No to jeszcze bardziej mnie pocieszyłes , że są kable w komplecie, tym bardziej ten do wyzwalania aparatu :)
Wersja do druku
Chociaż nie sprawdzałem na jakiej zasadzie to działa, zakładam iż wyzwalasz aparat poprzez normalne 622 i test.
Dziś wieczorem, o ile ktoś tego nie zrobi wcześniej, wybadam temat, wraz z drugą kurtyna, gdyż ją włącza się z poziomu pilota c-tx. Ale to tylko domysły bo kilka chwil rodzi tylko domysły może generować plotki lub brednie.
Niewiem czy to nie jest sprzeczne z regulaminem, ale to sklep w wawie przy Batorego zwany Mitoya, 215,- ze zniżka wyszło 199,-.
z 580II działa idealnie
z yn560III już słabiej. nie chce mi odpalać w pełnej mocy tylko max 1/4. poza tym podczas pracy przy zadanych parametrach na wyświetlaczu YN nic się nie zmienia.
Na lcd lampy. Na nadajniku jest zmiana i w mocy błysku też
Yn560III to lampa manualna
Nadajnikiem 622c-tx sterujesz lampą 560III?
tak
czemu to dziwne?
oczywiście nie przez wbudowany YN603 tylko przez podpięte YN622
a ma ona inne styki, poza trigerem? Ja mialem wprawdzie 560I, ale nie byl tam tylko jeden styk.
nie znam się na stykach :(
Aaaaa no to wszystko jasne =) trzeba zmienić lampe =d
Tak na szybko:
- druga kurtyna działa ;)
- w trybach manualnych zmiany są on-line, znaczy zmieniasz na pilocie moc lub zoom (również w ettl) w tej samej chwili zmieniają się ustawienia w lampie (używam lamp YN568 EX II w zwykłym 622 zmiana następowała po wciśnięciu OK na kółku w aparacie bądź po synchronizacji wciskając do połowy spust migawki).
- mniejszy strit drabinki, bardziej wcelowali, i jest chyba bardziej wyraźna, ma ostrzejsze kreski
- pilot wyzwalacza działa, trzeba tylko w c.fn (pozycja c.fn nr.2 w pilocie) przestawić na ON bo defoltowo jest na off
- Porównując walki z przedstawianiem w menu teraz to jest dopiero TO.
Oczywiście można zupgrejdowac soft, dzięki gniazdku mini USB. Mój ma 1.03.
A więcej wyjeździe w praniu, porównując do std 622 to 2 kurtyna, wyzwalacz czy lepsza drabinka... i oczywiście szeroko pojętą ergonomia.
Wybaczcie za mało profesjonalne porównanie wszak ja tylko amator jestem.
Wyzwalacz ma niestety sekundowe opóźnienie (sorki ze post pod postem)
Ma sekundowego laga, czyli uściślając wciskamy test na starym 622, czekamy ca. sekundę w tym momencie mimo, że obiektyw przełączony jest w manual to aparat "stara" się pewnie ustawić ostrość, potwierdza pipkiem i wyzwala migawke. Gdy jest na AF ustwia ostrość i wyzwala migawke. Jakby ten lag był zrobiony aby aparat ustawił ostrość.
Ale fajne to, trochę to wyręcza asystenta, biegasz z lampą i wyzwalasz aparat bo lampa błyska, pozostaje kwestia ustawień i podglądu ;)
Jest ściśle? ;)
Czy stara 430EX będzie w pełni działać z YN-622C-TX?
w 5d1 nie ma do czego zaglądać
ten sterownik jest mega dobrym usprawnieniem jeżeli ktoś zdalnie wyzwala lampy
Mam 5DIII i mimo, że menu jest logiczne i przejrzyste, to każdorazowe wejście aby zmienić jeden parametr jest trochę irytujące.
Więc jeżeli można sobie funkcjonalność poprawić za jedyne 2 stówki, to jest to fajna opcja :).
Jaki problem, wtedy używasz zwykłej YN-622C, nie można mieć wszystkiego na raz :).
Wiedziałem ze ktoś zada pytanie o sanki, a jak byś operował klawiszami?
A poważnie to breket, kolejny 622 i po kłopocie.
Sprzęt pierwsza klasa. Nie ma nawet porównania do grzebania w menu, jakimkolwiek.
Niby tak, ale braket waży i sprzęt już mniej poreczny, poza tym zajmuje mocowanie statywowe, a tam jest system mocowania np. na szelki ;-)
Dodatkowy odbiornik też waży.
W moim przypadku to jednak poręczniejszy jest Pixel King Pro - tyle że trochę droższy.
Dali przyciski na ściance.
Dla zorientowanych - jakie są różnice miedzy tymi systemami?
Dałoby się to powiązać, gdyby urządzenie było pionowe a nie poziome. Wtedy na tylnej ściance byłby wyświetlacz i przyciski a na górze miejsce na stopkę. Ale w takim wypadku stabilność byłaby znacznie mniejsza i większe ryzyko uszkodzenia samego urządzenia.
Nie narzekajmy, tylko cieszmy się funkcjonalnością, za 2 stówki to z canona można sobie jedynie kabel kupić :).
Ale dalej zostaje kwestia mocowania lampy. Nie ma co narzekać, zestaw nabrał, jakby to określić, nawet nie młodości, co zupełnie innej użyteczności.
szwayko, z tymi sankami dałeś mi do myślenia i sobie zostawię, niby zbędny i nadprogramowy "stary" 622 (mający jeszcze folię) w zestawie.
Na stronie 18 instrukcji jest wzmianka o serii ex.
Nie obsługuje z tego co napisali, tylko po włączeniu w c.fn 5 możesz sterować manualnie mocą. Na lcd lampy nie będzie zmian mocy... A zresztą jak znajdę Twój e-mail wyślę górkę sam przeczytasz.
PS. Poszła profesjonalna fotka ;)
No, odebrałem i potestowałem. Wykonanie bardzo solidne, obsługa prosta, intuicyjna i co najważniejsze niezwykle szybka w porównaniu z grzebaniem w menu aparatu. Wyświetlacz bardzo czytelny, zawiera wszystkie niezbędne informacje a zmiany ustawień to dosłownie chwila. Jak za tą kasę, to po prostu rewelacja.
Witam :) miałem 2szt 622c dokupiłem 3 miesiące temu drugą szt C 580EXII . W zeszłym tygodniu doszło YN622c TX - na razie po testach w domu stwierdzam że nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba . Tak jak Matsil napisał - proste , intuicyjne i natychmiastowe - moim zdaniem w tym przypadku chyba nawet nie trzeba zaglądać do instrukcji obsługi :) Czyli to jest to czego było mi potrzeba :)
idzie następca?
Yongnuo YN560-TX - Optyczne.pl
Jaki dylemat?
YN560-TX to zdalne sterowanie, ze zdalną regulacją mocy, tylko dla manualnych lamp YN560III (oraz nadajnik wyzwalania dla odbiorników 602, 603).
Jeśli potrzebujesz TTL, jeśli masz lampy TTL, to 560-tx nie dla Ciebie, ale jeśli korzystasz z lamp YN560III i chcesz mieć wygodne zdalne sterowanie - to 560-TX jest rozwiązaniem.
Tak, Radio Erewań podało, że w Moskwie...
Nie to inna bajka - ale bardzo podobna ;)
Nowy 622-TX po aktualizacji oprogramowania może służyć jako przekaźnik sygnału z 560-TX do odbiorników 622.
YONGNUO – YN560-TX to YN-622C Compatibility Now Added! | FLASH HAVOC
W skrócie: 560-tx na aparat, 622-tx gdzieś na półce, lampy 560III i TTLowe na odbiornikach 622 można sterować zdalnie za pomocą 560-tx (ciekawe, czy ktoś z kolegów już to testował?)
Panowie mam takie pytanie, posiadając lampę manulaną yongnuo 530 III która ma wbudowane odbiornik rf603 da rade ją wyzwolić przy pomocy 622 jeśli tak to w jaki sposób tego dokonać?
Dokładnie tak jak wyżej masz napisane
Cześć,
szukałem odpowiedzi w tym wątku, ale nie widzę albo przeoczyłem.
Mam taka sytuację
body 5d MKII na sankach YN622C i na to jeszcze C580EXII, do tego wyzwalacz YN622C z lampką YN460II w rogu sali np
jest opcja żeby menu body nie nadpisywało ustawień lampy tej na sankach body?
chciałbym zmieniać sobie moc tej głównej lampy z poziomu menu lampy a nie body.
Jest taka możliwość wyłączenia sterowania body lampą?
Mała poprawka do poprzedniego postu. Ja koryguję moc lampy w ettl, a tobie chyba chodziło o manual. Zaklej styki na lampie pozostawiając tylko środkowy i po problemie. Aparat nie będzie komunikował się z lampą tylko ją wyzwalał, wszelkie ustawienia na lampie.
A bez triku z taśma nie ma innej opcji? :)
Interesuje mnie zakup YN-622TX wraz z 2 sztukami YN-622C. Przeczytałem ostatnie kilka stron wątku, odkąd pojawiły się posty o 622tx i nie znalazłem odpowiedzi na męczące mnie pytanie. Otóż martwicie się wszyscy, że sanek na tym 622tx nie ma i w związku z tym nie możecie mieć lampy na body - pojawiły się propozycje zastosowania bracketu. Czyli nie ma opcji podpięcia 622tx do body przez kabelek PC a na sanki body założenia bezpośrednio lampy systemowej?
Chciałbym mieć jedną 580exII na sankach body, żeby w ettl działała oraz dwie lampy 580exII założone na 622c i odpalane zdalnie przez 622tx. Czy to jest możliwe, może ktoś to sprawdzić? I jeszcze jakby jakiś dobry człowiek sprawdził czy w takiej sytuacji działać będzie wspomaganie AF z lampy na body, to już będzie ekstra :) Mam 5dmk2, ale z tego co widzę, to chyba nie ma znaczenia, bo raczej na wszystkich body tak samo pracuje.