Odp: Bezlusterkowce Nikona
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Tak krótko bo już na wykresach widać o co chodzi. Paweł tłumaczy, że w tej chwili chyba jedynym narzędziem do wykorzystania traconego zakresu jest zebra.
Może Jacek pokaże jak to jest z tą nikonową ochroną świateł? Jeśli standardowy pomiar światła niedoświetlił o ok. 2 ev to po włączeniu ochrony świateł ekspozycja w nikonie pójdzie w górę czy w dół? Jeśli w górę to byłoby coś i byłoby może lepsze od zebry w ml.
Wgryzę się w to co piszesz. Zastanawiam się tylko na szybko czy to o czym piszesz to nie jest po prostu zwykle przechodzenie pomiędzy 12-14bit a 8bit, stąd różnice odległości od krawędzi histogramu są różne. Ten sam problem jest gdy np program nie wie jak obsłużyć poprawnie 16bit Tiff - wtedy też wszystko wydaje się ciemniejsze. W Magic Lantern była możliwość wyciągania około 0.5 EV, które Canon zostawiał sobie jako margines bezpieczeństwa przy naświetlaniu ponieważ zna charakterystyki swoich matryc.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Co to znaczy "uzyskać" ze świateł. Im większa odległość tym więcej da się odzyskać świateł z "prześwietlonego" w JPG zdjęcia.
p,paw
No właśnie. Ty piszesz, że większa odległość to lepiej, że w nikonie jest większa, ale praktyka pokazuje, że w nikonie ze świateł odzyskasz najmniej, w canonie więcej.
Pierwsze wrażenia z używania Z7
https://www.dpreview.com/forums/post/61605351
Gdy takie opinie się "rozpowszechnią" wśród wyznawców Nikona to który, jaki % z nich kupi D850, D750 .
5%, 10% tych którzy wiedzą co potrzebują ?
jp
Myslę, że nikon reglamentuje ten sprzęt wśród fanów, na pokazach też sa przedstawiciele Nikona. Budują pozytywny wizerunek. Nic dziwnego.
Jestem ciekaw opinii jak to trafi do ludzie, z softem w formie finalnej i nie tylko do fanów marki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A podobno tak dobrze się sprzedawał, że na starcie miały być opóźnienia :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
A podobno tak dobrze się sprzedawał, że na starcie miały być opóźnienia :-)
"Sprzedawał" - czy dobrze zrozumiałem że już gdzieś jest w sprzedaży?
Chyba Nikon nie ma szpiegów w Canonie i nie spodziewał się, że w Canonie to pójdzie tak szybko. Plus zapowiedź Panasonica...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
"Sprzedawał" - czy dobrze zrozumiałem że już gdzieś jest w sprzedaży?
No przecież były/są preordery.
Z7 dostępny od 27.09.18.
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
No przecież były/są preordery.
Z7 dostępny od 27.09.18.
Wiesz ja słowo "sprzedawać" rozumiem być może w dosyć archaiczny sposób. Znaczy się idę do sklepu i kupuję ;).