szklane filtry, możliwość rekalibracji w DE.
Zwykły kolorymetr jest zwykle rozjechany już po wyjęciu z pudełka, a nawet jeśli szczęśliwie nie jest rozjechany, to po kilku kalibracjach się rozjedzie.
A dlaczego ma byc granica jeśli interesujemy się jakimś tematem i poza hobby jest on częścią naszej pracy?
Swoją drogą w kontekście rozjechanych kolorymetrów to dość dziwne pytanie bo po co nam kalibrator, który działa "jakoś" ?
Równie dobrze można wbijać gwoździe zenitem...ale młotkiem wygodniej ;)