kadr nie za bardzo, kołnierz od płaszcza powoduje dość nieprzyjemne tło. Trochę za mała liczba przysłony jak na mój gust.
Wersja do druku
kadr nie za bardzo, kołnierz od płaszcza powoduje dość nieprzyjemne tło. Trochę za mała liczba przysłony jak na mój gust.
Proszę o wskazówki, (co robie źle, dlaczego, jak to poprawić itp)
1.2.3.4.5.6.
Jak dla mnie to jedynie 3jka i 5tka ,) a reszta na nie, ale nie wiem dlaczego, może kadry :roll:
Przejdę do tego co mi się nie podoba na 1wszy rzut oka
1. Cienie (przydałoby się lekko błysnąć)
2. pion, dziura za modelką, pasek od torebki
3. Pion, krzaki z prawej, wybrzuszenia od spodni na d... , pomięta bluzka, zasłonięte oko
4. Bluzka przy dolnej krawędzi
5. Tło..
5,6 - Bluzka pomięta
Ogólnie jeszcze ostrość jakaś taka "niepewna" - niby ostre ale nie wiem czy tam gdzie zamierzałeś - chyba że miękkim heliosem robione to one tak mają .. Czepiam się bluzki czy torebki itp. bo to szczegóły na które masz wpływ ty i modelka (przy pozowanych zdjęciach - poprawka to tylko ruch ręką), pasek od torebki itp. wiadomo że w reportażu z tym gorzej ale przy pozowanych można o to zadbać..
Brakuje mi jeszcze jednej rzeczy - mianowicie dosłownie "błysku" w oczach - spróbuj powtórzyć zdjęcia o tzw. złotej godzinie - jak słońce będzie już nisko - robienie zdjęć w południe to trochę niekorzystnie wpływa na oświetlenie modelki.. - przy słońcu nisko nawet bez lampy pojawi się ten błysk w oczach i oczywiście piękny rudy połysk na włosach.. masz fajną modelkę a to już połowa sukcesu ;)
Wiekszosc nie trzyma pionu lub poziomu. Ostre swiatlo jak na jedynce.
Masz ladna modelke ktora ladnie pozuje. Pocwicz kadry i bedzie duzo lepiej.
tfu, lekka pomyłka, miałem na myśli 4te i 6ste ,) ale zgadza się co do tej ostrości nie wiadomo gdzie ustawiana, jakaś taka niepewna.
Dziękuje za krytyke :) Co do ostrości to były robione pentaconem 50/1,8(niestety jeszcze adapter z potwierdzeniem do mnie nie dotarł). Faktycznie zdjęcia lecą na boki, a na takie szczegóły jak torebka itp nie nauczyłem sie jeszcze zwracać uwagi, ale to pierwsza sesja, także poprawie sie :) Co do cieni to mam zamiar zamówić blende, żeby doświetlać, bo do wbudowanej lampy jakos przekonania nie mam.
Blenda ma jedna wade - ktos musi ci ja trzymac :) Lampa zewnetrzna na HSS da widoczna poprawe.
Niestety zdaje sobie z tego sprawe- tym bardziej, ze robie manualnymi szkłami i druga ręka potrzebna jest do ustawiania ostrości. Myślałem o uchwycie do statywu, ale to też zły pomysł bo jak zawieje to się przewali.Zewnętrzna lampa fajna sprawa, ale jak sie nie myle HSS ma tylko 580ex a ona puki co jest poza moim zasięgiem finansowym, przynajmniej do wakacji.
430, 420, 550 też ma HSS. (czy niższe serie mają - nie wiem)
wg. mnie (oprócz wspomnianych uwag technicznych) powinieneś popracować nad kontaktem z osoba, której robisz zdjęcia. Kadry kadrami, światło światłem ale nie można zapomnieć, że fotografujesz człowieka, a nie manekina :) Pokaż coś więcej niż uśmiech nr. 2 i 3 ;-)
Talarczyk, dziękuje za cenną informacje- staram się uzyskać naturalność a nie "manekina" ale cieżko jest to zrobić. Osoby które maiłem okazje fotografować zazwyczaj po podniesieniu aparatu do góry robią sie sztywne mimo ciągłego kontaktu z nimi.
Gadać, gadać, zamęczyć aparatem, błyskaniem. "Zmęczone" osoby zachowują się naturalniej :) Zresztą, nie da się w 1-2 zdaniach streścić najlepszej porady dot. pracy z modelem, a raczej człowiekiem (nie lubię określenia modelka:?).
Na pewno masz już podstawę - osobe chętną do zdjęć, aparat i zacięcie :) Teraz tylko wykorzystać dziewczynę (fotograficznie:evil:) i działać :mrgreen:
Będziemy próbować i dzielić się materiałem w wątku ;)
Taki mały BW :).
jak na pierwsze kroki to jak dla mnie zdjecie jest ok ;)
A czy nie zbyt mocne cienie na palcach ?
o tym samym pomyślałem, ciemne palce nie dodają delikatności/uroku,
Jak dla mnie ogólnie jest zbyt ciemne, dodatkowo zero szczegółów w ciemnych miejscach, tło, ubranie, miejsce między policzkiem a włosami to absolutne 0/0/0 w RGB
Można by przemyśleć cięcie głowy w takim miejscu.
Jak na pierwsze kroki to naprawdę super.
To i ja coś dorzucę .
joł,kucza, micles, allgsm, vites (i inni czepialscy:P) napiszcie co sądzicie, co poprawić
a co sądzicie o Tym?
350d+50/1.8 @ 2.5 + blenda srebrną stroną.
Pozdrawiam
Orlen : wygląda na to, że na szkle ci jakaś kropelka wody się ostała (jaśniejszy obszar, którego środkiem jest zapięcie od zamka kurtki). Do tego starałbym się zrobić tak, by nie było tej belki na dole. Reszta cacy.
Bruckner : ciąć niżej. Góra lekko nad brwiami (tak gdzieś 2-3 szerokości brwi od brwi :D), a dół - piersi zostawić prawie całe bądź całe (nie wiem jak to tam dalej wygląda). No i prawe ramię z tyłu ciemne. Reszta cacy.
ja również jedno dorzucę
Hej,
to chyba pierwszy mój post na forum więc się przywitam ;) I poddam ocenie co dzisiaj napłodziłem ;) Do tej pory fotografowałem głównie landszafty i architekturę, teraz po raz pierwszy wziąłem kogoś w plener z premedytacją zrobienia kilku portretów... A oto co z tego wyszło
1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
5,6,7 fajne.
http://strony.toya.net.pl/~adaskom/forum.JPG
Opieprzać, opieprzać ! Oczy celowo opuszczone. Za resztę opieprzać. :mrgreen: Zdjęcie robiłem na szybko z C 70-300 IS aby przekonać klienta do zakupu. Chyba podchodzę to tego zdjęcia za bardzo osobiście, bo mi się podoba. Jestem ciekaw Waszej opinii.
Pozdrawiam
Rozumiem że modelka z lewicy?? Nie ma jak oświetlić twarz czerwonym odbiciem od koszuli :p
A co powiecie na coś takiego? Lustro mam od bardzo niedawna, a przygodę z portretem rozpoczęłam dzisiaj ;)
http://img195.imageshack.us/img195/7828/tnimg1418.jpg
przekombinowane, obróbka mi sie nie podoba a mina modela przypomina kota s..jącego na pustyni ,)
http://strony.toya.net.pl/~adaskom/RADO800.JPG
A to tak jeśli chodzi o obróbkę mocną :-D
Mocno to Ty zaraz oberwiesz za łamanie Regulaminu, punkt 9: http://canon-board.info/announcement.php?f=13&a=3
Jeśli postąpiłem nie rozważnie, to proszę wyciągnąć wszelkie konsekwencje zawarte w regulaminie forum. Nie życzę sobie jednak, aby ktokolwiek straszył mnie w słowach "zaraz oberwiesz", gdyż oberwać to można w szkole podstawowej i innej. Jest to dla mnie zwyczajne chamstwo.
To było ostrzeżenie, nie straszenie. Jeszcze nie zajrzałeś do Regulaminu mimo że wyraźne to sugerowałem?
http://canon-board.info/announcement.php?f=13&a=3
"
Zasady porządkowe
1. Administrator oraz moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety
"
Skoro tak Ci się nie spodobało, to następnym razem zamiast łagodnego, słownego ostrzeżenia będzie bardziej formalnie :roll: .
Pojęcia nie masz o czym piszesz. Natychmiast po Twoim poście naprostowałem wielkość zdjęcia i miało obecnie 190 KB (800 px po długim, czyli rozmiar który jeszcze mieści się w rozmiarze i nie wymaga jeszcze zgody na opublikowanie.
Ponieważ nie mam ochoty dyskutować czy dając 40kB więcej zasługuję by mocno oberwać, zdjęcie zostało usunięte. Zmniejszenie do wymaganego formatu akurat w tym przypadku zbyt mocno wpłynęłoby na wygląd zdjęcia które to miało wskazać na dużą obróbkę, a więc i detale obrazu.
Czuję się ostrzeżony słowami moderatora "Mocno to Ty zaraz oberwiesz za łamanie Regulaminu". Jakże to było łagodne w formie.
Ten sam regulamin w pierwszym punkcie zasad dobrego zachowania na forum ostrzega :
Nie tolerowane jest CHAMSTWO wobec innych forumowiczów ...
Jak widać nie dotyczy to moderatora Vitez'a. No cóż, szkoda.
Jeśli można coś wstawić w temacie - to może pod ocenę zdjęcie z wczoraj - Baltops 2010
Aperture Value f/3,5 Shutter Speed Value 1/2660 sec
ISO 160 Focal Length 200 mm
http://img716.imageshack.us/img716/5453/img0790n2m.jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czy ja wiem, czy to taki portret... ustrzeliłeś przypadkiem jakąś dziewczynę na statku i tyle
airhead - jaką definicję portretu wyznajesz?
Ok - zaręczam, że zdjęcie nie było przypadkowe, a "dziewczyna" nie była zbyt chętna do współpracy przy fotce ;-)
Zapodam zdjęcie córki z ostatniego spaceru :lol:
Ciekawy rozkład GO.
a mi się nie podoba, na łokciach bardzo sztucznie
zresztą w poprzednim "marynarskim" zwłaszcza pod jej prawą ręką jakoś dziwnie
Rozmywasz w Photoshopie?
odjąłbym żółtego, poza tym rozmyciem to ok
dziwnie też zgrały się jasne plamy tła bo akurat z łokciem i czubkiem głowy ale to dzikie czepialstwo
a poprzednie dla mnie dobre, pani "kapral" (nie wiem jak to jest w marynarce :p) przedstawiona tak jak sobie takie wyobrażam, pewna siebie poważna profesjonalistka :wink:
Rozmyte w PS :wink: za bardzo mnie te łokcie raziły bedąc w polu ostrości (zapewne by to zostało od razu wytknięte - 100% :lol:
Co do plam, to dopiero po sesji zauważyłem jak się rozkładają - nie mam na to wpływu już obecnie.
A pani "kapral" skrzętnie unikała mojego wzroku i faktycznie prezentowała oficerski profezjonalizm w ignorowaniu fotografa :wink:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Model doskonale wiedział, że mu robię portret. A im bardziej wiedział, tym bardziej mnie unikał. ;)
Zresztą po kilku ujęciach "zwiał" z burty do nadbudówki okrętu i tyle go widziałem. :-(
Już wiesz czemu napisałem "Ciekawy"? ^^Portret to dla mnie pokazanie wyglądu osoby + jej zainteresowań/cech charakteru/etc. Czyli dla mnie ten cały pusty modelkowy, żonowy, dzieciowy shit to zazwyczaj nie portret. Dlatego też od dawna unikałem publikacji w dziale "Człowiek/Portret". Dopiero te moje ostatnie BW ośmieliłbym się nazwać portretem, chociaż to i tak za mało.
Witam szanowne grono !
postanowiłem dodać coś od siebie....
Mój chrzest bojowy. Jestem świadom kilku przepałów, ale postanowiłem z nimi nie walczyć - jak świeci słońce, to musi być jasno (nawiązując do "Misia").
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Cały set na blogu: http://matusp.wordpress.com/2010/06/23/ania/