SX2461W to następca S2411W.
Da się.
Wersja do druku
To akurat nie do konca prawda. Spyder2 mozna odpalic na oprogramowaniu basiccolor i wtedy mamy dostep nie tylko do prekalibracji ale tez do wielu innych przydatnych rzeczy (wersje ekspress mozna tez odpalic na oprogramowaniu pro ale to nielegalne wiec nie polecam).
Co do bledow w cieniach to tez lekka przesada. Wielokrotnie wykonywalem odbitki i efekt za kazdym razem byl bardzo dobry czyli uzyskana odbitka roznila sie nieznacznie od tego co bylo na monitorze (a czesc roznic wynikala zapewne z niedoskonalego oswietlenia w pomieszczeniu).
I jest mozliwe uaktywnienie dwoch roznych profili dla dwoch monitorow podlaczonych do jednej karty. M$ udostepnil cos co nazywa sie wincolorsetup.exe. Nie jest to doskonale ale dziala.
Tak, to prawda, jednakowoż założyłem że nabywca za_wszelką_cenę_najtańszego kalibratora za 400 zł, nie dołoży drugie tyle na profiler. Przecież w takim wypadku wyjdzie już X-Rite.
Co do błędów, to jest to opinia powszechna. Wcześniej czy później wyrasta się ze Spyderów :-).
Producent oprogramowania zapewnia 14 dniowy okres probny wiec nie trzeba placic 400 zl. Ceny Spyderow spadly juz ponizej 400 zl z tego co widzialem na allegro.
Co do wyrastania to sie nie wypowiem.
Byc moze masz racje przy czym na oprofilowanych przez spydera monitorach pracuje ja i kilku moich znajomych. Zarabiamy tez po czesci fotografia i do czasu az wydruki/odbitki nie beda sie roznily od tego co widac na monitorze nie widze sensu go wymieniac. Zamiast ladowac 500 zl na kolejna zabawke wole wyjechac i porobic zdjecia badz zaplacic za kilka wydrukow wielkoformatowych.
Bez watpienia tak. Byc moze jednak sa inne programy ktorych nie znam bo nie szukalem zbyt intensywnie, ktore rowniez umozliwiaja wykorzystanie wszystkich mozliwosci Spydera. Warto dodac dla tych ktorzy nie wiedza ze kolorymetr w spyder2express i spyder2pro to te same urzadzenia rozniace sie tylko (albo az) dodanym softem.
Daleki bylbym jednak od oceny mozliwosci urzadzenia z uwzglednieniem tylko jednego dolaczonego do niego programu.
Profili z niego uzywam obecnie na 2 laptopach (pracuja w terenie) i 2 kompach stacjonarnych z czego do jednego podlaczone sa 2 monitory (te pracuja w domu). Na tym jednym kompie gdzie obok siebie stoja dwa monitory roznic zadnych nie widac. Pomiedzy laptopami a monitorami stacjonarnymi widac niewielka roznice ale wynika to z mocno obcietych gamutow tych pierwszych (ot badziewne matryce i tyle).
Ponadto profilowalem kilka innych monitorow takze na stanowiskach wielomonitorowych i efekty byly na tyle dobre ze te profile pracuja na siebie.
Co jest w tej zabawie najwazniejsze to to ze odbitki wychodza ok. Roznice sa oczywiscie ale jak dla mnie pomijalne (czasami odbitka wychodzi cieplejsza niz to co widac na monitorze)
Nie bede bronil w zaden sposob tego kolorymetru bo ja wiem ze to nie jest topowe narzedzie do profilowania. Zdaje sobie sprawe z jego ulomnosci i z moich obserwacji wynika raczej ze gorzej radzi sobie ze swiatlami niz cieniami. Ze wstepnych testow wynika tez ze ma niewielkie odchyly od zadanej temp barwowej (dlatego tez odbitki moga wychodzic nieco ocieplone) ale roznice te sa na tyle niewielkie ze nie widze koniecznosci wykladania kolejnych 500 zl na cos innego (za tyle to mam lampe studyjna badz kilka innych akcesoriow ktore pozytywnie wplyna na zdjecia).
Zreszta jak juz znajde czas to wysle swojego Spydera do Tomasza Urbanowicza ktory dolaczy go do swojego nowego testu kalibratorow
Pozdrawiam
Raczej chodziło mi o stabilność wyboru profilu monitora przy podłączaniu monitora.
Tym niemniej i tak będę za miesiąc/dwa kupował monitor i kalibrator, to wtedy poeksperymentuję.
Mała dygresja, nie wiem czy już gdzieś było, właśnie EIZO wypuściło tego "malucha":
http://img132.imageshack.us/my.php?i...ecg301woc5.jpg
http://newsroom.chip.pl/news_183345.html?b
Ciekawe jaka będzie cena ?
hej
Panowie a to? http://znak.pl/index.php?cid=209&sci...=l24LGL245WPBN
Tom01? kolega poleca ale ja myśle ze te Eizo 22cale będą lepsze ...
Konkrety, konkrety na litość boską.
Ewentualnie mogę poddać kilka różnic do rozważenia:
EIZO S2231W/LG L245WP
Gwarancja: 5/3 lat
Zapis koloru: 10/8 bitów
Podświetlenie: stabilizowane w 90 sek/zwykłe
Martyca: S-PVA/MVA
Gradienty: płynne/przebarwienia
Rozkład gamma: jednej z najmniejszych w tej klasie defekty, głównie w cieniach/błędy w całym zakresie
Nierówność podświetlenia: średnio 8%, nie więcej jak 11%/jak się trafi, bywa że powyżej 17%
Tryb pracy związany z okienkiem aplikacji: tak/nie
Interfejs DVI: 2 szt/brak
Minimalna regulacja jasności: poniżej 60/powyżej 100 cd/m&2.
Wpływ regulacji jasności na obcinanie matrycą: brak/jest
Cechy ogólne:
Eizo S2231W to monitor uniwersalny, domowy, do szerokiego spektrum zastosowań. Przystosowany do warunków oświetleniowych w tego typu miejscu pracy. Skrajnie niski punkt czerni, bardzo szeroka regulacja jasności.
LG L246WP to monitor rozrywkowy. Świadczy o tym m.in. obecność wejścia HDMI. Obraz "mocny", przekontrastowany i wyjątkowo jaskrawy. Takiego wymaga film i gra. Możliwości regulacyjne, szczególnie jasności, małe. W zastosowaniach ogólnych z obrazami statycznymi męczący.
Czy może Pan zatem odnieść się do wyników tego testu:
http://www.prad.de/en/monitore/revie...zo-s2231w.html
Co wydało mi się niepokojące:
"Verschwiegen wird jedoch, dass diese Modelle aber selbst mit 0 % Helligkeit noch über eine Leuchtkraft jenseits von 150 cd/m2 verfügen. Um Werte von 140 oder gar 120 cd/m˛ zu erreichen, hilft bei diesen Modellen nur das Reduzieren der RGB Farbwerte."
...czyli w skrócie - "Nawet pomimo ustawienia jasności na 0% uzyskuje się wartość mocy podświetlenia 150cd/m2. W celu uzyskania wartości 140-120 cd/m2, konieczna jest redukcja wartości RGB"
Wyprobuj sobie darmowy programik DisplayProfile
http://www.xrite.com/product_overvie...SoftwareID=539
Za jego pomocą zmiana profili jest prosta łatwa i przyjemna.
Co więcej nie wiem w jaki sposób ale potrafi uwzględniać różne profile dla różnych ekranów. Np. mam odpalonego laptopa z załadowanym profilem laptopa, podłączam monitor, ustawiam go jako 2 pulpit, przeciągam okno programu na ekran z monitorem, klikam na profil monitora i wczytuje go, ale zmiany widzę tylko na ekranie monitora.
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4241 - porównują nawet do jakości IPS-ów. Ale klasyfikują jako raczej biznesowy...
Witam wszystkich forumowiczów :-)
Zacytowane tłumaczenie zawiera dosyć istotny błąd.
Poniżej wersja angielska fragmentu testu monitora Eizo S2231W z prad.de z nieco szerszym kontekstem.
"Fundamentally, the brightness values should be sufficient for any user. The brightness level of 140 cd/m² that we recommend is achieved at a brightness value of 54 %. This means that sufficient reserve is still left for increasing the brightness further. The possibility of reducing the brightness to 30 cd/m² without reducing the RGB colour values is also a praiseworthy exception. Often, monitors are advertised with specifications of over 400 cd/m². However, the fact that these models still have a brightness level in excess of 150 cd/m² even when brightness is set at 0% is glossed over. In order to achieve values of 140 or even 120 cd/m², the only option with these models is to reduce the RGB colour values."
Prawidłowe tłumaczenie:
"Zasadniczo zakres wartości jasności powinien być wystarczający dla każdego użytkownika . Poziom jasności 140 cd/m2 który zalecamy jest osiągany przy wartości jasności na poziomie 54%. To oznacza żę wciąż istnieje rezerwa do zwiększenia jasności. Możliwość redukcji jasności do 30 cd/m2 bez redukowania wartości RGB jest również chwalebnym wyjątkiem.
Częst, monitory są reklamowane z specyfikacją powyżej 400 cd/m2.
Jakkolwiek, fakt że te modele wciąż mają poziom jasności który przekracza 150 cd/m2 nawet gdy jasność jest ustawiona na 0%, jest tuszowany.
Jedyną opcją aby osiągnąć wartość 140 lub 120 cd/m2 w tych modelach jest redukcja wartości RGB."
Serdecznie dziękuję, faktycznie nagadałem potwornych głupot. Przeczytałem tylko te dwa ostatnie, wyrwane z kontekstu zdania i odniosłem mylne wrażenie, że mowa jest o testowanym monitorze.
Pytanie do Tom01. Proszę o porównanie S2411W-K i SX2461WK. Jakie znaczenie ma tak duża różnica w kontraście i jasności: 300, 850 do 450, 3000. Jakie to ma znaczenie. Monitor do amatorskiej obróbki zdjęć, choć z podejściem ambitnym. Bez poziomu profi - zlecenia, stocki, zamówienia. Co nie pomniejsza moich ambicji. Plus zastosowanie typowo domowe, filmy itp.
Wielokrotnie o tym pisałem. Z punktu widzenia zastosowań foto, SX2461W ma elektronicznie równane podświetlenie, większą precyzję obliczeń koloru, przez co potrafi pokazać więcej w cieniach i ma szerszy gamut. Parametry "papierowe" nie mają istotnego znaczenia. Dynamiczny kontrast i tak trzeba wyłączać. To cudo, podobnie jak wielka jaskrawość, jest przydatna tylko do filmów.
Myśląc o fotografii w kontekście ambitnego amatora, moim zdaniem, lepiej jest zamierzać się na CE210W, lub jeśli budżet pozwoli, CE240W niż podrasowany SX2461W. Nawet najciekawiej elektronicznie "powyciągany" monitor, ma się znacząco gorzej, niż kalibrowany. Wszystko wyłazi w czasie obróbki, kiedy nie można się wstrzelić z odcieniem w to, co wyjdzie na odbitce. Mam na myśli trudniejsze, niedoświetlone fotki z wnętrz, walkę z temperaturą światła zastanego, skórą itp. Piękne, idealnie naświetlone landszafty są łatwe do przygotowania na byle jakim monitorze.
Raz jeszcze do Tom01. Po licznych przemyśleniach i zamiarach modernizacji szklarni, EIZO FlexScan SX2461W musi wystarczyć. W komputerze XP64, Lafot z tym OS nie pracuje. Może niedługo zrobią oprogramowanie, ale co do tego czasu? Jest inny kalibrator dedykowany do Eizo serii SX?. Jakieś inne rozwiązanie?
A czym różni się wersja dla eizo od zwykłego X-Rite Eye One Display 2. Obydwa mają: Push Button Calibration support cg220. Mam na myśli ofertę Mastiffa. W sprawie monitora odezwę się na PW
Jeszcze jedno. W przeciwieństwie do S2410W, S2411W i CE240W, nowy model SX2461W ma niepokojąco częstą przypadłość do wad pikseli. To jest dodatkowy argument za CE. Nie wiem czy to chwilowe, ale o ile pikselki w Eizo to rzadkość, to na razie SX'y biją pod tym względem rekordy.
Przeczytałem temat odnośnie monitorów i nie wiem dlaczego nie padł temat "Formac Gallery 2010 Xtreme-5" ? Czy ten monitor nie jest godny uwagi,oczywiście do amatorskiej fotografii? Cena ok 500euro. Tom, jak wg Ciebie wygląda jakość do ceny?
Pozdrawiam
Może jakaś podpowiedź(model)? O ile uważnie przeczytałem poprzednie posty dość istotna jest paleta kolorów - nie mniej niż 10 bit. Podany formac ma 24-bitową paletę kolorów.Tom, czy możesz podać słabe punkty tego monitora? Przyznam, że nie bardzo mam gdzie na oczy zobaczyć i porównać jakikolwiek model eizo do sprawdzonego praktycznie modelu w wesji Xtreme.
Pozdrawiam
Paleta 24 bitowa? Taaaa... bardzo sprytny marketing. Tyle, że to jest mamienie liczbami, bo w rzeczywistości całkiem standardowe sterowanie. Trzy kanały RGB po 8 bitów daje 24. Monitory dedykowane do koloru mają mieć conajmniej 10 bitów na jeden kanał. Modele spełniające ten warunek, przy cenie około 500ojro, z oferty Eizo: S1921, S1931, S1932, S2031.
Witaj Tom! niestety mój portfel świeci pustkami. Niedawno kupiłem body pierwszy obiektyw teraz w kolejce czeka jeszcze drugie szkło i niestety budżet którym dysponuje na monitor prezentuje sie dosyć mizernie. Biorąc pod uwagę wspomniane fakty jestem zmuszony kupić używany monitor (teraz pracuje na laptopie matryca 14 IBM T23 więc pewno jesteś w stanie wyobrazić sobie jak obróbka zdjęć na tym wygląda). Jakiś czas temu w jednym z twoich postów wyczytałem ze z używek można zainteresować się monitorem EIZO L767. Niestety towar raczej deficytowy. Jedyne sztuki jakie znalazłem to na niemieckim ebayu. Boję się zakupu na tak dużą odległość. Regularnie odwiedzam stronę Device niestety w ofercie na tą chwilę widzę tylko monitor EIZO L365 a to chyba nie to. Czy mógłbyś mi doradzić jakieś rozwiązanie? Za wszelką pomoc będę ci bardzo wdzięczny. Prawda jest taka że na nowy sprzęt nie zanosi się u mnie przez najbliższe 2 lata.
....i jeszcze zakup drukarki ale tu już mam swojego niedrogiego faworyta uffff:smile:
Z używanych Eizo warto polować na wszystkie od 17" wzwyż z "6", "9" w środku trzycyfrowego symbolu. Wszystkie są conajmniej niezłe.
Tom1 stoję przed zakupem nowego monitora. Mam dwie opcje albo lekko gładko i przyjemnie kupić coś z rynku low end(500-700zł) np:
http://www.allegro.pl/item315959785_...per_cena_.html
lub coś w podobnej cenie.
Ewentualnie coś w cenie 900-1300zł. Ukłony w strone matryc PVA i EIZO:)
Pytanie do Ciebie czy możesz polecić coś możliwie najlepszego w obu zakresach pieniężnych?
Nie jestem wybredny może być panorama nie musi. Preferuje 19" lub więcej. Zastosowanie? ogólne domowe + PS
Wiem że często taki pytania się powtarzają jednak liczę (proszę) na konkretną odpowiedź w tej cenie to kup X,Y,Z w tej A,B,C.
Moze warto kupić coś podobnego: http://www.allegro.pl/item319390285_...n_olsztyn.html
A mimo wszystko z tych wędlin?:) Moze coś z 2ręki godne polecenia?
Proszę ode mnie nie wymagać niemożliwego. Monitor 19" do foto + cena poniżej 1400-1500 zł to są sprzeczne warunki. Co do drugiej ręki, można szukać, tylko ostrożnie, tak jak z każdym zakupem rzeczy używanych. W końcu z jakiegoś powodu to trafia na sprzedaż, czasem są to powody niekorzystne dla kupującego.
Moim zdaniem zamiast taniej i złej 19" lepiej kupić 17" Eizo L568 z wyprzedaży :)
I tak zrobiłem. Zamówiłem u Tom01 L568 i zacieram łapki. Lepiej tak, niż jakiś TN w zbliżonej cenie :-) Oj będzie się teraz obrabiać ;-)
Witam!
Czy ktoś z formułowiczów posiada Neca MultiSync 2690 SpectraView?? na dniach musze kupić nowy monitor do domu i wzrok kieruje własnie w strone tego neca, eizo prosze mi nie proponować mam już serie CE w pracy i wiem na co stać te monitory ale chciałbym ciutek większy obszar roboczy w 1 monitrze (w pracy robimy na 2 w jednym palety w 2 materiał) tyle że w domu chce to zmieścić na jednym panelu...no i przekątna tego neca bardzo mi odpowiada...przyznam się że jestem noga jeśli chodzi o monitorki, mój sprzedawca takiego sprzętu ;) bardzo mnie namawia na jego zakup ale chciałbym wiedzieć czy ktoś z forum go używa i jak bardzo go sobie chwali ;)
Z SV są trzy problemy - po pierwsze, jest cholernie jasny i należy go kalibrować do dość wysokiego poziomu jasności - producent zaleca 150 cd/m2, a 120cd/m2 to raczej minimum. Nadaje się on zatem do dość dobrze oświetlonych pomieszczeń, bo inaczej wypala mózg.
Druga sprawa to kwestia szerokiego gamutu - ten monitor jest kłopotliwy w przypadku przygotowywania prac na potrzeby internetu, bo kolory w aplikacjach znajdujących się poza kontrolą systemów zarządzania barwą (czyli np. IE) wyglądają inaczej, niż na zwykłych monitorach.
Podobno też jakość matryc stosowanych w NEC-u jak i ogólny poziom wykonania pozostawia sporo do życzenia.
Pominąwszy to wszystko - w rękach osoby obeznanej z tematyką zarządzania barwą i pracującej w środowisku będącym pod kontrolą CMS jest to jeden z bardziej kozackich monitorów, a już w tej cenie niemal bezkonkurencyjny. Matryca H-IPS A-TW (pod względem zmian chrominancji w funkcji kąta lepsza od tych wykonanych w technologii PVA/MVA), pełna, sprzętowa kalibracja, doskonały profiler, sprzętowa kompensacja homogeniczności wyświetlania, poszerzony gamut. Praktycznie jedyny konkurencyjny monitor o podobnych parametrach to Quato Intelli Proof 260e, Eizo CG241 wyposażony jest w matrycę PVA (z jej zaletami i wadami)
kurcze jak odczytać przebieg, ilość wyświeconych godzin w monitorach EIZO np. w modelu L795?
W L795 to nie wiem, ale w S1932 jest w OSD w menu wyświetlane razem z SN, tam może szukaj.
Z oferty Eizo konkurencją są CG210N i CG211. Ten drugi wymiata wszystko w cenie do 10 tys zł. Wiem, że inna wielkość, ale Eizo nie ma odpowiednika IPS w rozmiarach 24-26". Można rozważać warianty SX**** lub CG241W, ale to monitory o innych własnościach. Tak po prawdzie to nie ma dobrych wyświetlaczy rodziny IPS w rzeczonych rozmiarach, więc siłą rzeczy i monitory mają ich powielone wady.