Foty mogą być lepsze, jeśli lepszy będzie fotograf ;)
Wersja do druku
Foty mogą być lepsze, jeśli lepszy będzie fotograf ;)
Hah, tez bym bral 20d jak niekorzy bez namyslu pisza...ale...skad tu wziac 1,5zl...
bo 350d z kitem to 2500 zl , a 20d juz 4000zl
Chcesz dużo taniej? 8-)
wcale znacząco nie staniał
W niedlugim czasie planuje zmienic body Canona, Moje 350D pojdzie w odstawke a ja zastanawiam sie nad kupnem 20 lub 30D. Nie wiem tylko czy ta roznica ktora jest miedzy nimi jest tak ogromna ze warta tego 1000 zl zroznicy, czy jest to tak jak miedzy 350D a 400D ze w tam sumie 2 miliony piceli i 9punktowy AF.
WIem ze mase osob uzywa 20 i 30D dlatego napiszcie co prosze. Od razu mowie ze nie bedzie mnie stac napewno przez dlugi okres czasu na kupno 5d wiec od razu odpada. DO wyboru mam raczej te 2 modele a zakladam ze nie chce kupowac uzywanych bo to potem roznie wychodzi i oszczednosc zadna.
Dzieki za pomoc
JB
No ale po co w kilku watkach? :?
http://canon-board.info/showthread.php?t=18177
Prosze nie balaganic :p
20D zrobisz bezwzglednie tak samo dobre zdjęcia, jak 30D.
Dla mnie różnica między tymi aparatami jest warta 1k zł.
Facit: Nie masz kasy - kupuj 20D z czystym sumieniem, masz kase - kupuj 30D z czystym sumieniem.
no ja zmienilem mojego 350D na 30D. Jestem bardzo zadowolony. Zupelnie inaczej sie z tym pracuje chociaz nie moge sie jeszcze przyzwyczaic do wyswietlacza na gorze. Pomalu poznaje nowe rzeczy. Natomiast bardzo podoba mi sie jak sprzet radzi sobie przy wysokich ISO bo to co tutaj mam na 1600 to moj 350D ledwo na 800 ciagnal. poza tym duzy wyswietlacz i magicznekoleczko ktore bardzo ulatwia prace. Natomiast mam pytanie. czy 30D i jego LCD cierpi na przeklamania kolorow? robilem wczoraj brazowe owady wyswietlacz pokazywal fotki w zieleniach. hm,mm
Dodam jeszcze ze Tamron 28-75 zaczal mi pracowac bardzo dobrze na pelnej dziurze przy 28 mm. Canon 350D mial z tym duuze problemy.
Wyświetlacz faktycznie nieco wpada w zielenie. Tutaj masz wątek na ten temat:
http://canon-board.info/showthread.p...=wy%B6wietlacz
Heh jak widze wszystkie kolory teczy. :) Dzieki za link aptur. Nawet sam nie poszukalem bo nie spodziewalem sie ze ktos o tym bedzie pisal!
juliam, skorzystac z trwajacej jeszcze promocji kupic Canona 30D i cieszyc sie z nowego sprzetu . Ja podobnie jak ty mialem 350D ale w tej chwili nie zaluje tego 1.400 zl doplaconego po sprzedazy 350D. Warto! A jeszcze jak masz dostac 590 zl zwrotu to w ogole. Body juz mozesz dostac nowe z paragonem ponizej 4tys. Jesli Canona 350D masz w dobrym stanie, nieponiszczonego, itd to za KIT zestaw mozesz dzianac nawet 2000 tys ....
Wstaw na Alledrogo i nie powinienes miec problemu ze sprzedaza. WIdze ze kilka modeli jest i ciesza sie zainteresowaniem i wcale tak tanio nie wystawione. W Gdansku za 30D z paragonem za body zaplacisz 3900.. u mnie w kraku w Cyberstore Body z faktura albo paragonem kosztuje 4100 a z Kitem 4200 (nikt tam nie robi przekretow ze z faktura to od razu drozej - taka sama cena czy bierzesz paragon czy fakture.) Tyle ze teraz te Canony raczej na zamowienie. Acha. I uwazaj na takich malych ch..ow ktorzy nawet ze sklepu sprzedaja juz z powycinanymi kodami wiec wtedy nie dostaniesz zwrotu z Canona. No coz. Polska wlasnie!
Wiesz.. ale najgorsze jest to ze CI mowia ze z magazynow i dostawcow tak dostaja.. Kanciarze!
Na 100% 20D.
Jak ktos ma pare zl extra to 30D tez ujdzie.
350D to byl sporo tanszy na poczatku, teraz ceny starych aparatow sie wyrownuja.
350D odpada, chyba ze po okazyjnej cenie.
Poczekaj z kupnem do wiosny, może będzie 40D, a jak nie to będzie 30D jeszcze taniej niż teraz. Zima to i tak słaby sezon na zdjęcia.
A ja ci jednak radze kupic teraz. Nie masz pewnosci czy te 30D stanieja, a nawet jesli to moze akurat o te cene ktora dostaniesz z Canona. Rok temu kosztowaly 4800 teraz chodza w porywach okolo 4300 chociaz i taniej mozna. Gdybac to sobie mozesz , moze wyjdzie, moze nie wyjdzie.moze za miesiac, moze za pol roku. A tak masz sprzet i mozesz dalej foto robic. Podejrzewam ze od razu 40D i tak nie kupisz. A w tej chwili jest dobry moment na sprzedanie 350D. No chyba ze mozesz teraz sprzedac 350D i jeszcze cos za niego senosownego dostac i czekac potem az wyjdzie nowy Canon 40 D a ewentualnie 30 D spadnie ale to juz twoj wybor
Panowie,
dziekuje Wam wszystkim za rady! na 40 i tak nie bedzie mnie stac. Jakby nie patrzec mysle, ze cena 30 bedzie jeszcze dlugo w ok 4000... bo jak stanieje to Canon zniesie promocje.
To biore sie za sprzedaz 350D :) nie ma jeszcze roku :) mam tez pilot do niej, bo raczej do 30 nie zadziala :)
Obiektywy zostawiam sobie :)
Tak jasno i podsumowując - jak na dziś co brać 20D, 30D, 400D? :confused:
Jasne :P
Proszę o uzasadnienie takiej postawy i podtrzymuje nadal pytanie - co brać z cyfrkaów 20,30,400D?
Ano uzasadnienie jest takie, że są duże szanse na to że canon wymieni w tym roku cały garnitur dsl-rów (oprócz 400D oczywiście), a to nieuchronnie doprowadzi do obniżek cen tych starych. Po za tym istnieje możliwość pojawienia się czegoś bardzo interesującego. Prawdopodobnie pojawi się już coś w okolicach PMA (początek marca).
A co brać to musisz sam zdecydować nikt za Ciebie tego nie zrobi. Praktycznie w tym temacie na forum powiedziano już wszystko.
Uwierz ze pisze naprawde jasno - zalezy od indywidualnych potrzeb i preferencji, gdyz roznice miedzy tymi modelami na tym sie wlasnie opieraja ze jednemu pasuje co innego niz drugiego. I nikt za ciebie nie zdecyduje ktory z tych aparatow bardziej bedzie tobie odpowiadal.
Ok przekonaliście mnie :)
Na razie daje na wstrzymanie.
Weź obydwa do ręki. Od razu będziesz wiedział, który model jest lepszy. Moim skromnym zdaniem 350D jest obraza dla klienta. Zero plastyki obrazu (nawet jak na cyfrówkę), za to full plastic dokoła. Kiedy Canon opamięta się w miniaturyzacji lustrzanek? No chyba, że zacznie je wytwarzać z różowego plastiku z dedykacją wyłącznie dla kobiet. Jeśli uraziłem którąś z Pań, serdecznie przepraszam :)
Sprawdzane na 50/1.8 II i Tokinie ATX-Pro SV 28-70. Porównywałem puszki EOS 5 (no to może trochę inna bajka):D i cyfraki 10D i właśnie 350D. Tu chyba chodzi po prostu o różnice w algorytmach aparatów odpowiedzialnych za uśrednianie barw. 10D ma przejścia tonalne przyjemniejsze dla oka (subiektywnie).
Cały czas o plastyce obrazu i o przejściach tonalnych. Naświetliłem nieco? :)
Co do porównywanego sprzętu to spójrz na jeden z moich postów powyżej. Czy Twoim zdaniem przejścia tonalne nie mają wpływu na plastykę zdjęcia? Zarzut "wykręcania kota ogonem" jest mocno przesadzony. Do sprawdzenia jakości zdjęć wykonywanych 350D zachęcił mnie artykuł jaki swego czasu pojawił się w Foto Kurierze (porównanie 350D zdaje się z olympusem E300). Pokazane tam były fotki zachodzącego słońca wykonane 350D, które naprawdę nie zachęcały do zakupu tej puszki. Jako, że nie bardzo wierzę we wszelkie gazetowe testy, postanowiłem podobne fotki zrobić samemu. Okazało się że fotki zrobione 10D i 350D naprawdę się różnią (przynajmniej w tych warunkach). Te z 350D są jakby bardziej wysycone, ale jednocześnie przejścia z różnych odcieni pomarańczu i żółci w czerwienie nie są tak płynne jak w 10D. Drogi Kolekcjonerze, napiszmy wreszcie coś konstruktywnego, a nie przepychajmy się na cytaty. Każdy z nas ma swój staż w fotografii (chociaż ja na forum rzadko się udzielam), więc naprawdę moglibyśmy podyskutować, a przy okazji czegoś nowego dowiedzieć. PEACE!
Wracając do tematu tego postu: oczywiście, że 20D
10D to dziś groszowa sprawa. Looknij na allegro, da Ci to ogólny obraz. Jeśli chodzi o to body problemem nie jest jego cena, a namierzenie egzemplarza w idealnym stanie.
To dla tych, którzy dalej mają problemy natury ( co wybrać).
http://www.whichlens.com/index.php?b...more=1&c=1&tb=
I jeszcze coś !:-)