sowask8, tak, zauważyłem to (plecki żony hihi) już po wrzuceniu zdjęć i błyskawicznie usunąłem w PS.
Wersja do druku
sowask8, tak, zauważyłem to (plecki żony hihi) już po wrzuceniu zdjęć i błyskawicznie usunąłem w PS.
. Fotki są niezłe, ale ......
1. Za szeroki kadr, bałagan w tle, plus białe plamy
2. Moim zdaniem jak najbardziej poprawne, bez rewelacji. Przydałoby się delikatnie lampą doświetlić, chociaż cienie nie są aż takie ostre, żeby nad tym tak ubolewać.
3. Również ok, ale użycie długiej lufy nie sprzyja temu zdjęciu, mogłeś odejść, żeby zostawić więcej powietrza w kadrze, przez to, że nie było miejsca musiałeś kombinować z kadrowaniem ukośnym
4. To jest kompletnie dziadowskie ! Światło straszne, ręce pocięte z lewej strony wystaje taka jak i z prawej nie wiadomo co. Tło również kiepskie.
5. Nie wiem dlaczego głównym celem i pomysłem na to zdjęcie było ukazanie brudnych stop? Podoba mi się jedynie z tego względu, że najbardziej spontaniczne i naturalne.
No, ale brudne to brudne... Przecież ja się nie śmieję czy twierdzę, że dziewczyna się nie myje. Po prostu ustawienie ostrości na te stopy nie mają większego sensu
Dzięki serdeczne kucza21 za rzeczowy komentarz.
Co do doświetlania - można z wbudowanej (innej lampy nie posiadam)? Jeśli tak, to rozumiem, że korekcja -2EV? Przyznam, że myślałem nawet o tym, ale trochę się bałem, bo kiedyś już tak próbowałem i o ile twarz mi ślicznie doświetliło, to wprowadziło parę przepałów w innych miejscach.
W 3 skosy były zamierzone, więc jeśli efekt jest nie taki to nie wina lufy tylko moja :D
Nr 5 (stopy) miał być rozluźniająco-humorystyczny.
Co do 4... sam wiem, że nie jest dobrze, ale paradoksalnie młodym się najbardziej spodobało...
Czasami się w tym wszystkim gubimy a w sumie chodzi o to żeby sie podobało luziom którzy maja to oglądać(/kupować)
Niemniej, trzeba się nauczyć (mówię o sobie) jak robić poprawne/dobre/wybintne fotki (jak ta pani na deszczu...Jest SUPER, wyśmienita...lepsza od masy plastiku które nawet i tu widziałem od wybitnych fotografików. Fotka Ma to "coś").
Witam.
Śledzę ten wątek od początku. Sam nie wrzucę jeszcze swoich fot, bo uważam, że nie są jeszcze zbyt dobre na to forum, ale nie o tym chciałem.
Ludzie nie dajmy się zwariować. Jak się idzie w plener robić spontaniczne zdjęcia, albo nawet czasem jakiś portret przypadkowy na ulicy to przecież pół godziny nie będzie się ustawiać modela czy światło. Rozumiem, że zasad trzeba się trzymać, ale nie wolno dać się im wepchnąć w pewne szablony i stać się ich więźniem.
Jeśli spontaniczne akcje to spontaniczna fotografia. Inna byłaby nieprawdziwa. A wtedy są sekundy i nie ma czas u ustawić innego kadru czy doświetlania blendą itp.
To zdjęcie ze stopami jest fajne. Można w w PS się pobawić, wykadrować itp. Ale kazać modelom robić na siłę to samo, ale np godzinę później czy 300 metrów dalej bo tu światło jest nie teges mija się z sensem.
Co innego portret studyjny czy ostro pozowany w plenerze. Tu trzeba popracować nad szczegółami. Ale spontaniczność = naturalność, a to w zdjęciach subiektywnie (podkreślam) lubię najbardziej.
Pewnie dostanę opieprz, szczególnie, że to mój chyba pierwszy post, ale co tam. Chciałem tylko wyrazić swoja opinię. Na pohybel tym, którzy nie chcą trzymać się zasad...
Pewnie się narażę tym postem ale co tam.
VanMurder myślę że się trochę zagalopowałeś z tą oceną wszystkich tu początkujących.
Bo uważam że chyba nie wstawiamy tu fotek po to żeby słyszeć wasze ochy i achy ale po to aby usłyszeć coś konkretnego .Co jest dobrze co źle.
Pewnie że wiam że jest dużo osób młodszych odemnie które robią super zdjęcia i pewnie nawet im nie dorównam ale mi nie o to chodzi.
Ja dopiero niedawno pozwoliłam sobie na zakup aparatu choć to bylo moje marzenie odkąd pamiętam ale poprostu mnie nie było stać na spełnianie swych marzeń.
A teraz aparat mam i próbuję się uczyć.
Na tym forum znajduję prawie każdą odpowiedź na moje problemy czy to ze sprzętem ,czy z techniką.
Ten wątek przecież wystartował z nieciekawych fotek a są coraz lepsze i o to chyba chodzi .
Czy się mylę?
Pozdrawim
MacIngrit
Z innej strony... np przejść 90 stopni od prawej.
Albo robić bardzo dużo zdjęć i wybrać naprawdę kilka naj.
Albo pokazać je tylko zainteresowanym, bo osoby postronne mniej będzie interesować spontaniczność a bardziej obiektywnie wychwycone błędy.
Naprawdę - nie wszystkie robione przez was zdjęcia muszą być pokazane publicznie a i przez to nie muszą być idealne :p .
Regnar uwierz, że spontaniczne fotki można zrobić poprawnie ba ! Nawet bardzo dobrze! A o to tutaj chodzi, żeby początkujący w tym również ja nauczyli się korzystać z dobrego światła lub zdobyć wiedzę jak zrobić to w czasie gdy panują gorsze warunki. I nic nie musisz kazać, wystarczy powiedzieć zachowujcie się naturalnie, ale oczywiście pozytywnie a Twoje zadanie jest dostosować się do osób które fotografujesz.