-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pablo M
Bezpłatne wywoływarki rawów ktoś ma, sprawdzał, testował? Np. RawTherapee?
Sorry za off top!
Kiedy ostatnio sprawdzałem to posiadane przeze mnie RawTherapee i Darktable nie obsługiwały CR3 - z tego co wiem to wciąż tylko LR, C1 i FastRawViewer obsługują.
-
Z tego co jest mi wiadomym bezpłatna wywoływarki CR3 na chwilę obecną to tylko canonowski DPP a z płatnych to DxO PhotoLab 3 i Affinity Photo.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kredek23
Używałem LR 5.7 i na pewno nie czyta RAWów CR3 z R-ki, musiałem konwertować pliki na Adobe DNG Conwerter. Trochę mnie to denerwowało i przesiadłem się na C1.
Po konwersji do dng i wgraniu profili można śmiało w LR 5.7 obrabiać. Czyli nie ma najgorzej!
RawTherapee w wersji 5.8 czyta canonowskie CR3!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pablo M
RawTherapee w wersji 5.8 czyta canonowskie CR3!
CR3 teoretycznie obsługuje (chwalą się tym na stronie), ale rawów z R mi nie otwiera - świeżo pobrana v5.8.
-
Ściągnąłem przykładowy CR3 z Canona R i u mnie RawTherapee 5.8 otworzył go bez problemu i odczytał dane do korekcji obiektywu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kredek23
Z tego co jest mi wiadomym bezpłatna wywoływarki CR3 na chwilę obecną to tylko canonowski DPP a z płatnych to DxO PhotoLab 3 i Affinity Photo.
Z tanio płatnych - promocja wiosenna na pewno CR3 otwiera też On1 wersja 2020.1
-
Czy jest ktoś, mający jakąś wiedzę w kwestii części do R? uszkodziłem sam nie wiem jak gumową górną część wizjera, lewy górny narożnik gumka mi pękła. Czy to jest wymienne tylko ta zewnętrzna część gumowa czy cały wizjer biedak Boże?
Pod spodem sa dwie śrubki, mam nadzieję, że odkręcając je da się zdjąć tą osłonkę i ją wymienić. Może ktoś ma jakieś rysunki, wiedzę, dostęp do cen? Czy wysyłka na Żytnią i kwota zwalająca z nóg mnie czeka?
-
R jest jest na tyle świeży ze ty pierwszy sprawdzasz organoleptycznie:idea:
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pablo M
Ściągnąłem przykładowy CR3 z Canona R i u mnie RawTherapee 5.8 otworzył go bez problemu i odczytał dane do korekcji obiektywu.
Znalazłem rozwiązanie problemu - musiałem sam dodać rozszerzenie do listy :) I działa jak należy.
Załącznik 4364
-
Czas na wiosenne zakupy. Najczęściej na wiosnę szkła wymieniam. Takie zadbane, z niskim przebiegiem, co mało palą, Niemiec płakał, jak sprzedawał. Wiecie...
W prehistorycznym 6D AF mi nie przeszkadza. to może zamienić 24-105/4 II (Internety udowodniły i każdy głupi wie, że nawet gorsze niż 24-70/4) na Ferrari Canon EF 24-70 mm f/2.8 L II EF USM...
I ta pulsująca żarówka w głowie... Przecież R z lepszym optycznie RF 24-70mm F2.8 L IS USM kompaktowe bardziej będzie... No i mi przeszło...
https://j.mp/3ajpP6l
-
Ale, że co Ci przeszło? Chcesz jednak kupić EF? Pamięatj, że jeszcze dojdzie adapter ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ale, że co Ci przeszło? Chcesz jednak kupić EF? Pamięatj, że jeszcze dojdzie adapter ;)
Chyba bardziej Mu chodzi o wymianę 6d na R+RF24-70, ale po stwierdzeniu takich samych gabarytów stracił sens zakupowy :)
-
Takie pytanie, używacie jakiegoś szkła czy foli na wyświetlaczu? Jeśli tak, to co polecacie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pablo M
Takie pytanie, używacie jakiegoś szkła czy foli na wyświetlaczu? Jeśli tak, to co polecacie?
Od kilkunastu lat zawsze używam: Osłona na LCD (szkło) GGS. W starym Nexie 5 osłona GGS uratowała mi ekran LCD. Osłona pękła, ale pod spodem jak zdjąłem nie było żadnego śladu. Folia to strata kasy, bo chroni tylko przed rysami.
-
kup najtańszy na aliexpres i bedziesz zadowolony
-
-
Jestem pod wrażeniem ; Serio :) Taki Janosikowy Canon :mrgreen:
Canon EOS R otrzymał płatną (sic!) aktualizację oprogramowania, która więcej zabiera, niż daje użytkownikowi aparatu:
https://www.optyczne.pl/14914-news-A...latkowych.html
-
dziwne ale w sumie rozsądne
zauważyłem ze osoby które filmują aparatem robią to częściej niż zdjęcia
wiec skoro chcą mieć kamerę to niech dopłacają
mogli od razu kupić kamerę i mieć wszystko w pakiecie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
aktualizację oprogramowania, która więcej zabiera, niż daje użytkownikowi aparatu:
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
mogli od razu kupić kamerę i mieć wszystko w pakiecie
Oj, grupa malkontentów.
To jest najlepsza jak do tej pory integracja z Dragonframem spośród innych marek i pozostałych modeli Canona.
Rozdzielczość live view po USB jest ponad trzykrotnie większa niż w Sony, Nikonie, Fuji, czy Olku, od Panasa dziesięciokrotnie.
To czyni ten model najbardziej użytecznym narzędziem do pracy w tym programie.
Nie jest to program do tradycyjnego filmowania, ani do timelapsów, to jest kombajn do animacji,
integrujący sterownie wszelkich nastaw aparatu, motion control i światła.
Przecież nie ma obowiązku wgrywania tej aktualizacji, ona jest dla wąskiej grupy specjalistów
i dlaczego miała by być darmowa skoro musi to wykonać serwis, czyli nie jest to zwykła zmiana softwarowa.
-
hej,
przeszukałem wątek, ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie: czy istnieje już jakiś sposób sprawdzenia przebiegu migawki eos'a r? poza płatnym shuttercount na maca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
root
hej,
przeszukałem wątek, ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie: czy istnieje już jakiś sposób sprawdzenia przebiegu migawki eos'a r? poza płatnym shuttercount na maca.
?
https://shuttercounter.com/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Przecież to nie działa z Canonami... bp w exif-ie nia ma info o liczbie pstryknięć migawki ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Przecież to nie działa z Canonami... bp w exif-ie nia ma info o liczbie pstryknięć migawki ;)
dokładnie tak. poza tym - nie obsługuje cr3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
root
hej,
Może eosmsg.
Nie korzystałem ale słyszałem, że ludzie coś takiego próbowali.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Może eosmsg.
Nie korzystałem ale słyszałem, że ludzie coś takiego próbowali.
niestety, nie działa.
Załącznik 4631
-
1 załącznik(ów)
-
Mi też to nie działa. Albo serwis albo czekać na coś innego. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Mi też to nie działa.
Chińczykom działa albo udają:
http://bbs.zol.com.cn/dcbbs/d232_856532.html
Diabli wiedzą jak z tym eosmsg :roll:.
-
shutter count działa tylko pokazuje w paczkach po 1000. Nowy aparat ma <=1000, , przy 1001 <=2000 itd. Było o tym w necie trochę. Ponoć Canon zrobił ukłon w stronę sklepów gdzie klient np marudził, że aparat zrobił 4 zdjęcia testowe (a ten sam klient za chwilę chciał zrobić ze 20). Teraz jest <=1000 i już. Zdroworozsądkowo IMO.
-
Przepraszam jeśli to lamerskie pytanie ale czy eye F w EOS R się nada do pracy profesjonalnej (śluby, eventy). I ewentuaalnie czy ktoś mierzył jak się sprawuje Eye F porównania do Soniaka a7iii?
-
2 załącznik(ów)
Mało się w tym wątku dzieje, więc pozwolę sobie na małą wrzutę:
Dołożyłem do mojej R-ki 67 g
Załącznik 4696
i zrobiło się wygodniej
Załącznik 4697
-
Jest jakaś sensowną alternatywa dla oryginalnego grupy z baterią?
-
Fajnie wygląda ale funkcjonalność średnia bez wyzwalacza w pionie pod palcem.
Czy się mylę, że on nie ma guzika?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shrek
Fajnie wygląda ale funkcjonalność średnia bez wyzwalacza w pionie pod palcem.
Czy się mylę, że on nie ma guzika?
Jesuuu. Przecież to nie jest pełny grip a jedynie uchwyt pozwalający oprzeć dolny mały palec i pewnie chwycić aparat. Takich uchwytów używam również w każdym ML. "Guziczków" szukaj w firmowych gripach, albo na domofonie ;)
-
Kupię ML bo jego zaletą jest mały rozmiar. Później dokupię i przykleję coś, żeby mieć namiastkę rozmiaru lustrzanki. ML to stan umysłu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Kupię ML bo jego zaletą jest mały rozmiar. Później dokupię i przykleję coś, żeby mieć namiastkę rozmiaru lustrzanki. ML to stan umysłu?
Zakładam, że pomysł jest taki, że jak mam długą sesję foto to doklejam to coś a jak idę w góry to tego nie biorę i cieszę się małym rozmiarem ML ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Zakładam, że pomysł jest taki, że jak mam długą sesję foto to doklejam to coś a jak idę w góry to tego nie biorę i cieszę się małym rozmiarem ML ;)
Eee tam. W góry zabierasz m50 :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Masz rację :lol:
Ja jestem stary i słaby ale młodzież pewnie ma tylko jeden komplet sprzętu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
to samo sobie pomyślałem :), z ciekawości zapytam - a ten grip to chińczyk jest bo po nazwie nie idzie się zorientować?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Obowiązkowo z gripem :mrgreen: Odpada noszenie wiaderka aku ;)
Załącznik 4703
https://www.youtube.com/watch?v=v5pJ...g7Wclyv5-JH-c0
-
ten drewniak w pierwszym rządku jest wyjątkowy - znaczy podkreśli osobowość posiadacza - brakuje tylko okleiny drewnianej na dole uchwytu - przypomina trochę amerykańskie samochody z boazerią na karoserii :mrgreen: tylko tej okleiny trochę brakuje żeby był doskonały
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
ten drewniak w pierwszym rządku jest wyjątkowy - znaczy podkreśli osobowość posiadacza - brakuje tylko okleiny drewnianej na dole uchwytu - przypomina trochę amerykańskie samochody z boazerią na karoserii :mrgreen: tylko tej okleiny trochę brakuje żeby był doskonały
Taki trochę Hasselblad Lusso, czyli A7R w obudowie Hasselblada (grip z drzewa orzechowca Canaletto) :mrgreen: https://www.optyczne.pl/8507-news-Ek...lad_Lusso.html
Ale już na serio - to warto mieć taki grip czasem pod ręką, aby nie żonglować bateriami. Można go nawet samemu wydrukować :) https://www.custombatterygrips.com/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=WMpAXNwBbpA&feature=emb_ti tle
-
Canon EOS R w 2020 r. – co się nie zmieniło? czy nadal warto go kupić
https://spidersweb.pl/2020/06/canon-...20-opinie.html
-
Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak zmienił się ciągły AF po aktualizacji ? Zastanawiam się na wymianą 6D na 6DII lub R.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak zmienił się ciągły AF po aktualizacji ? Zastanawiam się na wymianą 6D na 6DII lub R.
Jak wrzucisz do youtuba hasło:
EOS R eye AF firmware 1.4.0
to zobaczysz masę filmików pokazujących jak R śledzi oko. Jest to przyzwoity poziom.
Moim zdaniem ważniejsze jest to, że wychodzą z tego śledzenia rzeczywiście trafione zdjęcia.
To, że eye AF już przy całej sylwetce w kadrze łapie oko to moim zdaniem żaden zysk w stosunku do wykrycia całej twarzy. Zrobili to tylko żeby lepiej wypadać w testach.
Z kolei przy zbliżeniu twarzy i wykryciu oka ostrość jest na rzęsach i jest to OK.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
W Twoim wypadku oczywistą-oczywistością jest, że na R. No chyba, że R6 zaskoczy ceną i matrycą (in plus ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
to zobaczysz masę filmików pokazujących jak R śledzi oko. Jest to przyzwoity poziom.
Moim zdaniem ważniejsze jest to, że wychodzą z tego śledzenia rzeczywiście trafione zdjęcia.
To, że eye AF już przy całej sylwetce w kadrze łapie oko to moim zdaniem żaden zysk w stosunku do wykrycia całej twarzy. Zrobili to tylko żeby lepiej wypadać w testach.
Z kolei przy zbliżeniu twarzy i wykryciu oka ostrość jest na rzęsach i jest to OK.
Oko mnie nie interesuje, raczej biegnący do mnie pies, jadący motocykl czy lecący ptak
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Dziękuję za trop, oglądam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Oko mnie nie interesuje, raczej biegnący do mnie pies, jadący motocykl czy lecący ptak
Jeśli Ci to pomoże, to na turnieju tańca towarzyskiego, przy ustawieniu servo i śledzenia twarzy, nawet przy najbardziej dynamicznych tańcach (typu np. polka), AF nie ma żadnych problemów ze śledzeniem par. Na pierwszym turnieju nie mogłem nadążyć w zbieraniu szczęki z podłogi;) Po przyklejeniu się do wybranej twarzy, po prostu się jej trzyma, jak rasowy stalker:lol: Genialna sprawa!
Z dobrych AF w Canonie (naprawdę dobrych) wcześniej miałem do czynienia z 7D2 i R go po prostu zmiażdżył. Tak jakby zupełnie od niechcenia8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Miałem 6d, potem 6dII i R. Zostałem tyko przy R. Polecam zdecydowanie.