Dzieki za wiadomosc.
Wersja do druku
Dzieki za wiadomosc.
Tom01 - z tego co widzę jesteś specem w tej materii więc pozwolę sobie zapytać jaka różnica jakościowa jest między monitorami NEC PA241W a NEC PA241, i ewentualnie jak ich jakość ma się do np. EIZO CG241W ? Z góry dzięki!
Czy te samy? Konkretnie mam na myśli NEC LCD 24” MultiSync PA241W i NEC LCD 24” SPECTRAVIEW REFERENCE PA241.
A gdyby wybierać miedzy tym właśnie NEC'iem a Eizo CG241 ? Zastosowanie dtp, foto i troszke video.
CG241W to specyficzny monitor graficzny, bardzo dobrze się sprawdza kiedy pracuje się 90% po nocach w domu, w kameralnym oświetleniu. SV PA241W to natomiast monitor standardowy graficzny, o najlepszej możliwej liniowości, ale wymagający odpowiednio przygotowanego miejsca pracy.
Wielkie dzięki za odpowiedź. Idą święta i muszę sobie coś pod choinkę kupić ;) I tak właśnie się zastanawiam między tymi dwoma monitorami, ale troszkę się zamotałem bo w sumie pracuje w różnych porach dnia i nocy :) i już sam nie wiem który będzie najlepszym rozwiązaniem :/
Cenowo wygląda to jednak tak:
1. 6.556 & 8.539
2. 6.953
czyli jak rozumieć ten podział ?
Nie porównuje się cenowo, bo za te same pieniądze można przecież kupić dwie różne rzeczy. Bardziej trzeba skupić się nad potrzebami i dostępne rozwiązania sprzętowe skorelować z budżetem.
Jeszcze raz dzięki za pomoc :)
Moze sie tu podepne skoro o monitorach mowa. Jakis czas temu kupilem LCD EIZO S2232W-H i od tamtej pory napie...bola mnie oczy mimo to ze praktycznie jasnosc jest zjechana do 10%. Poprzednio mialem CTR Samsung i nie bylo tego problemu. Jest na to jakas rada? Bo monitor jest zajefajny no ale bez przesady zeby bolaly oczy:( Jakies sugestie?
Pozdrawiam
Mnie raczej przestały wreszcie piec oczy po przesiadce z CRT na LCD.. coś masz nie tak z graficzną może.. może odświeżanie za niskie? może teraz siedzisz przed nim 2x tyle co przed poprzednim? dziwna sprawa..
Witam, z okazji świąt mam zamiar sprawić sobie monitor, budżet 2500, teraz mam lg w2242T - do gier dawał radę, ale zmieniły mi się zainteresowania ;-)
na oku mam EIZO FLEXSCAN S2243WH-BK lub Nec P221W+kalibrator typu spyder czy inny jaki zaproponujecie... Czy lepiej więc kupić Eizo i ufać, że jest dobrze skalibrowane, czy Neca i kalibrator?
Pozdrawiam
Jacek
Czesc.:) Witam wszystkich. To mo mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałosć.:)
Od jakiego czasu zastanawiam się nad kupnem nowego monitora, jednoczesnie sledząc
wypowiedzi na tym forum i inne opinie znajdywane w necie. Niedawno miałem możliwosć
obejrzenia MS Nec PA241, MS Nec PA231 i któregos modelu Eizo na PVA nazwy niestety
nie pamiętam. W porównaniu zdecydowanie lepiej wypadła matryca IPS więc waham się
teraz pomiędzy PA231 i PA241. Na codzień pracuję w małej agencji reklamowej. Zajmuję
się tworzeniem grafiki www i fotografią, pracując na sprzęcie firmowym.
Prawdopodobnie nie ma więc potrzeby szerokiego gamutu. Chcę rozpocząć własną
działalnosć i zainwestować w dobry sprzęt. Była by to fotografia do sieci i na
papier (łącznie ze slubną...) no i grafika www. W przyszłosci mam nadzieję zakupić
jakis fajny sprzęt drukujący i robić fotki u siebie zamiast w labie. To co mnie boli
przy PA 241 to cena, zwłaszcza ze przy foto i www pewnie nie wykorzystam możliwosci
monitora. Czy w takim razie lepiej zostać przy PA 231 i zostawić 1000 w kieszeni?
Doradźcie :)
Miałem podobny dylemat i jak zawsze w takich przypadkach, dałem się ponieść mojemu nieomylnemu instynktowi.
Kup PA241W. Ten monitor to jeden z absolutnie najlepszych na rynku w tej klasie.
Pieniądze biorą się najpierw z zarabiania.
witam
czy ktoś może plecić dobry monitor do 1500 zł ?
Witam,
Jest sens kupować CRT? Szukam czegoś taniego, bo chyba lepszy tani CRT niz tani LCD ;)
może ja się nie znam, ale to chyba lepsze rozwiązanie
tylko jest jeden problem gdzie kupić nie zajechany graficzny EIZO CRT, nikt tego nie kupował jako mebel
faktycznie takie cuda tylko w Niemczech tam każdym samochodem jeździ starsza, nie paląca osoba i tylko raz w tygodniu do kościoła
hmm, a zwykły crt np http://allegro.pl/nec-profesjonal-su...362266707.html ? Chyba lepiej sobie poradzi z kolorami niż jakiś LCD. Generalnie chodzi mi o poprawność, wiem ze to nie to samo co eizo, no ale profesjonalistą nie jestem, żeby potrzebować takiego sprzętu
Jeśli tylko chcesz wywalić trzy stówy na "profesjonalny monitor NEC MultiSync FE2111SB wyposarzony w perfekcyjną ultra- jasny kineskop", to jasne - bież f ćemno :lol:
to tylko przykład, gdybym się znał to bym nie szukał tutaj odpowiedzi.
Po prostu szanse na trafienie czegoś, co jeszcze przyzwoicie świeci są marne.
czyli pomysł z crt leci do kosza.
a tani ips? Jak np LG Flatron W2220P-BF?
Dell serii U, HP serii Z.
Witam. Mam Eizo L768, ma swoje lata - po kalibracji monitor "nie trzyma ustawień", tzn. po odłączeniu monitora od laptopa i wyłączeniu monitora parametry RGB wracają do "ustawień domyślnych" czyli każdy na 100%. Dlatego pytanie - czy w monitorze jest jakieś dodatkowe źródło zasilania?
Dzięki za odpowiedź. :roll:
ok, inaczej zapytam - czy monitor ma jakiekolwiek dodatkowe źródło zasilania (bateria/aku), które przy braku napięcia podtrzymuje zapisane wcześniej parametry ustawionego obrazu ?
może mieć baterię typu CR3032 (chociaż w monitorze to pewnie nieczęste) albo jakiś większy kondensator - 0.1F lub więcej, tyle że ciężko byłoby to namierzyć jak się nie jest elektronikiem..
Cześć!!
Mam dylemat ,chcemy z rodzeństwem kupić siostrze monitor pod choinkę. Mała bardzo dużo pracuje ze zdjęciami w programach graficznych, więc chcielibyśmy żeby odwzorowanie kolorów było możliwie jak najlepsze... wstępnie dowiadywałem się w Komputroniku o jakieś ciekawe modele i sprzedawca polecił mi dwa : IIyama E2710HDSD, oraz NEC MultiSync LCD EA261WM 26" , ale radził żebym jeszcze zapytał się o opinie właśnie na forum canona.
Zatem proszę Was o radę który model byście wybrali i dlaczego ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Co wobec tego polecasz do kalibracji dla amatora?
Właśnie myślałem nad Spyder Elite z najnowszym oprogramowaniem 4.0.
Wiem, że od Ciebie mogę liczyć na profesjonalną odpowiedź. Czytałem też mva ale tam nie znalazłem odpowiedzi.
Nie chcę zaraz kupować spektrofotometru ale coś co pozwoli mi mieć poczucie, że moje kolory są ok.
Znając Twój sarkastyczno-żartobliwy ton i opinię, że nic poniżej Neca i Eizo się nie liczy czekam na małą kpinkę ;-)
Mam Della U2410. ;) Chętnie bym przytulił NECa 241W ale mnie nie stać :twisted:
Próbowałem gotowych profili, które załadowałem z jednej ze stron (TFTCentral), gdzie takie profile przygotowano maszynką LaCie Blue Eye Pro oraz Eye One Display 2.
Ale też nie jestem zadowolony z kolorów (szczególnie zieleń i błękit) jak również z punktu bieli (może muszę się przyzwyczaić?).
Oczywiście zjechałem z jasnością na 18% bo monitor daje po oczach przy fabrycznych ustawieniach. Ale co polecasz do klaibracji?
ArgyllCMS to program pisany przez szalonego naukowca. Jego obsługa jest do opanowania, ale trzeba trochę bardziej niż trochę podoktoryzować się z tematu. Jeśli ktoś nie ma prawdziwego doświadczenia w ustawianiu, szczególnie upierdliwych monitorów, i/lub nie chce się w to wgłębiać radzę dać to komuś do zrobienia. Przy czym komuś kto ma rzeczywiście doświadczenie a nie kupił ColorMunki i chce odbić sobie koszt zakupu.
Dziękuję za odpowiedź. W międzyczasie pogooglałem trochę czekając na Twoją odpowiedź i... mina mi zrzedła.:( Chyba sam się na to nie porwę ale poszukam kogoś (jak piszesz) z doświadczeniem, kto zrobi to dla mnie w Poznaniu.
Ale filmik instruktażowy, który oibejrzałem na amazon robi wrażenie.
NAjgorzej widzę ten profiler...
BTW: Czy ten monitor jest aż tak naprawdę upierdliwy, że zwykłe kalibratory do 1000 zł nie dadzą rady? Gdzie jest ten pies pogrzebany?
Pozdrawiam!
W Poznaniu dobrze zrobi to tylko dwóch ludzi, ale jeszcze bardziej Panu mina zrzednie jak się Pan dowie za ile. :)
U2410 fabrycznie siedzi głęboko w krzakach a ma fatalną regulację którą łatwo zamiast wyprowadzić wsadzić w jeszcze głębsze krzaczory.
True, regulacja U2410 jest iscie osobliwa :D. Mialem ostatnio (nie) przyjemnosc, jak to napisalismy na sasiednim odpalenie promu discovery w porownaniu z podejsciem tego agryllem to pestka :P
Może i ja w sprawie kalibracji posiadam NEC-a 2190UXp przy czym jestem zadowolony z kolorów, ale chciałbym dla sprawdzenia kupić coś do kalibrowania i tu pytanie co? Druga opcja zlecić to komuś i może przy okazji pytanie do Tom01 znasz również kogoś godnego polecania w Łodzi?
Do 2190UXi wystarczy I1 Display 2, byle sprawny. Z Łodzi nie znam nikogo zaufanego.
dzięki, czyli pozastaje zakup
Potrzebuję porady przy zakupie monitora.
Główne zastosowanie obróbka zdjęć, czasami filmy. Jeżeli chodzi o smużenie to zdaję sobie sprawę że przy wyborze pva będzie ono widoczne w filmach, zależy mi jedynie na tym by nie było ona baardzo wielkie.
eizo s2243 cena 2400
SAMSUNG F2380M cena 1000
rozmiar podobny, matryca pva, rozdzielczość podobna...
powiedzcie mi czy jest aż tak wielka różnica między tymi monitorami... Temat monitorów to dla mnie czarna magia więc liczę na jakąś pomoc.
Jeszcze jedno pytanie. Czy poradzę sobie z kalibracją eizo bez żadnych dodatkowych urządzeń??