Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Co do kart SD, to rzeczywiście mechanicznie jest to g...no nie do przyjęcia. Dlatego od jakiś dwóch lat używam w aparatach wyłącznie micro SD
Od kilkunastu lat używam kart SD ,pewnie przypadek ,ale nie miałem awarii karty :) .
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
Adaptery wyrzuciłem, natomiast obie microSD nie miały śladów korozji. Używam ich głównie w kamerkach
Tak ,micro SD w dedykowanych slotach ,działaja bez zarzutu ,a le z adapterm ?-IMHO kilka niepotrzebnych dodatkowych styków .
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jakie SD nie sa, warto miec jedna w aparacie jako backup.
Ja jade na CF 32 ,kończy sie ,przejście na SD 32 ,nie jako backup tylko następny dysk.
czasem kombinuję szybszy transfer na CF a wolniejszy na SD.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Ja jade na CF 32 ,kończy sie ,przejście na SD 32 ,nie jako backup tylko następny dysk.
czasem kombinuję szybszy transfer na CF a wolniejszy na SD.
A ja na 2x64 SD mam 4x32CF ^^
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Od kilkunastu lat używam kart SD ,pewnie przypadek ,ale nie miałem awarii karty :) .
To nie chodzi o awarię, a o trwałość mechaniczną. Wbudowane czytniki (np. macbook pro, toshiba, ale również inne) działają na najnowsze karty jak gilotyna obcinając stopniowo krawędzie i obudowa karty rozpada się. Im nowsze karty tym bardziej gów...any plastik i szybciej ten proces postępuje. W ten sposób wyrzuciłem już kilka całkiem drogich kart SD do kosza i wtedy powiedziałem: dość!
P.S. a karta SD 1GB :lol: sprzed pewnie ponad 10 lat ciągle jak nowa. Ale wtedy dobry plastik był tańszy :lol:
P.S.2 Teraz wyrzucam do kosza co najwyżej adaptery, ale one prawie nic nie kosztują.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Myślę, że będziecie zaskoczeni in plus jakością nowego 24-105. Obejdzie się bez BR i innych cudów. Po prostu pierwsza wersja była projektowana nieco na od... A i możliwości projektowania optyki od tego czasu mocno się zmieniły.
Resztą (np. dystorsje) zajmie się soft w postprocesie albo puszce (o ile dobrze kojarzę 5d4 ma już w puszce pełne DLO).
Nie ma żadnych podstaw to twierdzenia, że obecna wersja była w jakikolwiek sposób gorsza niż mogła być. Ani, że technologia optyki zmieniła się dramatycznie od 2005 poza normalnym postępem wynikającym z doświadczenia. Dla mnie pozostaje jednym z najbardziej udanych szkieł w historii Canona. Ciągle nie da się zbudować lepszego obiektywu o tych parametrach w tej cenie i gabarytach. Na pewno da się zawsze ulepszyć budowę i wyeliminować wady mechaniczne, które wyszły w praniu
Zaostrzyły się :lol: natomiast wymagania użytkowników i konkurencja, nie tylko ze strony "kundelków" ale i innych systemów.
Na pewno pozostanie duża dystorsja na szerokim końcu, z tej prostej przyczyny, że zumy o takim zakresie tak mają. Choćby stolec wystąpił obficie na minerałach (akustyk wie coś o proktologii geologicznej :p ) póki co, szeroki zum będzie miał beczkę. Ilu kolegów może pochwalić się posiadaniem tak wyśmienitego produktu jak 11-24/4, "ciemnego" :roll:zuma ledwo ponad 2x, który jednak na szerokim końcu ma zniekształcenia większe niż 24-105.:!: ( Za to na 24 mm ma zero zniekształceń). Sigma 24-105 Art ma niewiele mniejszą dystorsję na szerokim, kosztem większej dystorsji na reszcie zakresu i większych gabarytów.
Nie spodziewam się żadnej rewolucji w dystorsji w nowej wersji, mam nadzieję, bo inaczej musieliby spieprzyć coś innego. Wygląda na to, że będzie zauważalnie cięższy i tu nie ma zaskoczenia. Spodziewam się lepszej ostrości w rogach, oby nie kosztem zamulenia kontrastu albo gorszego centrum. Może lepsze makro? Bo jeśli już ma to być uniwersalne szkło, to niech będzie. Ale to by osłabiło dodatkowo biednego 24-70/4 który już teraz jest niekochany, szczególnie na rynkach peryferyjnych....:cry: Perfekcyjny 24-105 w tej cenie dobiłby 24-70, na szczęście :mrgreen: jest to niemożliwe.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A gdzie to można znaleźć? Ja używam i zwykłych SD i mocro SD w adapterze i z micro SD jeszcze nie miałem problemu, za to kilka zwykłych SD już się pokruszyło.
Pierwszy przykład z góry.
http://www.canon-board.info/pierwsza...afiami-100960/
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Nie spodziewam się żadnej rewolucji w dystorsji w nowej wersji, mam nadzieję, bo inaczej musieliby spieprzyć coś innego. Wygląda na to, że będzie zauważalnie cięższy i tu nie ma zaskoczenia. Spodziewam się lepszej ostrości w rogach, oby nie kosztem zamulenia kontrastu albo gorszego centrum. Może lepsze makro? Bo jeśli już ma to być uniwersalne szkło, to niech będzie. Ale to by osłabiło dodatkowo biednego 24-70/4 który już teraz jest niekochany, szczególnie na rynkach peryferyjnych....:cry: Perfekcyjny 24-105 w tej cenie dobiłby 24-70, na szczęście :mrgreen: jest to niemożliwe.
Nie, możliwości makro pozostały bez zmian praktycznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
różnica w kolorach jest widoczna gołym okiem między MKI a nowszymi puchami, w classicu delikatne, miękkie z łagodnymi przejściami tonalnymi, w nowych nachalne, twarde, cukierkowe, techniczne. Bynajmniej ja je tak odbieram :)
Dokładnie moje odczucia, po 5mk1 obrazek żadnej 5-ki już mnie nie zachwyca... techniczny, sztuczny i cukierkowy, dlatego żadne mk2 i 3 mnie nie skusiła, myślę że podobnie będzie z mk4, po prostu sztucznie. Podobną zmianę na gorsze w obrazku zauważyłem w Fuji, X-100, X-Pro1/ X-E1 miały ładny naturalny obrazek, ale już nowsze X-E2, X-T1, X-100S/T (z nowym X-Trans) od niego odeszły w stronę cukierkowatości i sztuczności. W życiu do krajobrazu nie wybrałbym nowego Fuji (chyba że X-A2 z Bayerem bo obrazek jest cudny) ani Canona. Do iwentów i ludzi ok, bo tu cukierkowatość wielu wręcz pożąda.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
To nie chodzi o awarię, a o trwałość mechaniczną. Wbudowane czytniki (np. macbook pro, toshiba, ale również inne) działają na najnowsze karty jak gilotyna obcinając stopniowo krawędzie i obudowa karty rozpada się. Im nowsze karty tym bardziej gów...any plastik i szybciej ten proces postępuje. W ten sposób wyrzuciłem już kilka całkiem drogich kart SD do kosza i wtedy powiedziałem: dość!
Tak ,tylko tym zjawiskiem ,dotknięte sa wszystkie produkty klienta detalicznego:od jednorazówek do golenia po samochody.Normalny użytkownik zdaje sobie z tego sprawę i nie oczekuje ,ze produkt za kilkadziesiąt PLN będzie służył latami. Ja po pierwszych ,nawet drobnych objawach niesprawności wyrzucam :czytnik,karte ,accu i co mi tam podpadnie :) .
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Tak ,tylko tym zjawiskiem ,dotknięte sa wszystkie produkty klienta detalicznego:od jednorazówek do golenia po samochody.Normalny użytkownik zdaje sobie z tego sprawę i nie oczekuje ,ze produkt za kilkadziesiąt PLN będzie służył latami. Ja po pierwszych ,nawet drobnych objawach niesprawności wyrzucam :czytnik,karte ,accu i co mi tam podpadnie :) .
I tu się różnimy. Karty micro jak już napisałem używam dwa lata i zamierzam jeszcze przynajmniej kilka (wspomnianą kartę SD ponad 10-letnią również używam do fotopułapki, obecnie pod norą borsuczą :), najwyżej pogryzą ;) ). W mojej okolicy raczej nikt nie wyrzuca rocznych aut, mimo, że wielu narzeka i jeździ na naprawy gwarancyjne :lol:
Widać gołym okiem, że niektóre dzisiejsze karty SD są cienke i delikatne, inne o wiele solidniejsze, wystarczy pomacać, żeby wiyciągnąć wnioski na temat obchodzenia się z nimi. Dla mnie nie problem, bo nigdy nie wkładam do kieszeni gołych kart (w CF zapychają się dziury śmieciem i kurzem a gubienie kart nie jest dla mnie akceptowalne) i używam jak największych pojemności żeby nie przekładać ciągle. Laptopy mają tandetne czytniki, ale ja laptopów do fotografowania w ogóle nie używam. W ten sposób udało mi się nie zepsuć ani jednej karty. A moja pierwsza karta to był CF o pojemności 4 MB. Na jeden jpeg.:lol: