ło, fajne, tylko chyba ciutkę przeostrzyłeś (choć mi zarzucają, że mam nieostre zdjęcia, więc mogę się nie znać :D)
Wersja do druku
ło, fajne, tylko chyba ciutkę przeostrzyłeś (choć mi zarzucają, że mam nieostre zdjęcia, więc mogę się nie znać :D)
217- bardzo fajna sytuacja, fajnie wypatrzone
218- trochę płasko - kadrowałbym bardziej z prawej i od dołu
219- świetny kadr, szkoda, że oczy nie w GO
220- 1 wielbłąd 2 kroki bliżej (tak aby znalazł się w luce między górami w tle) i byłoby super
Mam wrażenie, że jesteś nieśmiały. Widac to w Tym co prezentujesz.
Robisz bardzo dobre zdjęcia, w których brakuje kontaktu z otoczeniem. Jakby między Tobą a ludźmi była ściana, czegoś w rodzaju strachu. Na zasadzie "robię zdjęcie i uciekam".
Proszę mnie tylko nie zrozumieć źle. Nie pisze tego jako negatyw, tylko spostrzeżenie.
Wydaje mi sie, że przydałoby się trochę albo ewidentnego wejścia z butami w przestrzeń fotografowanych przez ciebie ludzi, albo wybudowania we wlasnej świadomości lustra weneckiego, które da Ci poczucie komfortu, że podglądasz, nie będąc widzianym.
Zdjęcia sa bardzo ciekawe. Krajobrazy zjawiskowe. Tylko ten "street" taki nieśmiały.
Dzieki, dinderi – doskonale rozumiem o czym piszesz. Na tym polega sztuka „streeta”. Z drugiej strony ostatnie zdjecia z np. Jerozolimy ze wzgledu na specyfike to najwyzsze wyzwanie dla fotografujacego i dla takich zdjec – mysle, ze przynajmniej w kilku udalo mi sie przelamac te sciane. No ale nich lepiej zdjecia mowia same za siebie ;-).
Pozdrawiam.
223.
224 -- widziałoby mi się mniej piachu więcej nieba, albo dzielenie idealnie 50-50, ze skałami dochodzącymi do rogów :)
223 jest bardzo sugestywne i zatrzymuje wzrok. Jednak byłoby chyba jeszcze lepsze, gdyby zblizyc się bardziej do osi prostopadłej ze ścianą.
Max, mam do Ciebie pytanie. Pisałeś że byłeś już w Ziemi Świętej kilka razy - dokładnie ile? I czy zdjęcia które prezentujesz od jakiegoś czasu są tylko z ostatniej wyprawy? Jeśli tak, czy masz jakieś z poprzednich?
Pozdrawiam :-)
wiesz co ten na 227 ma zawinięte na ręce?
228 jak dla mnie zbyt centralne i trochę przeszkadzają te krzesełka w tle
Przeglądam Twoje zdjęcia i takie nasuwają mi się refleksje :
1. Najbardziej podobają mi się portrety chociaż ...
- czasami są za płaskie i mają ( chyba ) zbyt małą GO
- ale wiem z własnego doświadczenia, że nie jest łatwo portretować obcych ludzi
2. Bardzo dobra jest cała seria modłów a podejrzewam, że tam jest bardzo trudno pozostać niezauważonym.
3. Najmniej podobają mi się krajobrazy ale...
- to wynika prawdopodobnie z nadmiernego bogactwa form
- a być może z nietypowego i trochę mało plastycznego światła
Nie mniej zazdroszczę wycieczki, emocji i doznań fotograficznych.
Czasami oko widzi znacznie ciekawiej niż matryca.
jacek_73 - bylem 3 razy (szerzej na Bliskim Wschodzie) - pierwszy raz 14 lat temu, nastepny raz byl w 2002 - zdjecia z tamtych wypraw robione analogiem na kliszy (z pierwszego pobytu jeszcze Zenithem TTL :-))- trudno mi bedzie pokazac.....
Dzieki, Waldek za opinie ale i sugestie takze. Pozdrawiam.
Pytałem z ciekawości - jak da radę pokazać te poprzednie to się nie wstydź :-) Piszę, bo wydaje mi się (graniczące z pewnością), iż przekroczyłeś próg, gdzie zdjęcia to tylko ładne obrazki kuszące przede wszystkim atrakcyjnością miejsca. Te z ostatniej wyprawy są bardzo dobre. Moje zdanie co prawda to nie jest żadne HOHO, ale parę fotek w życiu już widziałem :roll:
jacek_73 - dzieki.
najeli - wow, przeoczylem Twoj wpis (az trudno uwierzyc..) - to co zawiniete na rece to tefilin - to rzemienie z pudeleczkami zawierajacymi pergamin z wersami Tory - znajdziesz duzo w sieci, nie chce sie rozpisywac..........
o, i jest fota z "kontaktem" :)
230.
Ilość artefaktów,nastrój i człowiek po lewej ręce kapłana.Krucyfiks i świeca ,symbolika chusty twarz zastępującej na chwilę...jakbym tam był i to widział na oczy własne.
Kwiaty w wazonie jak z obrazu mistrzów pędzla ...
piękne zdjęcia krajobrazów!
229,230 super klimat.
Ciekawa kolorystyka. Dobre kadry. Fajne rozmycie tła.
Z 3 ostatnich najbardziej podoba mi się - 235 ( wazoniki ).
bardzo ładne detale :)
235 dla mnie trochę za bardzo centralnie, ale do przyjęcia ;-)
Generalnie ostatni set dla mnie bardzo fajny i przyjemny w odbiorze :grin:
Zajrzałem, popatrzyłem, zobaczyłem 232.
Jeszcze zajrzę.
Pan niesie na głowie góry :)
Ale i tak fajne.
qrcze ,jak robiłem jordanie 10 lat temu to miałem tylko małpkę:sad:
dobre foty
max13 kadry ostatnie fajne :grin: szczególnie 252, 254.Czy mała dynamika tonalna zamierzona ? szczególnie 253.
232 i 235 - dla mnie bomba :)
Może załóż wątek portretowy, bo widzę, że ludzie ci ciekawie wychodzą.
tryton - dzieki za celna porade. Robie duzo protretow przyjaciolom, rodzinie - ale wlasnie to jest jedyny rodzaj zdjec, ktorego nie bede pokazywal na forach (choc wiem, ze sa dobre :-) :-)). Natomiast te 'podrozne", bardziej z akcji, postaram sie pokazywac tutaj dla oceny i urozmaicenia :-).
Obejrzałem niemal całość, bardzo dobra galeria i super oddaje atmosferę podróży i krajobrazów. Niemal wszystkie foty są fajne a niektóre wręcz znakomite np. 112,117, 118 czy 159. Czekam na więcej.
ciekawe miejsca, ale zdjęcia jakoś do mnie nie przemówiły, wydają się bardzo przypadkowe (co oczywiście dość zrozumiałe przy wyjazdach turystycznych) :(
ale będę wracał do Twojej galerii, bo nie wątpię, że jeszcze znajdę coś co mnie oczaruje :)
pozdrawiam!