Bokeh , 5d
Wersja do druku
Bokeh , 5d
Akurat mialem mozliwosc miec oba szkla na raz, tj. Canon EF 28/1.8 i Canon EF 28/2.8 i zrobilem pare zdjec testowych na EOSie 5D.
Ponizej prezentuje wyniki. Po lewej stronie zawsze EF 28/1.8 USM.
Jak widac ciemniejsza wersja wcale nie jest gorsza, a nawet czasem lepsza jesli idzie o np. o aberacje chromatyczne. W jasniejszym obiektywie duzo trudniej skorygowac jego wady niz w wersji f/2.8. Na f/2.8 ciemniejsza wersja jest lepsza w rogach mimo duzo bardziej mocniejszego winietowania. Niech kazdy sam oceni wyniki.
Mozna takze zauwazyc nietelecentrycznosc szkiel, tzn. moj egzemplarz 28/1.8 ma slabszy lewy dolny rog, w porownaniu do prawego, dlatego porobilem wycinku z roznych fragmentow kadru.
Szwayko ładne porównanie. Wielkie dzięki.
Na bieżąco śledzę ten wątek, gdyż zastanawiam się nad wymianą wersji ciemniejszej na tą jaśniejszą i dzięki Twojej pracy decyzja będzie łatwiejsza.
Dzięki
ale ...
tego szkiełka nie kupujesz dla przesłon większych niż 2.2 ;)
kupujesz je dla 1.8, 2.0 i 2.2 .... i głównie dla światła ... tj. możliwości focenia bez lampy w pomieszczeniu ...
i może dla "szybkiego" rozmycia tła (nawet na kropie) dzięki dużemu otworowi przesłony ....
http://picasaweb.google.pl/fotkinoee...81241146213954
DLA MNIE
nawet zwykły KIT 18-55 IS jest lepszy ustawiony na 28mm w zdjęciach turystyczno/krajobrazowych tj. wartość przesłony 4 i większa .....
Te stałki to są już niezłe "dziadki" optyczne .... ale i tak dają radę ;)
No to kto chce się pozbyć szkiełka? :D
Ja na 5d kupiłem sobie używkę 35/2 zamiast 28/1,8. Tańszy od 28/1,8, lepszy optycznie, ostry od f/2 i jedyna wada jak dla mnie to brak usma przez co trochę głośny ale i tak dość szybki.
Jak to jest z tymi 35/2? Też chciałem kupić ten obiektyw ale gdzie nie zajrzałem to wszedzie pisali żeby nie brać bo ostry dopiero od f4?
Pasuje mi ta ogniskowa ale zrezygnowałem z ww. powodów.
Czy ktoś miał może jakieś doczynienia z tymi obiektywami i rzeczywiście coś jest z nimi nie tak, a Mariuszowi trafiła się po prostu dobra sztuka, czy to ja miałęm takiego pecha trafiać na wypowiedzi akurat tych, którym się kiepsko trafilo?
Czy jeśli (w przyszłości... :lol:) zmienię tamrona 28-75 na 28/1.8 zyskam coś więcej niż 1ev i usm? jak się ma jakość 28/1.8 do tamrona?
jak 28/1.8 zachowuje się na przysłonach typu 4.5, 5.6 czy nawet 8.0?
W najbliższym czasie planuje wyposażyć się w 85/1.8 do portretów i innych zbliżeń. Po zabawie ze stałkami poczułem, że mają w sobie to coś (Wow! factor? :D) i intensywanie myśle nad wymianą mojego tamiego na coś "stałego". Zdaję sobie sprawę z tego, że stracę zoom, jednak jak będzie wyglądała sama jakość obrazu? Czy 28/1.8 sprawdzi się jako "główny" (razem z 85/1.8 ) obiektyw? Zdjęcia w pomieszczeniach (imprezy rodzine:mrgreen:) oraz wyjścia na świeże powietrze (F>3.5).
To bardzo cienkie szkło !
http://www.the-digital-picture.com/R...0&LensComp=122
Tak całkiem serio to ten link który podesłałeś wcale nie wskazuje że 35/2 to "bardzo cienkie szkło". To że ekstremalne rogi są kiepskie to żadna tajemnica.
Tutaj test na 5D http://www.slrgear.com/reviews/showp...uct/147/cat/10 zakładka full frame
Jeśli kogoś nie stać na 35/1.4 to uważam że warto nabyć to szkło.
Porównywałem z 28/1.8 i wybrałem 35/2.
Zdecydowanie tak. Jak ktoś tu już przedtem słusznie zauważył, to szkło kupuje się właśnie dla małych przesłon rzędu 2.0 czy 2.2 (najchętniej przeze mnie z tych skrajnych stosowana, bo 1.8 raczej nie jest zbyt ostre) Mam Tamrona (co prawda 17-50, a nie 28-75) i na 2.8 nie jest ani trochę tak dobry jak 28 1.8, który naprawdę góruje kontrastem, kolorami, a nawet ostrością (w końcu jest już sporo przyknięty). Gwoli ścisłości, pomiędzy 1.8 a 2.8 różnica to nie 1 EV (bo taka jest między 2.0 a 2.8), ale to szczegół. Jeżeli chodzi o USM, to naprawdę tutaj jest przepaść pomiędzy obiektywami - 28 nawet w ciemnym pomieszczeniu robiąc zdjęcia dziecku mam prawie pewne, że trafię, natomiast od Tamrona mogę liczyć na dźwiękowy popis ;)
Zależy co fotografujesz, jeżeli w większości portrety to pewnie będziesz zadowolony, natomiast w podróż zdecydowanie bardziej wolę Tamrona z zoomem i naprawdę jak dla mnie świetną jakością obrazu. Poza tym na zewnątrz niestety 28 1.8 czasem nawet dość mocno abberuje.
No proszę Cię...
gość pisze ,,Ten obiektyw jest bardzo powtarzalny optycznie i jest bardzo ostry od pełnej dziury, nawet lepszy niz 35L na 1.4. Miałem dwa egzemplarze, więc bez obaw,,
Ja oddałem ten obiektyw w tydzień po tym jak go kupiłem (tzn. w następną niedziele) i tylko się modliłem żeby gość go wziął z powrotem.
http://www.photozone.de/canon-eos/15...review?start=1
Tu też widzę nie błyszczy...
a tu z kolei błyszczy w większości opinii http://www.fredmiranda.com/reviews/s...7&cat=2&page=2
Zrobiłem tym obiektywem ponad 7k zdjęć z czego 98% na f2. Gdybym nie potrzebował światła 1.4 szkoda by mi było kasy na 35L. ale to tylko moje subiektywne odczucie
28 jest fajna, na pelnej klatce zwlaszcza chociaz juz bardziej widac dystorsje w porownaniu do 35tki ktora jeszcze jak sie nie robi z bardzo bliska nie jest taka "szerokokatniasta" :D Na 1.8 byla ostra bez zadnych problem, nawet aberacja byla ok. W porownaniu z 35tka to swiatlo jest po prostu gorsze, bokeh jest gorszy (ale to zawsze dyskusyjna sprawa) no i na 1.4 jest 35tka jest okropnie ostra z minimalna aberacja- za to sie palci w Lce:)
to z tej strony taki przykład:
jak widać, 35 jest bardziej "równomierna"; natomiast w 28 są gorsze narożniki, ale środek niewątpliwie ostrzejszy.
Ja również długo się wahałem pomiędzy tymi obiektywami; z pktu widzenia ogniskowych lepiej pasowałaby mi 35mm, ale mechanika tego obiektywu kompletnie mi nie odpowiada (mam 50/1.8 I - to jest to samo; ale na 50mm mi nie zależy, bo to nie jest moja ulubiona ogniskowa).
Z kolei 28mm tez nie była ulubioną ogniskową, ale potrzebowałem coś jasnego szerokiego i na coś trzeba się było zdecydować. Doszedłem do wniosku, że prędzej polubię kąt widzenia 28mm niż mechanikę 35/2 i zdecydowałem sie kupić 28/1.8 USM, z którego jestem w tej chwili bardzo zadowolony.
Swietnie sprawdza się we wnętrzach, pozwala prawie w każdych warunkach robić zdjęcia bez błysku; widzi może trochę szerzej niż bym chciał, ale przeciez zbyt szeroki kadr zawsze mogę trochę przyciąć przy obróbce ( pozbywając się jednocześnie tych nieszczęsnych narożników!) :-)
Tez zastanawialem sie nad kupnem 28/1.8 glownie ze wzgledu na jego swiatlo. jednak zrobilem porownanie ogniskowych i obraz z 35 bardziej mi sie spodobal. I zanim przyjdzie czas na 35/L czuje, ze zrobie dobry uzytek z 35/2 (mimo jej kiepskiej mechaniki) bo obraz jaki daje nijak ma sie do 17-40 - bokeh ze stalki jest duzo lepszy, ostrosc porownywalna. Polecam.
Mechanika 35/2 nie jest jeszcze taka tragiczna, nie ma usma ale ostrzy szybko i celnie, a że sobie bzyczy no to już trzeba przecierpieć, sigmy i tamrony też były głośne, a nie zawsze trafiały.
Przyszedł czas na zastanowienie się nad następnym zakupem. Jedną z opcji jest właśnie 28 1.8. Niestety martwi mnie sprawa dostępności. Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa na dzisiaj? Jakie ceny? (pytam, bo może ktoś akurat kupuje i dzwonił już po sklepach ze skąpca/ceneo).
Może ktoś chce sprzedać? :D
Informacyjnie napisze ze swoja sztuke sprzedalem za 1700 zl ( stan bez zarzutu , oslona przeciw sloneczna ) , inna sztuka poszla z gwarancja za 1900 zl , ostatnio nie widywalem uzywek , nowych na Allegro tez.
A z ciekawości, czemu sprzedałeś ?
Ja szukam tego szkła już dłuższy czas i jeśli chodzi o dostępność to jest tragiczna. Zamówiłem nówkę z foto-net za 1500zł, ale okazało się że dystrybutor nie ma i nie wiadomo kiedy będzie miał... Jeśli gdzieś się znajdzie to ceny kosmicznie wysokie (2000zł), na allegro jest nawet za 2500zł... Ostatnio stwierdziłem że używkę kupię no i tutaj znów problem bo jednak 1700 zł to dość drogo, a tyle ostatnio ludzie wołają za to szkło. Póki co odpuściłem sobie to szkło na rzecz sigmy 30/1.4, której obecnie poszukuję :P Plotka głosi że canon ma wypuścić coś nowego jako jasny standard pod cropa, ale kto wie...
Zmienilem na 35/1.4L
No niestety ceny sa jakie sa , kupujac 35 obecnie tez nie powiem ze zabolalo , jak ktos potrzebuje to i tak kupi.
2h i 35 minut przed napisaniem twojego posta pojawiła się oferta sprzedaży (http://canon-board.info/showthread.php?t=46984). Przeoczyłeś tak świeżego posta czy jak?
Swoją drogą chętnie pomacałbym ten obiektyw, bo też mi doskwiera brak cropowego standardu.
Nie mam, ale bede mial :) wrocilem wlasnie z krymu i rzucalem epitetami po scianach bo mi wasko bylo. Moze jak mi nerwy opadna to jednak Jej nie sprzedam, ale jak na razie krew mnie zalewa.
Sigmy?Bawilem sie tym szklem. Spotkamy sie jak chcesz i sobie pomacasz, w wymianki sie nie bawie ;-)
gwozdzt Piniedzy Panie nie mam ;-) chcesz mi dac dobra cene na 5D? :D
No wlasnie kiciaka nie wzialem :/ bo nie mialem zywcem gdzie go wsadzisz do plecaka... zreszta tak bieglismy ,ze nie bylo czasu fotek robic, to i strata mniejsza :P
Ale to szkiełko nadaje się głównie do zabawy z małą GO, ja go używam praktycznie na 2.2 2.8, czasem 2.0 (moje jeszcze nie mydli), dla mnie nie zastąpione do fotografowania dziecka w mieszkaniu, a na wycieczki to raczej coś a'la kit czy w moim przypadku T 17-50. 28 mm na kropie, czyli mocno uogólniając 50-tka na FF to na pewno za wąskie jako jedyne szkło na wycieczkę ;) Co do sprzedaży to się zastanów - skądś ten popyt jest, a może kiedyś dorwiesz 5d i na pewno nie będziesz żałował, że zostawiłeś :) Na 5d II można też fajne filmy kręcić wewnątrz przy takim kącie :lol:
Moze macie racje...nerwy opadaja powoli :P
Moze sprzedam 50 1.4 i kupie T17-50 2.8?
nie szkoda Ci pchać sie w cropowe szkła? masz przecież KIta...
Na Twoim miejscu kupiłbym sobie ze dwa dobre piwa na uspokojenie ;-), a resztę $$$ wrzucił na jakąś lokate lub do świnki-skarbonki i w odpowiednim momencie urządził świniobicie oraz sprzedał 40D+KIT, a dalej juz wiesz ... :-)
Nic lepszego nie wymyślisz, a wydając $$$ na cokolwiek innego oddalisz się tylko od jedynego słusznego aparatu :-)
gwozdzt wiem, wiem, ale na piatke raczej nie bedzie mnie stac ;p chyba ,ze mk1 ale ta bedzie za jakis czas niedostepna :/ mam propozycje zamiany na 17-40 L i jeszcze nad tym sie zastanawiam...ale to ciemne szklo strasznie...
Czy to wątek o 28 1.8 czy też "co kupić Tamron 17-50 2.8 czy Canon 17-40 4L" albo "co szerokiego na cropa albo czy zbierać do 5D" ?
Proszę o powrót do tematu.
Dobra, Vitez ma racje, koniec OT