iREM --> no to chyba nie pozostaje mi nic innego jak przetestowanie aperture. Jeśli mi nie podejdzie, złożę sobie pewnie jakiegoś PieCa.
Dzięki za udział w dyskusji.
Wersja do druku
iREM --> no to chyba nie pozostaje mi nic innego jak przetestowanie aperture. Jeśli mi nie podejdzie, złożę sobie pewnie jakiegoś PieCa.
Dzięki za udział w dyskusji.
Jak ktoś musi wejść w temat od zera, to zapewne tak, ale ponownie, jeśli ktoś się dobrze na tym zna, to znaczy, że:
- już wcześniej poświęcał temu czas z powodów osobistych/zawodowych/hobbystycznych i nie będzie żałował tego, że znowu ma poświecić czas na to co lubi
- ponieważ się na tym zna i nie musi wchodzić w temat od nowa, zajmie mu to wielokrotnie mniej czasu, może nawet mniej niż złożenie stacji roboczej na zamówienie
To jak mówić fotografowi, że będzie miał więcej czasu dla siebie, jeśli ktoś inny zrobi zdjęcia za niego.
To co napisałem powyżej w tym poście zawiera się więc w założeniach poprzedniego posta, apple dla amatorów z dziedziny informatyki i profesjonalistów z innych dziedzin, dla ogarniętych w tematach informatycznych, każdy system który jest im znany będzie odpowiedni i każda architektura, która ten system obsłuży będzie właściwa.
to ja teraz się zapytam..
czy Apple MAC mini rozbudowane do 4Gb RAM da radę przyzwoicie podziałać z lightroomem?
muszę sobie wyszykować komputer w zasadzie tylko do obróbki zdjęć.. do netu itp. mam laptopa PC ale nie chce mi się co chwila go przypinać do monitora, poza tym nie mam tu DVI.. na MACa PRO szkoda mi kasy a i miejsca w zasadzie nie mam, właściwie złożyłbym PCta ale za te same lub niedużo większe pieniądze zamiast dużego "blaszaka" mogę sobie to maleństwo sprawić.. oglądałem dzisiaj na żywo ten komputerek i naprawdę zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie.. tylko czy się nada w sensie czy da radę "wydajnościowo" - podpięte będzie oczywiście pod zewnętrzny monitor przez DVI.. i Lightroom 2 do obróbki..
A jak da radę to który model kupić?
Moim zdaniem nie bardzo. Procesorek tam jednak słaby trochę, a do tego widzę ze masz 5DmkII, a RAWy z tego trochę ważą. Więc typowo dla obróbki zdjęć, a do tego żeby to przechodziło "wydajnościowo"...to jednak Mini może nie pociągnąć.
Hmm.. a bo ja wiem.. raczej biorąc pod uwagę konfigurację to niekoniecznie..
teraz mam laptopa właśnie z identycznym procesorem (Intel Core 2 Duo), na VIŚCIE (która wiadomo jak chodzi) z 3Gb ramu i zarówno Capture One jak i LR chodzą całkiem przyzwoicie - stąd mój pomysł że to może działać.. a pracowałeś na takim sprzęcie, bo ciekawy jestem jak ogólne wrażenia?
Co do wydajności to nie wymagam nie wiadomo czego - kwestia żeby to w miarę przyzwoicie działało..
Miałem okazję korzystać z Maka mini - przyjemny sprzęcik z 4GB pamięci, ale tylko i wyłącznie jak się zmieni dysk z 5400-rpm na 7200-rpm.
Może poniższe artykuły pomogą w ocenie:
http://www.komputerswiat.pl/
http://www.benchmark.pl/
Moja opinia opiera się na pracy na MBP (2,4Ghz, 3GbRAM, i dysk 5400obr/min). O ile nie było problemów z podstawowymi czynnościami przy wywoływaniu RAW, zato lokalna obróbka w lightroom już nie była taka "pstryk" i już. A i jak masz dużą bibliotekę to też może troceh spowolnić, ale to już bardziej kwestia lightrooma..albo i ja coś sknociłem :mrgreen:. Mimo wszystko czemuś mi sie wydaje że 2Ghz z Mini może być trochę mało. Do tego te filmiki z mkII..chociaż nie wiem ile, i czy w ogóle z tego korzystasz. Bo u mnie to to fullHD z 5D cięło się nawet-nawet (wiem, że można zmienić rozszerzenie itd).
Ale z drugiej strony. Skoro nie aż tak wymagająca wydajność.. + teraz SnowLeopard w 64 bitach...może i warto. Tak naprawdę to najlepiej byłoby przejść się do jakiegoś iSpota, lub jeszcze lepiej do Cortlandu jakiegoś, chociaż tego drugiego chyba w Kielcach nie ma. I popróbować jak wygląda praca na Mini. Nie wiem jak w iSpotach, ale w Cortlandach, a na pewno w tym w Wawie, mają pakiety Adobe zainstalowane na prezentowanych maszynach, i można podejść i popróbować.
Wiesz, tak niby trochę odradzam tego Mini, bo nie jestem na 100% w nim pewny... Bo byłoby dość przykro kupić sprzęt pod konkretne wymagania, a potem okazałoby się że tych wymagań nie spełnia jak trzeba...
Co do Snow Leoparda - sprawdż czy na Maku mini można w ogóle odpalić go w 64-bitach przed zakupem. Apple zablokowało możliwość odpalenia 64-bitowego jądra w słabszych maszynkach, głównie MacBookach, może Mac mini też nie posiada takiej opcji.
Aczkolwiek wydaje mi się, że za te pieniądze (dodatkowa pamięć, na dodatek DDR3, która trochę kosztuje + szybszy i wydajniejszy dysk twardy) lepiej kupić PC i korzystać z 64-bitowego Windowsa 7 wraz z 64-bitowym Lightroom'em.
VanMurder chyba pisał że zainstalował córce na iBooku SnowLeo, i laptop zaczął szybciej śmigać, więc raczej nie powinno być problemu z zainstalowaniem SL na mini z DDR3.
Prawdę mówiąc to coraz częściej odradzam ludziom kupowania Mac'ow z niższych półek cenowych. Bo tutaj, IMHO, faktycznie lepiej wydać pieniądze na składaka z Windowsem.